Računalništvo, telefonija
13.07.2018 19:02

Deli z drugimi:

Share

Kako bo Elon Musk plačal kitajsko “giga tovarno”?

Kako bo Elon Musk plačal kitajsko "giga tovarno"?
Kako bo Elon Musk plačal kitajsko "giga tovarno"?

Ravno pred kratkim smo poročali, da je Tesla končno dosegla zastavljeni cilj, ki se tiče proizvodnje avtomobila Model 3, prav tako smo verjetno slišali, da je Musk ponudil pomoč pri reševanju mladih nogometašev v jami na Tajskem, danes pa je na plano prišla še ena pomembna novica, in sicer je Musk v Šanghaju razkril svoje načrte za masivno “giga tovarno” na Kitajskem. Edino stvar, ki jo je izpustil, je bil podatek, kako bo Tesla plačala večmilijardni računa za izgradnjo tovarne.

“Gigafactory 3”, kakor bi se naj imenovala tovarna, bo stala v industrijski coni Lingang v Šanghaju in bo zmožna proizvesti 500.000 Teslinih vozil na leto. Poleg vozil bo v tovarni potekala proizvodnja baterij in tudi motorjev, kar je potrdila vlada mesta. Po mnenju Bena Kalla iz Robert W. Baird & Co. analitične hiše, bo to največji tuji industrijski projekt v zgodovini Šanghaja. Ocenjuje, da bi vrednost projekta lahko presegla 5 milijard ameriških dolarjev.

“Vse to je dober začetek, edino veliko vprašanje, ki se sedaj poraja pa je, kako bodo investitorji plačali vse račune za izgradnjo tovarne”, je še dodal Kallo za Bloomberg. Milijarder Elon Musk nikoli ni razmišljal “na malo” in tudi tokrat ne bo. Sedaj, ko Model 3 končno napreduje po zastavljenih tirnicah, bo projekt “Gigafactory 3” prioriteta Muska. Brian Johnson, analitik pri Barclaysu, je v svoji raziskavi zapisal: “Za Teslo je današnja Muskova najava velik korak, vendar še vedno zgolj prvi korak. Pred njim ostaja dolga pot (iskanje investitorjev, izbira lokacije, izgradnja, partnerji za proizvodnjo baterij itd.) preden bodo “lokalno” proizvedena vozila zapeljala po ulicah Kitajske.

Na današnji novinarski konferenci ni bilo govora o podrobnostih glede finanačnih podatkov, Teslin predstavnik za odnose z javnostmi pa prav tako ni želel komentirati vprašanj o morebitnih stroških izgradnje. Tovarna bo v celoti v lasti Tesle, v njem pa bo potekalo raziskovanje in razvoj, lokalne prodajalne operacije, prav tako pa tudi proizvodnja. Musk je v izjavi dejal, da bo tovarna pravo umetniško delo in zgled za trajnostno poslovanje. “Upamo, da bo zgrajena karseda hitro”, je še dodal Musk.

Vzpostavitev proizvodnje vozil na Kitajskem je za Teslo ključno, saj si na tak način zagotovijo prisotnost na pomembnem trgu, hkrati pa se izognejo carinam in stroškom uvoza vozil, ki bi sicer povišali ceno Modela 3 na raven, ki ni primerna za lokalne kupce. Kitajska vlada že kar nekaj časa spodbuja električna vozila in zato je to trg, ki je enostano prevelik, da bi ga lahko ignoriral, še posebej zdaj, ko Tesla želi dominirati na globalnem tržišču električnih vozil.

Michael Dunne, glavni izvršni direktor svetovalnega podjetja ZoZo Go pravi: “Teslina tovarna bo na Kitajskem državo še bolj zacementirala kot globalni center električnih vozil”. Kot sam pravi bi lahko finančna podpora za izgradnjo tovarne prišla s strani kitajskega velikana Tencenta, ki je lansko leto kupil 5-odstotni delež v Tesli, prav tako pa bi lahko nekaj denarja prispevala Šanghajska vlada.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več