Računalništvo, telefonija
06.08.2019 11:18

Deli z drugimi:

Share

Kako se uspešno zaščititi pred spletnimi nepridipravi?

Na spletu je treba vedno biti previden, še posebej pri deljenju osebnih podatkov.
Na spletu je treba vedno biti previden, še posebej pri deljenju osebnih podatkov.

Nevarnosti v računalniškem svetu prežijo na vsakem koraku, zato je treba za varnost poskrbeti z ustreznimi in predvsem zanesljivimi varovalnimi mehanizmi. To še posebej drži za svetovni splet, saj so spletni kriminalci tu vedno korak pred proizvajalci varnostnih rešitev. Ker je spletni kriminal še vedno v porastu, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki jih velja upoštevati vedno, ko uporabljamo osebni računalnik ali mobilne naprave.

Zdaleč največ pozornosti velja nameniti družbenim omrežjem, saj so tam spletni kriminalci vedno na preži. Čeprav se nam lahko zdi objava informacij, kot so na primer ime našega hišnega ljubljenčka ali osnovne šole, v katero smo hodili, zelo nedolžna zadeva, temu še zdaleč ni tako. To so namreč pogosto odgovori na varnostna vprašanja, ki jih vnesemo za ponastavitev gesel na številnih spletnih portalih, in ta lahko spletni kriminalci seveda s pridom zlorabijo za pridobitev dostopa do vaših spletnih storitev in s tem vaših osebnih podatkov.

Poleg tega je zelo pomembno, da na družbenih omrežjih ne delimo preveč informacij in da so naše objave vidne zgolj tistim, ki jim zaupamo. Zelo pomembno je tudi, da na družbena omrežja ne objavljamo poslovnih skrivnosti podjetja, v katerem smo zaposleni. V primeru vdora v naš uporabniški račun bomo namreč v resnih težavah. Zato je pomembno tudi to, da vključimo večnivojsko prijavo povsod tam, kjer je to mogoče.

Pri uporabi pametnih mobilnih telefonov pa je zelo pomembno, da smo previdni pri nameščanju mobilnih aplikacij ter na seznam dostopnih pravic, ki jih te potrebujejo za delovanje. Če aplikacija zahteva pravice za dostop do delov telefona, ki niso potrebni za njeno delovanje, to preprosto zavrnemo. Zakaj bi na primer igri dovolili dostop do naših kontaktov ali do naših kratkih sporočil in elektronske pošte?

Pri tem velja še omeniti, da se izogibajte dajanju informacij o sebi drugim uporabnikom, v kolikor to ni nujno potrebno (na primer pri prijavi na prosto delovno mesto). Nikoli namreč ne moremo vedeti, kje se naši podatki dejansko nahajajo in v katerih rokah bodo ti pristali ter na kakšen način bodo uporabljeni zoper nas.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več