Računalništvo, telefonija
11.07.2018 15:16

Deli z drugimi:

Share

Kako Harley Davidson uporablja umetno inteligenco in robote ob vstopu v 4. industrijsko revolucijo

Kako Harley Davidson uporablja umetno inteligenco in robote ob vstopu v 4. industrijsko revolucijo
Kako Harley Davidson uporablja umetno inteligenco in robote ob vstopu v 4. industrijsko revolucijo

Največji svetovni menedžerji in korporacije se intenzivno pripravljajo na 4. industrijsko revolucijo oz. Industrijo 4.0, kjer bodo napredne digitalne tehnologije kot so umetna inteligenca, roboti, internet stvari in navidezna resničnost živele v sožitju in interakciji z fizičnim, vsakdanjim svetom. Vse to bo vplivalo na to, kako delamo, kako živimo in zato je potrebno, da smo pripravljeni. Ameriški motoristični velikan Harley-Davidson je eno od podjetij, ki je že začelo z uporabo umetne inteligence, učenja strojev in robotike. Pa si poglejmo, kako se Harley Davidson pripravlja na vstop v 4. industrijsko revolucijo.

Umetna inteligenca je povečala prodajo za 2,930%

Ko pomislimo na učinkovito marketinško strategijo za Harley-Davidson, verjetno ni prva stvar, ki nam pade na pamet uporaba umetne inteligence kajne? Ne glede na to je Asaf Jacobi, lastnik prodajalne motorjev v New Yorku, odločil, da bodo umetni inteligenci vseeno dali možnost, da pokaže svoj potencial in v samo treh četrtletjih je umetna inteligenca povečala prodajo za 2,390%.

To bi recimo za kakšno od “start-up” podjetij bila vrhunska številka, za podjetje s takšno zgodovino kot jo ima Harley-Davidson pa je ta številka praktično nepredstavljiva. Kljub temu, da je Jacobi začel raziskovati načine, kako bi lahko povečal prodajo v svoji prodajalni izven glavne sezone, je naletel na zanimiva orodja, ki so združevala umetno inteligenco, marketing in oglaševanje. Sestal se je z Orijem Shanijen, glavnim izvršnim direktorjem podjetja Algorithm, ki je ustvarilo platformo “Albert” – kombinacija marketinga in umetne inteligence – ki je kot kaže dovolj prepričala Jacobija, da poizkusi.

Kako platforma “Albert” deluje in kakšne rezultate je prinesla za Harley Davidson?

Prvi večji test platforme je bil posebna vikend promocija imenovana “48 Bikes in 48 Hours” (48 motorjev v 48 urah). Ta vikend so prodali 15 motorjev, kar je skoraj 2-krat več od poletnega rekorda vikend prodaje motorjev, kjer so dosegli 8 prodanih motorjev.

Albert uporablja čisto poslovno logiko – KPI-je prodajalne Harley Davidson NYC, pretekle kampanje in pripadajoče rezultate za identifikacijo še nepoznanega občinstva, najboljšo razporeditev denarja po različnih digitalnih kanalih ter celo ocena različnih besed in kreativ. Platforma procesira vse te podatke in na koncu optimizira marketinško ter oglaševalsko strategijo, ko prihajajo novi podatki.

Albert avtonomno izvaja oglaševalske kampanje in jih prilagaja glede na učinkovitost. Sposoben je ugotoviti, katero občinstvo bo najverjetneej kupilo produkt, med seboj primerjati platforme in implementirati rešitve po različnih platformah naenkrat. Umetna inteligenca je sposobna narediti vse to v veliko krajšem času kot ljudej.

Torej, kaj je “Albert” storil za Harley-Davidson NYC?

– prodajalna poroča, da je za 40% prodanih motorjev v odbobju 6 mesecev odgovoren oz. zaslužen ravno Albert

– v samo treh meseciih se je prodaja povečala za 2,930%, platforma pa je prepoznala kar nekaj novih ciljnih skupin, na katere do takrat pri podjetju niso bili niti malo pozorni

– Albert je med drugim ugotovil tudi to, da so njihovi Facebook oglasi 8,5-krat uspešnejši od ostalih oglasov podjetja in zato so se odločili, da se osredotočijo zgolj na te oglase, ki dejansko delujejo

Nova tovarna optimizirana za dražjo delovno silo

Za razliko nekaterih drugih proizvajalecv motorjev, ko vstopimo v obrat Harleyja-Davidsona, še vedno najdemo nekaj resničnih ljudi, ki sestavljajo motorje ročno. Ne glede na to, da je tovarna bila spremenjena, še vedno vsebuje ljudi, ki po navadi delajo v skupinah po 5 ali 6 zaposlenih pri gradnji posameznega motorja. Ker pa je vsak od motorjev praktično unikaten, so vsi zaposlenih enako kvalificirani, da lahko vedno vskočijo na katerokoli mesto.

Poleg tega so ljudje veliko boljše opremljeni, kar se tiče znanja pri reševanju problemov, ki povzročajo neučinkovitost. V enem primeru se je zgodilo, da plastičen del, ki drži električen del, ni držal pravilno. To je povzročilo, da je delavec porabil 1,2 sekunde več, da je del spravil na mesto. Morda se komu ta čas, torej 1,2 sekunde ne zdi ravno veliko, vendar pa pomislimo, koliko to znese skupaj: 2.200 izgubljenih motorjev letno in seveda izguba prihodkov. Za reševanje problema je bil potreben inženir, ki že 20 let dela za Harley-Davidson, ko je s svojo ekipo ugotovil, kako zadevo rešiti.

Harley-Davidson je dober prikaz tega, kako lahko podjetje izkoristi tehnologijo sebi v prid in kako se lahko dodobra pripravi na 4. industrijsko revolucijo. Že res, da je Harley-Davidson izjemno prestižna znamka z močnim imenom blagovne znamke, ki pa kot vidimo najprej poskrbi za stvari v ozadju, da lahko potem normalno tečejo stvari v ospredju. Uspelo jim je vzpostaviti delovno okolje, kjer ljudje in stroji sodelujejo in s tem vplivajo na učinkovitost podjetja, povečanje prodaje in manjše stroške.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več