Računalništvo, telefonija
22.01.2019 19:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je Airbnb in kako (legalno) oddajati stanovanja pri nas?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Spletni portal oziroma spletna tržnica Airbnb, na kateri lahko ljudje ponujajo, najdejo in najamejo stanovanja, apartmaje ali vikende, je v zadnjem času zelo priljubljena. Njen začetek pa je več kot zanimiv. Storitev je dejansko zaživela leta 2008, ko sta dva oblikovalca delila stanovanje s tremi potniki, ki so iskali prostor za prenočitev. Iz tega dogodka je nastala platforma, ki danes ponuja milijone prenočišč po vsem svetu, uporaba pa je tako enostavna, da je primerna za vse.

Pri storitvi Airbnb gre dejansko za rezervacijsko stran, kjer gosti namesto hotelske sobe raje najamejo zasebno nastanitev. Tudi vse več Slovencev se odloča, da svoja stanovanja, apartmaje ali sobe oddajajo preko Airbnb. Zaradi tega je ta portal več kot odličen prodajni kanal za vse sobodajalce, ki že oddajajo svoje apartmaje, sobe in podobno preko ostalih storitev (na primer Booking.com), saj si s tem povečajo možnost oddaje in zaslužka zaradi nižje provizije, ki jo ponudnikom zaračunajo.

Kako Airbnb deluje?

Kot že rečeno je uporaba storitve Airbnb nadvse enostavna. Vse potrebno opravimo kar preko spletne strani (https://www.airbnb.com/), nastanitev pa je lahko na voljo že od nekaj evrov na noč naprej tudi v centru mest, kjer so cene hotelskih sob bistveno višje. Vse, kar moramo narediti, je to, da vpišemo mesto ali državo, kjer želimo prenočiti, nato vnesemo datum prihoda in odhoda ter število gostov (odraslih, otrok in dojenčkov). Takoj zatem se nam prikaže seznam razpoložljivih stanovanj, vključno z zemljevidom in cenami, zato bomo brez težav našli nastanitev, ki nam ustreza. Tu je seveda na voljo tudi priročen filter, ki nam bo še dodatno olajšal iskanje želene nastavitve. Če pa nam izbrana nastanitev ni več všeč, obstajajo trije načini odpovedi, odvisno, kako ima sobodajalec za vsako nastanitev vnaprej določeno. Na splošno gledano gost ne dobi nadomestila za odpoved tik pred zdajci, razen če za to obstaja tehten razlog, kot je na primer odpoved leta.

Kako je s storitvijo Airbnb pri nas?

V Sloveniji je preko platforme Airbnb na voljo več kot 300 stanovanj, katerih cene najema se gibljejo od 11 evrov na noč naprej. V Ljubljani je recimo povprečna cena najema 53 evrov na noč. Zaradi zapletene slovenske zakonodaje številni oddajajo stanovanja “na črno”, kar pa ni dobro tako za tistega, ki prosto stanovanje najema, kot tudi za tistega, ki stanovanje oddaja. V nadaljevanju si poglejmo, kaj moramo narediti, da bomo lahko oddajali stanovanje na legalen način.

Kako zakonito oddajati preko Airbnb-ja v Sloveniji?

Storitev Airbnb je na slovenskem trgu razmeroma nov pojav in slovenska zakonodaja se še ni uspela povsem prilagoditi novostim. Lastniki stanovanj na to opozarjajo že dlje časa, vendar za zdaj nekega vidnega napredka ni bilo. V Sloveniji smo že kar navajeni zapletene birokracije na najrazličnejših področjih in včasih se državljani vprašamo, kje sploh začeti? Kako se izogniti pridružitvi “nelegalnim” stanodajalcem (prek Airbnb-ja) v Sloveniji, ki jih je kar 75 odstotkov?

Preden oddamo stanovanje preko storitve Airbnb pri nas potrebujemo:

  • dokazilo o lastninski ali razpolagalni pravici
  • uporabno dovoljenje za stanovanjske prostore
  • soglasje vseh lastnikov
  • kategorizacijo prostorov
  • splošne pogoje (požarni red, minimalni tehnični pogoji)
  • registracijo kot stanodajalec (prijava pri AJPES)
  • napoved dohodkov iz dejavnosti
  • plačilo akontacije dohodnine
  • plačilo prispevka za invalidsko in pokojninsko zavarovanje
  • plačilo prispevka za poškodbe pri delu in poklicne bolezni
  • plačilo prispevka za zdravstveno zavarovanje
  • plačilo turistične takse za goste
  • izdati račun (tudi davčno potrditi)
  • identificirati za namene DDV
  • mesečno predlaganje obračunov DDV v el. obliki
  • sporočanje podatke o gostih državnim organom

Kdorkoli oddaja stanovanje kot fizična oseba, mora biti prijavljen v poslovni register in seveda plačevati davke (približno 22 odstotkov od vseh prihodkov), hkrati pa voditi ločen transakcijski račun, plačevati socialne prispevke, izdajati račune in seveda poslovati z davčno blagajno. Odpreti samostojno podjetje zna biti dobra poteza, vendar je potrebno razmisliti o lokaciji stanovanja, saj mora to, da se tovrstno poslovanje splača, biti turistom na voljo vse leto, kajti socialni prispevki se plačujejo celo leto.

Zakaj se splača zakonito oddajati stanovanja v okviru storitve Airbnb?

Ne glede na zapleteno zakonodajo se priporoča, da oddajo uredimo na način, da bo legalna, saj nam bo v nasprotnem primeru prej ali slej na vrata potrkala finančna uprava. V kolikor zavezanci svojih davčnih obveznosti v zvezi z oddajanjem nepremičnin v turistični najem ne bodo izpolnili oziroma bodo nadaljevali z nezakonitim oddajanjem, bo zoper njih finančna uprava uvedla postopek o prekršku, v zvezi s katerim bo lahko izrečena globa od 400 do 30.000 evrov.

Kako ugodno do najema nastanitve preko storitve Airbnb?

Če želite zgolj najemati, imate na TEJ SPLETNI POVEZAVI priložnost prihraniti do preračunanih 41 evrov, kar lahko izkoristite za vaše prve najeme. na spletni povezavi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več