Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava  • A- A+

02.12.2020      7:00
|
eToro

Kako najbolj enostavno kupiti bitcoin?

  • A- A+

 

Nevarno blizu "eksplozije

EDIT / DODANO (18.11.2020):

V začetku avgusta smo v članku Se nam bliža kriptomanija 2.0? napovedovali, da utegne vrednost Bitcoina strmo narasti, tako da se najverjetneje splača vanj vložiti, preden bo njegova vrednost dosegla 20.000 ameriških dolarjev. Imeli smo prav. Bitcoin je zdaj pri vrednosti 18.000 dolarjev še vedno v vzponu in utegne biti ob vložku tudi zdaj še kako donosen.

Tudi prejšnji mesec smo v članku na spletni strani Računalniških novic zapisali, da je "13.600 ameriških dolarjev oz. preračunanih 11.500 evrov meja, ki je nevarno blizu "eksplozije" te najbolj razširjene kriptovalute" - in imeli smo prav. Če bi takrat vložili nekaj sto evrov, bi do danes lepo zaslužili. Nihče ne ve, kako visoko se lahko povzpne bitcoin, nekateri mu napovedujejo celo  milijonske vrednosti, za vlagatelje pa bi bila to priložnost, ki se pojavi enkrat v življenju in je ne gre zamuditi.

A poglejmo, kako se je vse začelo. Danes praktično ni več človeka, ki ne bi še slišal za kriptovalute. Kriptomrzlica je namreč zajela cel svet, razlog pa je preprost: njihova donosnost. Glavna krivca sta bitcoin in ether

 

Prvi velja sploh za prvo decentralizirano digitalno valuto na svetu, ki je luč dneva ugledala leta 2009, drugi pa je pridobil na priljubljenosti v letu 2017, ko se je uveljavila njegova krovna platforma Ethereum, ki omogoča podpisovanje pametnih pogodb. To so podprle številne velike multinacionalke, kot so J. P. Morgan, Cisco, Deloitte, Microsoft in Intel, kar je dalo valuti legitimnost in s tem višjo ceno.

 

Bitcoin je na drugi strani prisoten že dlje, zgodba o rasti njegove cene pa je tako ali tako že postala prava ljudska legenda. Od marca leta 2010, ko je cena enega bitcoina znašala 0,003 ameriškega dolarja (pred tem je bila njegova cena praktično nična), do januarja leta 2017, ko je cena enega bitcoina znašala 985 ameriških dolarjev, je cena rasla relativno zmerno, nato pa se je zgodil prelomni trenutek, ko je ta popolnoma eksplodirala. Po tem datumu se je namreč začela cena bitcoina strmo vzpenjati in ob koncu leta dosegla raven cca. 17.000 ameriških dolarjev za en bitcoin

 

Če bi torej leta 2010 v bitcoin vložili kakšnih 100 dolarjev (s tem denarjem bi takrat kupili približno 3333 bitcoinov), bi imeli ob koncu leta na računu skoraj 600 milijonov dolarjev. 600 milijonov! Za relativno zanemarljiv vložek. Ampak, kot pravijo številni strokovnjaki, ni še prepozno. Takšnega dobička sicer z bitcoinom za tako majhen vložek verjetno ne bo več mogoče doseči, a se po padcu, ki je sledil omenjenemu vrhuncu, cena zdaj spet strmo vzpenja. Poleg tega pa je na trgu še veliko drugih digitalnih valut, med drugim tudi omenjeni ether, ki je dokazal, da ima veliko potenciala.

 

V dobrem mesecu so bili nekateri zelo uspešni

EDIT / DODANO (julij 2020): V uredništvu Računalniških novic smo lani pred poletjem vložili 45 ameriških dolarjev v vsako od omenjenih kriptovalut – torej v bitcoin in ether. Po mesečnem pregledu smo lahko bili zadovoljni in nam je lahko bilo le žal, da nismo vložili večjega zneska, saj je vrednost bitcoina zrasla za 40,48 %, tako da smo z vložkom 45 dolarjev "zaslužili" 18,21 dolarja. Tako smo imeli na računu 63,21 dolarja.

 

ether smo prav tako vložili 45 ameriških dolarjev, bilanca pa je bila takšna: njegova vrednost je zrasla za 14,17 %, "zaslužili" smo 6,38 dolarja, tako da smo imeli po enem mesecu 51,38 dolarja.

Do danes se je zgodilo marsikaj. Ob izbruhu koronavirusa je bitcoin strmoglavil. Marca je strmoglavil pod 4000 dolarjev in bil na enoletnem dnu. Nato se je vrednost umirila in stabilno rasla. Sredi maja je sledila  razpolovitev bitcoina (halving), tik pred tem se je povzpel nad 10.000 dolarjev, halving pa je prestal brez večjih pretresov. 

Prav zdaj je morda čas, da vložite v kriptovalute. 

 

Mi smo se preizkusili s trgovanjem preko platforme eToro - kjer pa ne trgujemo le z bitcoinom, ethrom in ostalimi kriptovalutami, ampak lahko trgujemo tudi z zlatom, nafto, delnicami. 

 

Kako smo začeli?

Priznamo, da je tudi nas na uredništvu Računalniških novic nekoliko ganilo dogajanje okoli kriptovalut. Ker te slonijo na tehnologiji (blockchain), pa je to le še dvignilo naše zanimanje. Zato smo se odločili, da izvedemo eksperiment. V prvi vrsti za naše bralce, v drugi pa tudi za nas same. Odločili smo se, da tudi sami investiramo manjši znesek v najbolj priljubljeni digitalni valuti ta trenutek, torej že omenjeni bitcoin in ether, o dogajanju z njima pa nato iz tedna v teden poročamo na našem portalu. Kar se tiče finančnega vlaganja smo popolni laiki, prav tako pa smo daleč od strokovnjakov za kriptovalute. Ampak smo si rekli, da to počnemo za obče dobro, če bo posreči, pa nam to prinese še kakšno “brezplačno” uredniško kosilo. Pa kar poglejmo, kako smo se lotili nakupa bitcoinov …

 

1. korak: izbor platforme

Najprej je bilo seveda treba izbrati platformo, prek katere bi vložili naša težko prigarana sredstva v digitalne valute. Z bitcoini pač ni mogoče trgovati na najbližji mestni tržnici, ampak prek nekega posrednika. Ko smo malo pobrskali po obstoječih, smo se odločili za platformo eToro, za katero smo izvedeli na strani forex trgovanja in je obetala enostavno upravljanje in preglednost. Izbrali smo trgovalno platformo, ki je bila videti najbolj enostavna za uporabo.

 

2. korak: registracija (75 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.)

Na eToru smo se seveda najprej mogli registrirati. Pri registraciji, ki je brezplačna (registrirate se lahko na tej povezavi), smo vpisali nekaj naših osnovnih podatkov, podobno kot na številnih drugih portalih, in že smo bili notri. Sistem nas je takoj pozval, da če želimo že v štartu trgovati z višjimi zneski (od 2.000 dolarjev navzgor), moramo najprej potrditi svojo identiteto. Čeprav je bil naš namen vložiti minimalen mogoč znesek, smo vseeno sledili temu postopku identifikacije. Da vidmo, ali je zapleten. Izkazalo se je, da ni, saj smo morali v jasno vodenem postopku le vpisati številne svoje podatke in informacije (ime, priimek, datum rojstva, domač naslov, izkušnje s trgovanjem, znanje o trgovanju, namen trgovanja, višino rizika, ki smo ga pripravljeni sprejeti, svoje finančno stanje, telefonsko številko). Tudi če tega sicer ne naredite, lahko vseeno normalno kupujete, le da ne morete vložiti višjih zneskov.

3. korak: izbira plačilnega sredstva

Zdaj je bila na vrsti še izbira plačilnega sredstva s katerim želimo kupiti bitcoine. V našem primeru je bil to račun na PayPalu, na voljo pa so tudi drugi načini, kot so nakazilo s kreditno kartico, bančno nakazilo (položnica), nakazilo prek Skrilla in še nekateri drugi. V svoj profil na eToru morate namreč najprej nakazati želeno vsoto denarja, ki ga potem znotraj sistema vlagate, kakor pač želite. 

Če nakazujete prek kreditne kartice ali Paypala oziroma Skrilla, sredstva na vaš račun pridejo takoj, tako da lahko začnete kupovati bitcoine in ether še isti trenutek.

 

4. korak: kupovanje bitcoinov

Ko smo naložili svoja sredstva na eToro, smo bili pripravljeni na kupovanje oziroma natančneje investiranje. Kliknili smo na prvo stran, kjer se nam je odprl všečen in pregleden seznam številnih trgov, v katere je mogoče investirati. eToro namreč ne omogoča le trgovanja z digitanimi valutami, ampak tudi investiranje v delnice podjetij, v nafto, v zlato in drugo. Ampak nas trenutno zanimajo le digitalne valute (na eToru so sicer na voljo še nekatere druge digitalne valute). Odločili smo se torej za investicijo v bitcoin in ether, v vsakega smo vložili po 45 dolarjev.

 

5. korak: spremljanje dogajanja

Kaj pa zdaj? Ko smo vložili sredstva v želeni valuti, nam ni preostalo drugega, kot da se zleknemo v stol in spijemo kozarček šamanjca za uspešno opravljen prvi nakup digitalne valute. Zdaj bomo vsak dan spremljali kaj se z našima bitcoinom in ethrom dogaja in vam o tem tedensko poročali. 

 

Uporabniška izkušnja

Če se želite tudi sami pridružiti novi “zlati” mrzlici, pa le čim prej odklikajte na platformo eToro, da še ujamete kriptovlak. Mi imamo za sabo pozitivno izkušnjo. Vsaj z uporabniškega stališča. eToro se je namreč izkazal za zelo preprosto platformo, ki se jo tudi laik (kot smo mi) priuči uporabljati zelo hitro. Registracija je enostavna, prav tako pa tudi nalaganje sredstev in kupovanje. Navdušili pa so nas tudi pregledni meniji, ki nudijo malo morje možnosti. Tako lahko spremljate podrobno statistiko vseh valut, delnic in drugih trgov, v katere je mogoče investirati (grafi, zanimanje pri drugih uporabnikih, cena nakupa, cena prodaje, sprememba cene v določenem obdobju). Nastavite pa si lahko tudi opomnike, da vas sistem opozori, ko cena vaše investicije (ali potencialne investicije) doseže določeno raven. Na koncu našega prvega prispevka bi pohvalno besedo namenili še izobraževalni noti platforme. eToro ima namreč za vse začetnike podrobne vodiče in razlage pojmov, ki se uporabljajo pri trgovanju. Vse razloži na razumljiv način in vam da dovolj znanja, da se podate na avanturo nakupovanja bitcoinov.

 

V prihodnjih tednih vas bomo še naprej obveščali, kaj se z našim vložkom dogaja. Spremljate nas! Medtem lahko zadevo preizkusite sami, in sicer z registracijo na portalu eToro.

 

 

OPOMBE

 

*eToro ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFD-ji.


* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 75 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.


* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.


* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.KOMENTIRAJ

XANKETA
Arhiv anket

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?ZADNJE RAČUNALNIŠKE TEŽAVE IN REŠITVE

ZADNJE KOMENTIRANE NOVICE

Bomo okužbo s koronavirusom v prihodnje zazna... 4
Justin.Forfunky  |  Zavračanje cepljenja je recimo neumnost ...
Bomo okužbo s koronavirusom v prihodnje zazna... 4
Clem  |  tehnoloski giganti nam bodo cist unicil ...
Katere vaše podatke bo WhatsApp delil s Faceb... 3
Clem  |  Offtopic ampak povezano:Netflix je prese...
Bomo okužbo s koronavirusom v prihodnje zazna... 4
M. A.  |  Bože mili, kam smo prišli. Ko že mislim ...
Katere vaše podatke bo WhatsApp delil s Faceb... 3
M. A.  |  Sem že nekaj časa na Signalu in Telegram...
RN KANAL
e-novice Želim brezplačno izdajo uredniškega izbora
najboljših računalniških novic na e-mail
Potrdi
(predogled)
(predogled)
(predogled)


100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli!
Twitter
V zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK