Računalništvo, telefonija
25.09.2018 19:09
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako internet stvari vpliva na 7 ključnih industrij?

Kako internet stvari vpliva na 7 ključnih industrij?
Kako internet stvari vpliva na 7 ključnih industrij?

Ni enoznačnega odgovora na vprašanje, kaj je to internet stvari (“Internet of Things”) oz. IoT. Odgovor precej varira glede na industrijo, o kateri teče beseda, tako v smislu sistema kot načina uporabe. IoT je v enem sektorju drugačen kot v drugem sektorju. Za to, da bi ljudje lažje razumeli, kako IoT vpliva na različne industrije, so pri Forbes Insights v sodelovanju s korporacijo Intel izvedli raziskavo na vzorcu 700 izvršnih odločevalcev, ki v podjetjih skrbijo za implementacijo IoT programov in vseh ostalih aktivnosti, ki se vežejo na to.

Po podatkih raziskave so vodilne industrije na področju interneta stvari finančna, proizvodna in zdravstvena industrija. V veliki večini primerov najnaprednejše IoT sisteme povezujejo z zahtevno analitiko in/ali umetni inteligenco. Skoraj 6 od 10 izvršnih direktorjev v finančni industriji, 58%, poroča o tem, da imajo dobro razvit IoT ekosistem, sledi zdravstvo (55%) in tako naprej. Rast na področju IoT sistemov je bila največja znotraj proizvodne industrije in finančnega sektorja. Znotraj teh dveh kar 47% in 42% odločevalcev poroča o rasti njihovih omrežij, ki presegajo 10% v zadnjih treh letih.

V nadaljevanju si preberite, kako izvršni direktorji v komunikacijski industriji, energetiki, finančni industriji, zdravstvu, proizvodnji, prodaji in transportni industriji ocenjujejo razvoj interneta stvari:

KOMUKACIJE: Za ponudnike telekomunikacijskih storitev in ostale komunikacijske ponudnike je mobilno revolucijo počasi nadomestil internet stvari. Približno polovica teh podjetij, ki so sodelovale v raziskavi, imajo ali IoT inkorporiran v procese, ali pa vključen v glavna poslovna področja. V komunikacijskih podjetjih največji delež IoT-ja predstavljajo avdio naprave (45%), potem pa sledijo mobilni telefoni (42%). Področje, kjer se IoT najbolj pogosto uporablja znotraj dotične industrije, je preventiva (44%), kateri sledi izboljšanje produktivnosti zaposlenih (40%). Več kot ena tretjina vseh ponudnikov komunikacijskih storitev, ki so sodelovali v raziskavi, intenzivno sodeluje s podjetji, ki so specializirane za analitiko, da bi bolje razumeli in napovedovali obnašanje potrošnikov. 38% podjetij poroča, da so v svoje poslovanje že vključili vizualno analitiko po različnih oddelkih podjetja.

ENERGETIKA: Energetska podjetja v svoje poslovanje nenehno kombinirajo različne energente kot sta recimo plin in nafta. Vse to od teh podjetij zahteva konstanten monitoring. Skoraj polovica izvršnih direktorjev, 47%, pravi, da so že vključili IoT v določene funkcije/sfere poslovanja, ali pa so celo že vzpostavili kompleksne IoT platforme. Glavni viri podatkov znotraj IoT-ja v energetiki so stroji (49%), roboti (46%). Energetska podjetja se odločajo za inkorporacijo IoT-ja za lažji nadzor nad imetjem in vsemi viri energije (45%), za izboljšanje uporabniške izkušnje (43%) in za izboljšanje splošne učinkovitosti (40%). Približno tretjina jih poroča o tem, da so že globoko vključili vizualno analitiko v poslovanje podjetij. Recimo droni s kamerami lahko pomagajo podjetjem, da ta lažje spremljajo varnost delovanja na naftnih ploščadih, prav tako pa spremljajo varnost ostalih proizvodnih obratov – opažajo anomalije preden pride do nesreče ali v najslabšem primeru kakšnih okoljskih katastrof.

ZDRAVSTVO: Ko govorimo o zdravstvu se vsi akterji pogosto soočajo z vprašanji o uporabniških izkušnjah ne samo na bolniški postelji, temveč tudi v čakalnicah, na urgencah, v pisarnah itd. Zdravstvena industrija in pripadajoča podjetja vodijo pri implementaciji interneta stvari, s kar 55% takih odločevalcev, ki poročajo o robustnem vključevanju interneta stvari. V zdravstvu so najbolj pogosto uporabljene naprave mobilni telefoni in avdio naprave, ki so seveda nujne – 46% respondentov iz sektorja. Najbolj razširjen način uporabe IoT-ja v industriji je nadzorovanje zaposlenih (41%), poleg tega pa je še monitoring objektov in izboljšanje uporabniške izkušnje (oboje 38%). Večina (57%) jih že vključuje vizualno analitiko za izboljšanje ravni uporabniške izkušnje.

PROIZVODNJA: Proizvodni delavci in podjetja, se bolj kot kdorkoli drug v ostalih industrijah zanašajo na težke stroje, ki proizvajajo produkte in zato je ravno proizvodna industrija tista, katero mora nujno zanimati, kako učinkovito upravljati s temi stroji. Proizvodna podjetja imajo različne možnosti – preko računalniškega vida, ki upravlja in nadzira premikanje produktov, vse to pa je povezano z umetno inteligenco. Poleg tega imajo dotična podjetja zmožnost napovedovanja in celo izogibanja dogodkom, ki se še niti niso zgodili. Seveda pa se ne smemo popolnoma osredotočiti samo na upravljanje strojev. Velika večina izvršnih direktorjev (51%) se v popolnosti strinja, da IoT odpira novo linijo poslovanja za organizacije. Poleg tega 29% proizvodnih izvršnih direktorjev pravi, da je napredek na IoT področju omogočil nove produkte in storitve za njihova podjetja, kar je enak odstotek kot pri komunikacijskih podjetjih.

Večina proizvajalcev (51%) pravi, da so določena poslovna področja močno inkorporirala IoT, ali pa so se široko razpasla po tej tehnologiji. 52% podjetij iz te industrije uporablja vizualno analitiko, ki je sposobna “real-time” monitoringa produktov in imetja. Mobilni telefoni in računalniški sistemi so glavni vir IoT podatkov znotraj industrije, glavni način uporabe interneta stvari pa je povečanje produktivnosti.

PRODAJA: V prodaji velja, da je vsak korak in vsaka poteza kupce še kako pomembna – vse se analizira, ocenjuje in sklepa na podlagi nekih statistik. Polovica izvršnih direktorjev (51%), ki so sodelovali v raziskavi, poroča o tem, da že vpeljujejo robustne IoT prijeme – ali na ravni oddelkov v podjetju, ali pa na ravni celotne korporacije ali podjetja. Večina (53%) jih poroča o tem, da že uporabljajo vizualno analitiko do določene mere, kar jim omogoča boljše razumevanje potrošnikovih preferenc in obnašanja. Najbolj pomembni viri IoT podatkov so računalniški sistemi in senzorji (47%). V industriji prodaje je glavni namen uporabe transformacija podjetij (44%) in nudenje testov, ki jih poganja navidezna resničnost (43%).

TRANSPORT: Ko govorimo o transportu, se vse giblje okrog premikanja in logistike, kjer pa IoT sistemi igrajo pomembno vlogo pri upravljanju teh nalog. Približno polovica (47%) izvršnih direktorjev v raziskavi je poročalo o tem, da že vpeljujejo IoT rešitve na ravni določenih oddelkov, ali pa celo na ravni celotnega podjetja. Najbolj pomembni viri uporabe povečujejo produktivnost (40%), poleg tega pa se IoT uporablja za monitoring logistike in raznoraznih transportnih poti (40%). Skoraj polovica transportnih podjetij (46%) imajo že vključene določene ravni vizualne analitike. Tukaj govorimo o kamerah in senzorjih, ki bodo igrali vedno večje vloge kot jih igrajo danes.

Kot lahko vidimo v zgornjih primerih ima vsaka industrija potencial, da iz interneta stvari potegne karseda najboljše. Seveda je veliko na zgoraj omenjenih izvršnih direktorjih , ki ta potencial morajo prepoznati in določiti kako vse skupaj dobro uravnotežiti. Tisti, katerim bo to uspelo, bodo vsekakor napredovali.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več