Računalništvo, telefonija
03.11.2017 10:00

Deli z drugimi:

Share

Kje tiči skrivnost bogastva Billa Gatesa?

Kje tiči skrivnost bogastva Billa Gatesa?
Kje tiči skrivnost bogastva Billa Gatesa?

Verjetno med nami ni človeka, ki ne bi poznal najbogatejšega človeka na svetu, Billa Gatesa. Vsi ga najverjetneje poznamo po njegovem podjetju Microsoft, ki spada med najuspešnejša podjetja vseh časov. Kljub temu pa se veliko ljudi sprašuje, ali je Microsoft edini vir Gatesovega premoženja? Odgovor je da in ne. Izvor Gatesovega neznanskega premoženja je res njegov lastniški delež v Microsoftu, a je za to, da je Gates iz leta v leto pravzaprav čedalje bogatejši, precej zaslužen človek, ki ga ne pozna skoraj nihče: Michael Larson.


Pred trinajstimi leti je Gatesovo premoženje bilo precej manjše kot je to danes. Posedoval je “zgolj” 5 milijard ameriških dolarjev. Gates pa je že od vsega začetka dobro vedel kam želi svoj denar vlagati, želel pa si ga je še več, kajti od vsega začeta Gates s svojim denarjem pomaga ljudem. Za to, da bi svoje naložbe pravilno usmerjal in preudarno upravljal s svojim denarjem, je potreboval človeka, ki bi to delal namesto njega. Ta človek je bil Michael Larson.

Za Larsona, takrat 35-letnega ekonomista, je Bill Gates izvedel prek poznanstev ter ga po priporočilu poslovnih partnerjev zaposlil in postavil na čelo svoje investicijske družbe Cascade Investment. Larson je nato prevzel upravljanje Gatesovega premoženja in ga postopoma razpršil med različne naložbe. Večina premoženja je seveda še vedno bila vezana na Microsoft, vendar se je kaj kmalu videlo, da bo Larson uspel Gatesove “lovke” razporediti na vse konce in kraje.

Gatesu Microsoftov denar pomeni manj kot 10% njegovega premoženja

V naslovu smo se spraševali, kje tiči skrivnost bogastva Billa Gatesa kajne? Odgovor je, v raznolikem portfelju naložb preko Cascade Investment. Torej ne več toliko njegov lastniški delež v Microsoftu, ki ga je danes ostalo še komaj kaj. Od leta 1996, ko je bil še 24-odstotni lastnik Microsofta, do danes, ko njegov delež znaša le še 1,3 odstotka, je Gates delnice Microsofta ne le večkrat podaril v dobrodelne namene, temveč jih je s pomočjo Larsona spremenil v donosne posle. Morda se kdo sprašuje zakaj bi človek kot je Gates sploh potreboval nekoga, da mu vodi finance. Za sebe Gates pravi, da je inženir in ga številke ne zanimajo.

Čeprav je že razdal veliko večino svojih delnic Microsofta, se je premoženje Billa Gatesa od takrat, ko je zaposlil Michaela Larsona, povečalo za 16-krat in danes znaša skoraj 90 milijard ameriških dolarjev (77,5 milijarde evrov). Nekaj časa je bilo stanje na lestvici najbogatejših spremenjeno, namreč Bezos (Amazon) je za par ur prevzel vodstvo, vendar Gates po zadnjih analizah ostaja trdno na prvem mestu.

Ne smemo pozabiti tudi, da je Gates do danes za dobrodelne namene prek organizacije Bill & Melinda Gates Foundation, ki jo je leta 2000 ustanovil skupaj z ženo Melindo, namenil že skoraj 45 milijard ameriških dolarjev. Vidimo torej, da je ustanovitelj Microsofta povsem zares začel slediti svojim filantropičnim ciljem in po njegovih napovedih bo količino denarja, namenjenega v dobrodelne namene le že povečeval.

Koliko svobode ima Larson pri upravljanju Gatesovega premoženja?

Po neuradnih informacijah ima Larson popolno svobodo pri upravljanju Gatesovega premoženja. Leta 2014, ko sta praznovala 20 let skupnega delovanja, je Gates potrdil, da Larsonu stoodstotno zaupa. Moža se sicer družita zelo redko in imata strogo profesionalen odnos, Michael Larson pa tudi zelo ceni in varuje tako Gatesovo kot svojo zasebnost. Ker brez njega v javnost ne pride nobena notranja informacija o poslovanju Cascade Investment, se ga je po poročanju virov blizu Billu Gatesu prijel vzdevek “Vratar”.

Kadar sklepa posle, Larson v imenu zasebnosti svojega šefa občasno ustanovi družbo z omejeno odgovornostjo in za Cascade Investment prek nje pridobi nov lastniški delež v podjetju ali kupi nepremičnino. V vseh letih sodelovanja z Gatesom je Larson privolil le v en intervju, in sicer se je leta 1999 z njim pogovarjal ameriški poslovni medij Fortune.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več