Računalništvo, telefonija
23.02.2019 17:35

Deli z drugimi:

Share

Kako prepoznati lažne novice?

Vsem novicam enostavno ne gre slepo verjeti!
Vsem novicam enostavno ne gre slepo verjeti!

Koncept lažnih novic je v družbeno zavest vstopil šele ob ameriških predsedniških volitvah leta 2016, čeprav so te med nami prisotne že dolgo. Največja težava lažnih novic je predvsem v tem, da jih težko prepoznamo, saj so napisane na način, da zlahka prelisičijo bralca. Pred kratkim pa je celo umetna inteligenca dokazala, da pri pisanju lažnih novic enostavno nima konkurence (http://bit.ly/2XgEeLg). Ta je namreč sposobna »pisanja« prepričljivih, a povsem lažnih in izmišljenih besedil, »zasluge« za to pa gre pripisati strokovnjakom raziskovalnega inštituta OpenAI iz San Francisca, ki ga financirajo številna vplivna podjetja iz Silicijeve doline.

Čeprav ni preprostega ali univerzalnega načina za prepoznavanje lažnih novic, smo za vas pripravili nekaj napotkov, kako zrno ločiti od plevela oziroma kako resnične novice ločiti od lažnih. Upajmo, da vam bodo ti v pomoč predvsem na družbenih omrežjih, saj je tam statistično gledano zdaleč največ lažnih novic.

Kako prepoznati lažne novice?

Preverite vsebino

Prvi pravilo je, da ne smemo slepo zaupati vsaki novici, ki je bila objavljena. Preverite številke, odstotke in študije, ki so navedene. Priporočamo tudi obisk strani, ki se pojavljajo v novicah z namenom, da preverimo, ali se ti podatki dejansko tam objavljeni ali pa gre zgolj za sklicevanje na spletne strani.

Preverite vir

Oglejte si spletni naslov, kjer so bile novice objavljene. Izgleda znano? Ste že kdaj slišali za to spletno stran ali družbeni medij? Poskusite najti informacije o tem, kdo dejansko stoji za to spletno stranjo, in sicer kakšna so imena novinarjev, urednikov, založnikov? Ali obstaja način za vzpostavitev stika v povezavi z objavo? Če teh informacij ni na voljo, gre skoraj zagotovo za lažno novico.

Preverite avtorja

Ali so objavljene novice podpisane? Ali lahko najdete več informacij o avtorju preko spletnega brskalnika Google ali na družbenih omrežjih? Dandanes namreč ni več težko najti informacije o novinarjih in avtorjih in če ne morete ugotoviti, kdo je novico napisal ali ni nobenih informacij o avtorju, gre po navadi za lažno novico.

Preglejte intervjuvance ali vire v besedilu

Ali je sogovornik v članku oziroma prispevku omenjen z imenom in priimkom? Ali lahko te osebe najdemo s pomočjo spletnega iskalnika Google? Ali resnično govorijo o določeni temi v objavljenem besedilu? Če so v prispevku omenjeni lažni avtorji ali pa so omenjeni zgolj neznani viri, je zelo verjetno, da je novica lažna.

Preverite fotografije

Fotografije so lahko zelo dobro »sredstvo« za prepričevanje bralca v pristnost novice. Vendar pa jih je lahko na enostaven način spremeniti ali »nadgraditi«. Izkoristite Googlovo zmožnost iskanja fotografij in si oglejte, kje je bila določena fotografija še uporabljena. Ali je naveden avtor ali vir fotografije? Ali je fotografija bila dodelana s pomočjo programov za urejanje fotografij in slik?

Razmislite preden delite

Bodite pozorni na čas, ko je bila določena novica ali prispevek objavljen. Večina resnih in verodostojnih medijev navaja, ko so bile novice dejansko objavljene. Je članek, ki ga prebiramo, pravzaprav stara zgodba? Razmislite tudi o kontekstu, v katerem je novica napisana. Nekatere strani uporabljajo satiro, da komentirajo trenutne dogodke, vendar to niso novice. Nazadnje, razmislite, kaj vas je pritegnilo, da ste prebrali novice – naslov, informacije ali dejstvo, da jo je nekdo delil z vami?

Uporabite »zdravo pamet«

Ste prebrali kakšne novice in se vam zdi preveč dobro, da bi bilo res? Verjetno gre tu za lažno novico. Čeprav se življenje včasih »igra« z nami in ustvarja neverjetne dogodke, je treba takšne novice vzeti z zdravo mero pameti. Globoko vdihnite, razmislite, kaj ste prebrali, in na svetovnem spletu poiščite več informacij.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več