Računalništvo, telefonija
15.03.2019 17:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je narobe s kablom USB tipa C?

USB C - koristen ali neuporaben?
USB C - koristen ali neuporaben?

USB kabel tipa C je že nekaj let na tržišču, vendar je še vedno med najmanj priljubljenimi. Zakaj je temu tako, če pa tip C obljublja univerzalno povezavo naprav med seboj?

Kljub temu, da je tip C res univerzalen in da lahko povezujemo in napajamo tudi požrešnejše naprave, je težava pri samem standardu. Priključek je isti, težava pa je pri vrsti različic USB C kabla, ki je lahko 2.0, 3.0, 3.1, ali pa 3.1 generacije 2. Vsak izmed teh standardov omogoča prenos podatkov do določene hitrosti in zagotavlja tokovno zmogljivost do določene vrednosti.

Najnovejši USB C kabel standarda USB 3.1 lahko prenese film v HD kakovosti v zgolj 5 sekundah. Najstarejši kabel USB C 2.0 pa za isti film v HD kakovosti potrebuje okrog 1,7 minute pri hitrosti 480 Mbps. Razlika pri hitrosti je več kot očitna, priključek pa pri tem ostaja enak.

Če kupite zunanji trdi disk z USB C priključkom, bo priložen kabel zmogljivejši od tistega, ki ga kupite za nekaj evrov. Nekateri monitorji omogočajo tudi povezavo z USB C kabli, kar pomeni, da lahko več monitorjev povežemo med seboj, vendar je težava, ker nekateri USB C kabli niso zmožni prenašati videa. Težave se pojavljajo tudi pri adapterjih, ki so narejeni, da pretvorijo kontektor C iz/v microUSB. Tudi tukaj ni rečeno, da bo adapter pri določenih modelih telefona sploh deloval.

Največja težava pa je pri zagotavljanju napetosti. Namreč kabel C lahko uporabimo za polnjenje tako pametnih telefonov kot tudi računalnikov, vendar pa računalnik potrebuje večji tok (okrog 5A) kot telefon (največ 3A). Če pri polnjenju uporabimo slabši kabel, se lahko zgodi, da bo port na računalniku (ki potrebuje večjo napetost) prenehal delovati. Čeprav bi morali biti vsi kabli zaščiteni pred takšnimi težavami, večina proizvajalcev sploh ne vgrajuje varnostnega vezja.

Torej, kako se vsemu temu izogniti? Preprosto! Vedno kupujte kable priznanih proizvajalcev. Prav tako vedno preberite komentarje uporabnikov, saj boste večkrat našli kakšen koristen komentar (npr. ne deluje z Nintendom Switch). Najboljše pa je, da vedno uporabite tisti kabel, ki je bil priložen sami napravi.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več