Računalništvo, telefonija
28.03.2013 04:41

Deli z drugimi:

Share

Kaj je e-bančništvo

Članek predstavlja dodatno vsebino, sicer objavljeno v reviji Računalniške novice, 6XVIII, ki je že v prodaji...
Piše: Tadej Vodopivec, Vodja informacijske varnosti, ComTrade .... sicer pa tudi univ. dipl. ing. rač., CISSP, CISA, CBCP.
Piše: Tadej Vodopivec, Vodja informacijske varnosti, ComTrade .... sicer pa tudi univ. dipl. ing. rač., CISSP, CISA, CBCP.

Opravljanje bančnih opravil, zlasti vpogledov na račun in prenosov denarja, prek elektronskih uporabniških poti – splet, mobilni telefoni, pametne mobilne naprave. Sorodno je glasovno ali telefonsko bančništvo. V starejših časih smo poznali bančne storitve prek sistema videoteks, ki pa ga je danes povsem izpodrinil internet. Vse te storitve sodijo v skupino bančnih storitev na daljavo.

Primeri identifikacije in aventikacije v slovenskih spletnih bankah

  • Uporabnik vzpostavi zaščiteno SSL/TLS sejo z certifikatom (digitalnim potrdilom). Enolični identifikator je serijska številka ali druga enolična številka v podatkih v certifikatu, avtentikacijsko sredstvo pa pripadajoči zasebni (privatni) ključ certifikata, ki je shranjen v programski (Windows, Mozilla) ali strojni (pametna kartica, PKI USB ključ) certifikatni shrambi (angl. certificate store). Več o SSL/TLS bomo napisali v enem od prihodnjih člankov. Nekatere banke izdajajo svoje certifikate, druge pa omogočajo registracijo zunanjega certifikata. Slednje je primer, ko banka le odobri uporabo obstoječega identifikatorja in pripadajočega avtentikacijskega sredstva, ki ga uporabnik registrira pri banki.
  • Uporabnik vtipka identifikacijsko številko in nato v generator enkratnih gesel vtipka PIN. Generator mu vrne geslo za enkratno uporabo, ki ga uporabnik vipka in skupaj z identifikacijsko ševilko pošlje strežniku.
  • Uporabnik vtipka in pošlje zgolj uporabniško ime in statično geslo. Banka dodatna preverjanja zahteva šele ob sami storitvi (npr. prenos denarja).

Več o…


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več