Računalništvo, telefonija
23.02.2018 12:00

Deli z drugimi:

Share

Kako varno je DNK testiranje?

Kaj vse DNK pove o nas?
Kaj vse DNK pove o nas?

Če lahko mnogo zdravstvenih testov opravimo kar sami doma, kot je na primer določanje krvne skupine, lahko opravimo tudi DNK test, za katere bolezni oziroma lastnosti smo dovzetni. Seveda se pa tukaj poraja vprašanje tudi zasebnosti. Namreč, če želimo svoj DNK analizirati, moramo najprej kupiti paket, ki to omogoča, ter ga nato poslati nazaj v laboratorij.

Težava se namreč pojavi, kaj se potem zgodi s temi podatki. Torej, za začetek, v laboratoriju testirajo zgolj 0,02% genomske strukture, kar pomeni, da ne pridobijo kaj dosti podatkov o nas.

Ti podatki so zgolj informativne narave, saj klinično še ni dokazano, kako natančni so in s kolikšnim odstotkom se lahko nanje zanesemo. Med drugim naj bi nam ti podatki povedali, od očitnega, kakšnega spola smo, koliko smo stari, do tega, ali bomo v starosti plešasti, ter če smo laktozno intolerantni.

Po podatkih različnih podjetji, ki se s tem ukvarjajo, zagotavljajo, da so podatki 100% varni in da je večja možnost, da zadenemo na loteriji glavni dobitek, kot pa da bi kdo vdrl in ukradel te podatke. Je pa tudi odvisno od samih uporabnikov, namreč za dostop do rezultatov testa se uporablja uporabniško ime, kar je kar e-poštni naslov, kot pa tudi geslo.

Naši podatki so namreč zaščiteni le toliko, kolikor je močno naše geslo. Torej, za vse uporabnike, ki na različnih straneh uporabljajo enaka gesla, to pomeni, da hekerji vdrejo v slabše zaščiteno stran in nato geslo preizkušajo še na drugih straneh. Zatorej je pomembno, da vedno izberemo dolgo geslo, s velikimi in malimi črkami, številkami in posebnimi znaki. Torej na primer “geslo” vsekakor ni varno, če pa ga malce dodelamo “Ge4@o”, pa to postane že varnejše za uporabo, kjer se pa dolžina ne spremeni.

Lahko pa se zgodi, da bi te podatke o naši genski strukturi uporabljali kar oglaševalci, kjer bi na primer za tiste, ki so laktozno intolerantni, prikazovali oglase za mleko brez laktoze. To še ni najhujše. Huje je, če bi do teh podatkov dostopali nepridipravi, kateri bi jih lahko prodajali v nezakonite primere, ali pa celo potencialni delodajalci, ki tako ali tako dan danes že preverjajo socialna omrežja, preden vas sploh zaposlijo.

Pojavi se pa tudi vprašanje, glede zavarovalnih premij. Če bi zavarovalnice izvedel na primer, da imate veliko možnost za poslabšanje srčne mišice, bi lahko kar hitro zavrnili vašo prošnjo za zavarovanje. Ampak, večina podjetji, ki se s tem ukvarja, zagotavlja, da podatkov ne dajejo nikomur, razen organom pregona pod posebnimi pogoji. Na vašo zahtevo, lahko tudi po končani analizi uničijo vaš vzorec, kot tudi analizo podatkov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več