Računalništvo, telefonija
15.02.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kateri sektorji vlagajo največ in kateri najmanj v kiber varnost?

Kateri sektorji vlagajo največ in kateri najmanj v kiber varnost?
Kateri sektorji vlagajo največ in kateri najmanj v kiber varnost?

Odgovornost za kakovostno kiber varnost pada na ramena vseh nas. Kljub temu pa bi vse skupaj moralo biti vodeno z vrha. Vprašanje je, ali je vaš sektor, kar se tiče kiber nevarnosti, varen ali zaostal? Dejstvo je, da se nahajamo v času porasta kiber kriminala. Praktično vsako podjetje je vključeno, pa če si to želi ali ne – tako dolgo, dokler bomo imeli kakršnokoli spletno poslovanje ali kakršnokoli digitalno obliko delovanja, smo tarča kiber kriminalcev.

V zadnjih nekaj letih sta frekvenca in obseg kiber napadov močno porasla, število vdorov pa se še povečuje. Zaskrbljujoč podatek je med drugim tudi ta, da se napadi med seboj vse bolj razlikujejo. Eksponentno rast kiber kriminala potrjujejo tudi številke inštituta Business Continuity Institute (BCI), ki razkrivajo, da kar 53 % vseh podjetij v Veliki Britaniji smatra kiber napad kot glavno grožnjo, ki jim preti v bližnji prihodnosti. PwC je prišel do zanimive številke 900.000 evrov, kar predstavlja letni povprečni strošek podjetij v Veliki Britaniji, ki so bila žrtev kiber napadov in hekerskih vdorov.

Po podatkih strokovnjakov s področja varnosti, ki so pred kratkim sodelovali s tehnološkim velikanom Ciscom, so v največji meri izpostavljene tveganju operacije podjetja (38 %). Po teh so na drugem mestu po tveganju finance (29 %), intelektualna lastnina (27 %) na tretjem in potem ugled znamke (27 %) ter zvestoba strank (25 %) na petem mestu.

Glede na to, da nobeno podjetje z resnimi ambicijami po dobrih poslovnih rezultatih noče biti med žrtvami napadov hekerjev, je portal SavoyStewart.co.uk analiziral rezultate raziskave Gov.uk, v kateri je sodelovalo 811 britanskih podjetij iz različnih sektorjev. Tema raziskave je bila investiranje v kiber varnost v času poslovnega leta, torej od aprila 2017 do marca 2018.

Darren Best, direktor podjetja SavoyStewart.co.uk je komentiral takole: “V času, ko se obseg in sofisticiranost kiber napadov povečujeta, podjetja ne morejo sedeti križem rok in pustiti svojo kiber varnost kar tako v zraku. Podjetja se morajo zavedati, če želijo seveda še naprej poslovati v digitalnem okolju, da so njihove spletne strani in ostale digitalne entitete lahka tarča kiber kriminalcev. Ključni odločevalci imajo tukaj nalogo, da postavijo kiber varnost višje na agendi v podjetjih, kar vključuje investiranje v IT infrastrukturo in obrambne mehanizme, ki so prilagojeni ekosistemu posameznega podjetja”.

Ali vaš sektor jemlje kiber varnost dovolj resno?

Rezultati raziskave so potrdili, da so podjetja v finančnem in zavarovalniškem sektorju investirala največ denarja v kiber varnost, in sicer v povprečju nekaj več kot 20.000 evrov. To je kar 85 % več kot leto pred tem, ko so finančna in zavarovalniška podjetja investirala v povprečju 11.000 evrov.

Na drugem mestu lahko najdemo transportna in logistična podjetja, ki so v povprečju investirala 7.500 evrov, kar je prav tako nekaj več, 9 %, od lanskega leta.

Na drugi strani je raziskava potrdila, da so podjetja, ki so najmanj vlagala v kiber varnost, podjetja iz zabavne industrije, in sicer v povprečju vsega slabih 900 evrov. V primeru zabavne industrije je prišlo tudi do največjega upada tega deleža izmed vseh sektorjev – 82-odstotni padec od leta 2006-17, ki so podjetja v dotičnem sektorju vlagala v povprečju 5.000 evrov.

Pogled CTO-ja

Dr. Mike Lloyd, CTO podjetja RedSeal, je dotično raziskavo sicer označil kot vprašljivo, vendar je vseeno izpostavil pomembno lekcijo, ki jo je prinesla: “Količina denarja, ki ga podjetja investirajo v kiber varnost, še zdaleč ni tako velika, kot bi lahko bila, in definitivno obstajajo še rezerve”. Zavedati se moramo, da je svetovni trg kiber varnosti ocenjen na okrog 113 milijard evrov, medtem ko je trg kiber kriminala ocenjen na nekaj več kot 3 bilijone evrov. Potemtakem seveda ugotovimo, da količina investicij, ki se giblje do nekaj tisoč evrov, ni tako zelo visoka.

“Trenutno se nahajamo v neke vrste ekonomski vojni s kiber kriminalci, kjer je lahko vsako podjetje žrtev. Vsako podjetje je vpeto na tak ali drugačen način, ne glede na to, ali si to želi ali ne – vse dokler ima podjetje kakršnokoli digitalno obliko poslovanja, ali kakršenkoli digitalni stik s strankami, je v nevarnosti. Tudi majhnost podjetje nič kaj dosti ne pomaga – napadalci uporabljajo avtomatizacijo na globalni ravni in z njeno pomočjo iščejo organizacije, ki ne skrbijo za svojo obrambo oz. so pri tej površni. Na žalost teh težav ne moremo rešiti zgolj s tem, da zaposlimo prave ljudi na prav delovna mesta in od njih pričakujemo, da bodo zadeve reševali – trenutno se soočamo z globalnim pomanjkanjem pravih strokovnjakov na področju kiber varnosti in kot vse kaže bo v prihodnje še slabše. Na žalost nimamo druge izbire – enostavno se moramo soočiti z avtomatizacijo. To je orožje, ki ga uporabljajo proti nam, vendar ga lahko uporabimo tudi mi, in sicer v obratni smeri”, je povedal Lloyd.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več