Računalništvo, telefonija
26.09.2017 10:25
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacije, s katerimi lahko raziščete vesolje

..Tehnologija pametnih telefonov je ponudila neverjetno priložnost za raziskovanje vesolja in vseh s tem povezanih pojavov..
Nasa razvija ločeno kontrolo letenja za drone
Nasa razvija ločeno kontrolo letenja za drone

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj aplikacij, s katerimi lahko spoznate različne vesoljske pojave in aktivnosti, ki jih človeštvo izvaja pri raziskovanju vesolja.

NASA (Andorid, iOS)

Nasina aplikacija vizualno ni med najbolj privlačnimi in tudi njen uporabniški vmesnik ni zastavljen najbolj optimalno. Vendar pa Nasina aplikacija predstavlja osnovo za poglobljeno raziskovanje in izobraževanje o vesoljskih pojavih ter misij ameriške vesoljske agencije. Vsebin, ki se nahajajo v aplikaciji, je ogromno. Na voljo je več tisoč fotografij in video posnetkov, s pomočjo katerih se boste lahko bolje seznanili z dogajanjem v vesolju. Dodatno so v aplikaciji tudi krajši prispevki o pomembnejših mejnikih in daljša besedila, ki razlagajo kompleksnejše vesoljske pojave. Najbolj pomembna rubrika v aplikaciji pa je TV & Radio. Omogoča namreč ogled Nasinih oddaj v živo, poleg tega pa tudi možnost spremljanja poti mednarodne vesoljske postaje ISS.

Star Walk 2 (Android, iOS)

Star Walk 2 je brez dvoma najboljša aplikacija za brskanje po našem osončju. Aplikacija je razvita izključno za pametne mobilne naprave, kar pomeni, da izkorišča vašo lokacijo in smer držanja pametnega telefona ter vam na podlagi tega prikazuje, kateri planeti, ozvezdja in ostala omembe vredna vesoljska telesa se nahajajo v vašem pogledu. Posamezne planete in zvezde si lahko ogledate tudi pobliže. Aplikacija namreč omogoča pomikanje po vesolju in ko naletite na kaj zanimivega, vam s pritiskom na namenski gumb prikaže vse pomembne informacije. Omeniti pa velja tudi vizualne učinke, ki presegajo vse ostale opisane aplikacije. Razvijalci so uspeli v aplikacijo vključiti tudi nekaj humorja, saj se vam vsako leto na začetku decembra na zaslonu pojavi božiček, ki se odpravlja na svojo pot.

ISSLive (Android, iOS)

Mednarodna vesoljska postaja predstavlja enega največjih mednarodnih projektov saj so, poleg evropskih držav, v projekt udeležene ZDA, Japonska, Rusija in Kanada. Naslednje leto bo postaja praznovala 20. obletnico. Prve komponente so bile namreč v vesolje transportirane leta 1998. Aplikacija ponuja vpogled v ISS, vendar pa se je pri uporabi potrebno osredotočiti na samo vsebino in ne vizualno zasnovo, ki spominja na računalniške programe iz 90-ih let. Med zanimivejše vsebinske sklope spadajo informacije o eksperimentih, ki jih astronavti izvajajo na postaji. Uporabniku tako ISSLive omogoča vpogled v vsakdanje delo prebivalcev postaje in končnega učinka, ki si ga lahko obetamo na družbeni ravni. Opozoriti sicer velja, da je aplikacija že precej stara in dolgo ni bila posodobljena. Vendar pa kljub temu predstavlja zanimiv vir informacij o projektu v katerem sodeluje globalna skupnost.

Star Chart (Android, iOS)

Aplikacija predstavlja idealno orodje za spremljanje dogajanja na nebu v nočnem času, ko se odpravite na kraj brez mestne razvetljave, ki bi vam zastirala pogled v vesolje. Vsebuje veliko količino informacij, ki sicer niso v obliki prispevkov, ampak zgolj oporne točke pri opazovanju neba. S pomočjo aplikacije boste namreč obveščeni o vseh izrednih dogodkih, kot na primer prihoda meteornega dežja, prehoda večjega kometa ali satelitov, ki so na nebu. Poleg opisa in pošiljanja obvestil si lahko pomembnejša dogajanja shranite tudi neposredno v koledar, saj vam Star Chart ponuja dnevni pregled za več mesecev vnaprej. Zajeto pa ni zgolj naše osončje. S pomočjo plačljivih dodatkov lahko namreč pridobite “dostop” do več kot dveh milijonov zvezd, ki se nahajajo v neposredni okolici osončja.

Solar Walk Free (Android, iOS)

Tako kot obljublja naslov, aplikacija ponuja možnost “sprehoda” po našem osončju in opazovanja planetov, lun in ostalih nebesnih teles. V zadnjo skupino spadajo tudi tista, ki jih je ustvaril človek (mednarodna vesoljska postaja ISS in pomembnejši sateliti). Aplikacija je namenjena predvsem tistim, ki si osončje želijo spoznati, ne pa prekomerno poglabljati v podrobnosti. S pomočjo plačljivih dodatkov je planete mogoče opazovati s pomočjo slik v HD ločljivosti, kar ponuja izjemno priložnost raziskovanja površja posameznih planetov. V primeru, da vam bo aplikacija všeč, boste hitro primorani k nakupu, saj je brezplačno na voljo zgolj raziskovanje Saturna z njegovimi lunami. Slednje je sicer dovolj za vpogled v vsebino, ki jo aplikacija ponuja, ampak premalo za dolgotrajno uporabo.

Pluto Safari

Čeprav je od preleta minilo že več kot dve leti, pritlikavi planet predstavlja rob našega osončja, ki se nadaljuje s Kupierjevim pasom. Pritlikavi planet je predstavljal še zadnje neraziskano področje in fotografije, ki jih je pošiljala sonda, se zaradi velike razdalje še danes pošiljajo v obdelavo Nasi. Aplikacija vsebuje vse informacije o misiji, katere cilj je bil raziskati planet in posneti fotografije površine. Podrobneje se lahko spoznate tudi s samo sondo in s pomočjo pogleda v prihodnost opazujete njeno gibanje po vesolju v prihodnjih letih. Kljub temu da je sonda svoje delo opravila, to ne pomeni, da se aplikacije ne splača uporabljati. Naslednja postaja je namreč prej omenjeni Kuiperjev pas, kjer se po ocenah nahaja še več kot 200 pritlikavih planetov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več