Računalništvo, telefonija
24.06.2003 19:36

Deli z drugimi:

Share

Ko oko postane sodnik

Brez dlake na jeziku - Samsung 172T in 191T

Samsung 172T in 191T

Ko oko postane sodnik
Naš Šraufciger mojster je vedno častil monitorje. Računalniški monitor je pač komponenta, ki jo najverjetneje obdržimo najdlje po nakupu računalnika. Zato velja že v začetku razmisliti o boljšem monitorju, še posebej če pred zasloni preživimo kar nekaj ur dnevno. Tokrat sta Šrauficger mojster in ovčka pod drobnogled vzela dva Samsungova LCD zaslona, na pomoč pa je priskočil tudi “Sokolje oko”…


Priprave na delo…

Uvodna beseda
Dober zaslon je ključnega pomena za udobno delo z računalnikom. V tem trenutku vzporedno ‘živita’ dve povsem različni generaciji – tako klasični CRT zasloni (s katodno cevjo) kot njihovi konkurentje – LCD zasloni (na tekoče kristale). Teža izbire tako muči prenekaterega uporabnika, ko se odloča za nakup. Obe strani imata svoje močne argumente, kljub temu pa se tradicionalno za CRT zaslone odločajo predvsem igričarji in domači uporabniki pa tudi prenekateri oblikovalec, medtem ko so pisarniškim profesionalcem/kam ter poslovnežem bolj po meri LCD zasloni. Tokrat smo pod drobnogled vzeli dva dražja modela iz Samsungove hiše – odličnega 17-palčnega 172T ter njegovega večjega brata 191T (diagonala 19 palcev). Oba sta sicer dražja od povprečja tega razreda, a svojo ceno hitro upravičita. Za subjektivno mnenje bomo podali še primerjavo s CRT monitorjem – v našem primeru modelom Samsung 959NF (ki prav tako velja za enega najboljših).

Komentar:
Model 191T bo v kratkem dobil naslednika 192T, ki pa ga bomo vsaj v začetku prodaje v Sloveniji bolj poredko videli, saj zastopniku najverjetneje ne bo uspelo zagotoviti zadostno število (količino) monitorjev – podobno kot se je zgodilo ob prihodu modela 172T. Vsi zanesenjaki tako lahko počakate na 192T, a ne pozabite – cena bo višja.

LCD Samsung 172T

UVOD
Samsungov model 172T predstavlja sam vrh 17-palčnih LCD zaslonov, tako po kvaliteti kot tudi po ceni. Je zastavonoša Samsungovih 17-palčnih LCD zaslonov, med katerimi je prodajni hit cenejši model 171S. In kaj nam ima trenutna generacija LCD zaslonov ponuditi? Berite dalje.


Eleganten je, ni kaj…

DROBOVJE
Elektronika tega monitorja je odlična, naj za začetek natrosimo kar nekaj tehničnih podatkov, ki so kar impresivni. Odzivni čas 25 ms, kontrast 500:1, svetilnost 250 cd/m2… Monitor premore ločljivost 1.280*1.024 točk, velikost zaslonske točke pa znaša 0,264 milimetra. Svojevrsten komentar zasluži podstavek. Lepo je oblikovan, monitor se dobesedno “zloži” vanj, kar je praktično ob prenašanju, pa tudi škatla je nadvse majhna. Pri Samsungu so šli celo tako daleč, da raznih kablov ni daleč naokrog in se vsi konektorji (VGA, DVI, napajanje) priključijo kar v podstavek, a glej ga zlomka – dodatno škatlico pa predstavlja usmernik za napajanje monitorja. Reš škoda, da kljub vloženemu trudu niso našli boljše rešitve in napajalnik vgradili kar v sam podstavek. Tako bi celota še bolj profesionalno izgledala.


172T z zadnje strani…

Kaj se še skriva v škatli…

DELOVANJE
Monitor ima odlično sliko. Seveda na ločljivosti 1.280*1.024 točk, vendar pozor. Slika je opazno boljša, ko je monitor priklopljen na grafično kartico (v našem primeru ATI Radeon 9700) preko digitalnega DVI vmesnika, saj je slika ostra, barve nadvse žive in kontrastne. Ob priklopu preko analognega VGA vmesnika pa je slika postala nekoliko temnejša, na nekaterih vzorcih so se pojavile sence (vsekakor dopuščamo možnost, da je bila to le težava našega preizkusnega modela). Težav s posameznimi barvami kot na 191T ni bilo, saj jih je bilo moč kmalu odpraviti s posegom v nastavitve, avtomatska nastavitev zaslona pa bi lahko delovala bolje. 17-palcev ni majhna površina in tako imamo pred seboj prostorno namizje, monitor se bo še najbolje počutil v rokah igričarjev, saj je za pisarniška opravila kar malce predrag.


Premikamo ga lahko v praktično vse smeri…

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA
Edinole kar tepe tale sicer zelo dober monitor je cena. 167.520,00 SIT (z DDV) je kar lep kupček denarja, katerega tudi ime Samsung ne zmore kar tako opravičiti. Veliko konkurentov je cenejših, nekateri pa ponujajo tudi podobno sliko. A tudi lepota nekaj šteje, tako da tudi dizajn prodaja. Še dobro, da je tako.

Ocena: 8

Komentar:
Cena je previsoka. Če Samsunga 172T primerjamo s katodnim 959NF (19-palčnik, cena dobrih 81 tolarskih tisočakov) ima le nekaj prednosti v kontrastnejši sliki in dejstvu da zasede manj prostora na delovni mizi ter da ne seva. Zgolj v premislek – za enega 172T dobite dva 959NF. Če ravno ne presedite 8 ur pred računalniškim zaslonom, bo katodni monitor boljša odločitev. Ah, še eno prednost LCD-ja smo skoraj pozabili omeniti. Med delovanjem porabi vsega 40 W energije, medtem ko njegov CRT bratranec “pokuri” lahko tudi preko 120 W in pošteno ogreje prostor, v katerem se nahaja.

LCD Samsung 191T

UVOD
Imate dovolj denarja, da lahko odštejete preko 200 tisočakov za monitor? In to ne majhen monitor, Samsungova zverina 191T je vse prej kot majhna. S svojo 19-palčno diagonalo je vse prej kot majhna stvar na naši delovni mizi, a zato zahteva svojo mero spoštovanja. Lahko je tudi statusni simbol, kot npr avtomobil, ura, mobilni telefon… Le da je takšen monitor dejansko veliko bolj uporaben.


19-palcev ni majhna stvar…

DROBOVJE
Že konstrukcijsko se Samsung 191T izkaže odlično – kot njegov manjši brat. Kvalitetna izdelava in očem prijeten dizajn še pripomoreta k ugodnim prodajnim številkam. Tudi sam zaslon je odličen – nikjer ni nobenih popačenj, mrtvih točk ali gub na površini. Površina zaslona je popolnoma ravna. Aktivna matrika pomeni, da je vsaka točka (piksel, eng: pixel) sestavljena iz treh podtočk (subpixels), rdeče, modre in zelene. Vsaka podtočka pa vsebuje tranzistor, kar na koncu prinese po krajšem izračunu skoraj štiri milijone tranzistorjev (natančneje 3.932.160). Monitor namreč ob 19-palčni diagonali premore ločljivost 1.280*1.024 točk (velikost točke je 0,294 mm) in če je le z enim tranzistorjem kaj narobe, se nam to na zaslonu pokaže kot mrtva točka, ki sveti le v eni barvi. Zato je toliko lažje razumeti še vedno visoke cene LCD zaslonov, saj njihova izdelava, še posebej večjih modelov, nikakor ni poceni. Prav neverjetno pa je, kako takšen velikan odžre relativno malo prostora na delovni mizi. Debelina zaslona ne doseže niti dveh centimetrov, pa tudi podstavek je praktično oblikovan.

DELOVANJE
Zaslon smo preizkusili na priporočeni ločljivosti, torej 1.280*1.024 točk. Preizkusili smo tako standardni analogni VGA vhod kot tudi digitalnega (DVI), za katera je poskrbela grafična kartica ATI Radeon 9700. Tako na osveževanju 75 Hz na VGA vhodu kot tudi pri vsega 60 Hz prek DVI-ja, je bila slika odlična in izjemno ostra. Tako ostro sliko je pravzaprav nemogoče najti na katodnih monitorjih. Godi tudi velika delovna površina, ki že meji na razkošje. Žive barve, kontrastna slika, slika je odlična. Igričarji bodo nestrpno pogledovali proti podatku o odzivnem času, a tudi ta ne s svojo oznako <25ms ne razočara. Igranje iger na takšnem zaslonu je res užitek, a upoštevajte dejstvo, da boste za božanske občutke potrebovali zelo zmogljivo grafično kartico (za 1.280*1.024 ter 4x AA).

Kontrast je dober (proizvajalec navaja razmerje 500:1), le sivinski prehodi mu znajo povzročiti kakšno zadrego, oziroma bolje rečeno senco. Nekaj manjših težav smo opazili tudi pri barvah, predvsem rdeča je bila na trenutke problematična in tudi dolgotrajnejše brskanje in igranje z nastavitvami tega ni odpravilo. A nad tem se je pritoževal zgolj “Sokolje oko”, vsi ostali so bili z monitorjem več kot zadovoljni.

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA
Samsung 191T je zelo dober monitor, prijetnega videza in z dobro elektroniko. Tudi slika ni bila deležna kakšnih bistvenih očitkov. Dober nakup, a le za tiste z debelo denarnico. Za ceno preko 200 tolarskih tisočakov (natančneje 213.960,00 SIT z DDV) je namreč na tržišču še veliko konkurentov, poleg tega je naslednik pred vrati. Je pa to še vedno eden izmed najboljših 19-palčnih LCD-jev.

Ocena: 8,5


Bukev XP je ostal brez besed…

Na tem mestu se tudi najlepše zahvaljujemo podjetju Avtera d.o.o. iz Ljubljane, ki nam je oba Samsungova LCD zaslona posodilo na preizkus. (www.avtera.si)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več