Računalništvo, telefonija
14.09.2018 08:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katere igralne konzole vohunijo za vami?

Xbox One posreduje podatke o vaši lokaciji
Xbox One posreduje podatke o vaši lokaciji

V drguem delu izmed mnogih, vam predstavljamo nekaj vsakodnevnih igralnih konzol, katere zbirajo kar nekaj podatkov o svojih uporabnikih. Koristno ali kompletno nepotrebno? Večina izdelkov in storitev, katere uporablja sleherni uporabnik, je dan danes povezanih s svetovnim spletom.

Tukaj pa gre ne malo krat tudi za vprašanje zasebnosti. Namreč, v raznih dolgih in nepreglednih pogojih uporabe se večkrat skrivajo tudi takšni členi, kjer lahko razberemo, da izdelek ali storitev zbira tudi zasebne informacije, katere so popolnoma nepotrebne, vendar za podjetja “koristne” za “izboljšavo” svojih izdelkov. Pa je temu res tako?

Težava se pojavi tudi pri nekaterih igračah, katere so za uporabnika bolj ali manj “varne”, ampak v sami kodi in pogojih uporabe se skrivajo marsikatere skrivnosti. Najslabše pa odnesejo potrošniki, saj so primorani sprejeti te pogoje, če želijo izdelke ali storitve sploh uporabljati.

Microsoft Xbox One

Priljubljena igralna konzola podjetja Microsoft zbira presenetljivo “malo” podatkov o uporabniku. Tako na primer podjetu posreduje samo podatke o vaši lokaciji, medtem ko kamere in mikrofona sploh ne potrebuje. Prav tako ima pestro izbiro nastavitve zasebnosti, kot tudi možnost, da od podjetja zahtevamo izbris vseh podatkov. Še zmeraj pa posreduje kar nekaj statisičnih podatkov za prilagojene oglase.

Sony Playstation 4

Kdo še ni slišal za to popularno igralno konzolo enega izmed največjih podtjetji na svetu? Čeprav gre tukaj za zelo zmogljivo strojno opremo, pa ta ne potrebuje dostopa do kamere, niti do mikrofona, niti ne zbira podatkov o uporabnikovi lokaciji. Še več. Tako kot Microsoftova Xbox One konzola, omogoča nastavitve zasebnosti, kot tudi izbris podatkov. Za razliko od Xboxa, pa Playstation ne posreduje nobenih statističnih podatkov o uporabniku za prilagajanje oglasnih sporočil.

Nintendo Switch

Še zadnja, vendar ne poslednja konzola. Nintendo Switch. Tudi ta, kot Sonyjeva Playstation konzola, ne potrebuje dostopa do kamere, mikrofona in lokacije, ter ima kar nekaj nastavitev zasebnosti, kot tudi možnost izbrisa vseh osebnih podatkov. Vendar prav tako kot Xbox One, tudi ta konzola pošilja statisične podatke uporabnikov, za prilagajanje oglasov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več