Računalništvo, telefonija
29.06.2018 11:19

Deli z drugimi:

Share

Kako blizu smo življenju v znanstvenofantastični risanki?

Kako blizu smo življenju v znanstvenofantastični risanki?
Kako blizu smo življenju v znanstvenofantastični risanki?

Se še spomnite jeseni 1962? Takrat je na televiziji ABC bila prvič predvajana risanka “The Jetsons” in to v najbolj gledanem terminu zvečer. “The Jetstons” je bila sploh prva barvna oddaja, ki je bila predvajana na ABC-ju. Predstavljala je višek takratnega boja za prevlado na televiziji, ki so ga različni akterji bili predvsem na področju znanstvenofantastičnih oddaj, nadaljevank, filmov in risank. Najprej Američani potem pa tudi vsi ostali, os zelo hitro pograbili idejo življenja v prihodnosti, ki so jo “The Jetsosns” prikazali na zelo privlačen način.

Naj vam malce osvežimo spomin. Risanka “The Jetsons” je bila postavljena v “Orbit City”, v leto 2062 (danes to niti ni več tako zelo daleč kajne?). “The Jetsons” so bili nuklearna družina, ki je živela, delala in hodila v šolo v zgradbah visoko nad oblaki. Prevažali so se v letečih avtomobilih, uporabljali so za takratne čase še nevideno tehnologijo prihodnosti, večino njihovih gospodinjskih del pa je opravljala robotka “Rosie”. Še kako dobro se spomnim, kako smo uživali v dotični risanki, kajti prikazovala je svet, ki ga še nihče ni videl, pa vendarle smo si vsi želeli, da bi nekoč živeli kot “The Jetsons”.

Kljub temu, da je originalna serija trajala zgolj eno sezono oz. 24 epizod, so “The Jetsons” postali sinonim za “prihodnost”. Danes, skoraj 56 let pozneje, je določen del tehnologije, ki je v času risanke veljal za znanstveno fantastiko, postal zelo resničen in ne toliko futurističen. Čeprav smo skorajda prepričani, da kmalu ne bomo videli letečih avtomobilov, tehnologija napreduje iz dneva v dan in do leta 2062 bi znalo biti, da bo svet povsem drugačen od sedanjega, mogoče bo celo bolj podoben risanki “The Jetsons” kot si lahko predstavljamo.

Pa si poglejmo nekatere izmed najbolj ikoničnih tehnoloških vložkov sveta “Jetsonov” in načine, na katere lahko takratno tehnologijo primerjamo z današnjo.

Video klic

Tehnologija, ki je verjetno ena najlažje prepoznavnih tehnologij iz serije, ker je že tukaj. Mnogi med nami uporabljamo Facetime, Skype in ostale platforme za video klice; v bistvu mnogo te tehnologije uporabljamo na delovnem mestu, ko opravljamo raznorazne sestanke in “brainstorminge”. Tehnologijo uporabljamo, da preverimo, kako se doma imajo naši otroci, komuniciramo s prijatelji itd. Glede na to, da se vse več ljudi odloča, da ne uporabljajo več tradicionalnih telefonov, se bo ta trend samo še stopnjeval.

“The Jetsons” so mogoče malce podcenili potencial trga. Večina njihove tehnologije je veliko bolj robustne in manj dizajnersko dovršene kot te, ki jo uporabljamo danes. S hitrostjo, s katero se razvijata navidezna in virtualne resničnost, bi lahko kaj kmalu dobili klice v 3D tehnologiji.

Robotski sesalnik

“The Jetsons” so uživali v marsikateri tehnologiji, ki jim je pomagala pri prihranjevanju časa in energije – še posebej pri gospodinjskih opravilih. Jane, lik mame, se je komajkdaj dotaknila opravil oz. je vse opravila z nekaj pritiski na gumbe robotskih naprav. Dolge robotske roke so zlagale perilo, čistile police in brisale posodo (zanimivo, da se je vseeno pritoževala nad količino dela). Kljub temu, da se danes še vedno večino del opravlja ročno, imamo z “Jetsonovimi” nekaj skupnega: robotski sesalnik.

Verjetno vsi dobro poznamo sesalnik Roomba kajne? Mogoče tudi zato, ker se je pojavil v kar nekaj zelo znanih serijah kot je recimo Breaking Bad. Danes na tržišču robotskih sesalnikov obstaja kar nekaj različnih znamk in prav tako kot pri “Jetsonovih” vsi ti sesalniki čistijo tla in uporabljajo senzorje, da se izognejo pohištvu in stopnicam recimo.

Avtomatsko pripravljanje hrane

V risanki smo bili navdušeni nad trenutki, ko je mama Jane pritisnila tipko in naprava je v nekaj sekundah pripravila vrhunsko jed. V eni epizodi je Jane izbrala tri ali štiri gumbe, naprava pa je kot iz topa izstrelila jajca, kosmiče in kruh za njenega siva Elroyja. Tisto kar pa ne vidimo je, kje se hrana shranjuje in kako se pripravlja. Od vse tehnologije v mestu “Orbit City” se ta zdi še najbolj oddaljena od realnosti. V letu 2018 imamo definitivno vrhunske naprave, ki so “pametni” in jih lahko uporabimo za pripravo hrane in pijač – recimo pametni kavni aparati itd.

Obstajajo že naprave, ki bi kaj kmalu lahko replicirale to tehnologijo, recimo Suvie obljublja celosten obrok za vso družino. Gre za napravo podobno klasični pečici, ki ponuja različne kuharske nastavitve. Hrano enostavno postavimo na svoje mesta preden se odpravimo v službo in ko pridemo domov je kosilo že pripravljeno. Suvie še ni izšla in po zadnjh napovedih obstaja malo možnosti, da bi tovrstna naprava lahko postala standardni produkt v kuhinjah doma.

Roboti kot asistenti

V risanki, Rosie, Jetsonova govoreča, robotska služkinja opravlja vsa dela, ki so “preveč zahtevna” za vse njihove “naprave na gumb”. Saj veste, opravila kot so so pometanje in brisanje prahu.

V letu 2018 še ne moremo kupiti robotov kot je Rosie, vendar vseeeno imamo glasovne asistente Amazon Alexa in Google Assistant, ki s pomočjo umetne inteligence in tehnologije prepoznavanja glasu pomagajo uporabniku pri raznoraznih aktivnostih preko njihovih pametnih telefonov ali zvočnikov.

Prej smo sicer povedali, da Rosie še ni naprodaj, bi pa lahko čez nekaj let dobili robote, ki so danes že na trgu kot prototipi in bi se lahko brez težav vključili v serijo “pametnih” naprav za vsa gospodinjstva. Recimo LG je na CES-u že predstavil nekaj konceptov robotov, ki služijo kot pomočniki pre prenašanju prtljage ali dostavi hrane. Ostala podjetja razvijajo nekoliko drugačno robotsko tehnologijo in če pogledamo širšo sliko lahko vidimo, da je področje dokaj dobro pokrito.

Če uporabimo nekoliko domišljije, ki sicer temelji na dejstvih in združimo umetno inteligenco s tehnologijo mobilne robotike ter dodamo kakšnih 45 let napredka, vidimo, kako bi lahko izgledal povrpečni doma z roboti kot je bila Rosie.

Osebna nega in higiena

Vsi tisti, ki smo zjutraj milo rečeno nezainteresirano počasni pri vseh najbolj tišičnih opravilih, ko se odpravljamo v službo, šolo, ali pa se enostavno pripravljamo na nov dan, verjetno potihem upamo, da bo enkrat mogoče uporabiti napravo, ki jo je George uporabil v eni od epizod, ko je zjutraj kar poletel v stol, kjer so ga robotske roke oblekle, umile in pripravile na odhod. Si predstavljate, da vi samo sedite, roboti pa vam ščetkajo zobe, izberejo oblačila glede na vreme, vmes poslušate najbolj pomembne novice in v kuhinji vas medtem že čaka zajtrk? Ni slabo kajne?

Če smo čisto iskreni, smo lahko po eni strani zelo veseli, da smo še daleč stran od te “lenobne” avtomatizacije. Kljub temu pa smo danes že preložili določene aktivnosti na tehnologijo. Na primer električne zobne ščetke, ki so nastavljene na optimalen čas in tehniko ščetkanja zob, potem imamo pametne toaletne školjke in še bi se našlo.

“Orbit City” pa ni bilo tako zelo popolno mesto kot se morda zdi

Kljub tehnologiji, ki so jo ustvarjalci za risanko “The Jetsons” naredili zelo privlačno in za takratne čase težko doumljivo, pa smo v risanki še vedno lahko srečali nekatere človeške lastnosti kot jih srečujemo danes, ne glede na nasičnost s tehnologijo. Georgev šef je bil povedano z lepšimi besedami “zelo neprijazen”, Elroy je najbolj na svetu sovražil domačo nalogo in družina Jetson je kar nekajkrat nejevoljno reševala probleme s tehnologijo, ki se je pokvarila.

Ne glede na to, ali bomo kdajkoli doživeli vožnjo z letečim avtomobilom, ena stvar je gotova: George, Jane, hčerka Judy, Elroy, kuža Astro in robotka Rosie niso imeli pojma, kako super življenje so imeli v “Orbit Cityju”.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več