Računalništvo, telefonija
12.02.2020 17:00

Deli z drugimi:

Share

Koliko električne energije porabi država? Vprašajte uporabnike mobilnih telefonov

Koliko električne energije porabi država? Vprašajte uporabnike mobilnih telefonov
Koliko električne energije porabi država? Vprašajte uporabnike mobilnih telefonov

Pridobivanje družbeno-ekonomskih podatkov je drago in zahtevno. Najbolj pomembni podatki so po navadi različni popisi, razkrivajo pa velikost populacije, geografsko razpršenost, starostno in spolno strukturo ter mnoge druge podrobnosti. Popis tovrstnih podatkov zahteva stroškovno obremenjujoče načrtovanje, podrobno analizo in relativno stabilno družbo, ki predstavlja vzorec. To v primeru držav v razvoju močno oteži izvajanje takšnih raziskav, saj so države na dnevni ravni soočene z vojno, revščino, boleznimi in ostalimi težavami.


Ekonomisti, sociologi in politiki bi vsekakor želeli cenovno ugodnejšo in hitrejšo rešitev, kako zbrati podatke. Na srečo se je v zadnjih letih pojavila nova metoda, ki izkorišča prednosti mobilnih telefonov. Ti so se v državah v razvoju razširili hitreje od ostalih storitev, kot je recimo elektrifikacija. V Senegalu ima elektriko zgolj 24% gospodinjstev, kar 75% pa jih ima mobilne telefone. Ljudje jih po večini polnijo kar preko avtomobilskih motorjev, pri sosedih, ali kjerkoli pač imajo možnost.


Podatki mobilnih telefonov so pravo bogastvo informacij o družbi in stanja človeštva na splošno. Raziskovalci uporabljajo podatke mobilnih telefonov za študijo človeške reproduktivne strategije, merijo stopnjo pismenosti itd. Ekonomisti pa mobilne naprave uporabljajo za merjenje finančnega položaja držav v razvoju. Glede na dosedanje uspešno izvedene raziskave, bi lahko podatki mobilnih telefonov do določene mere nadomestili ali vsaj služili kot pomoč pri rezultatih klasičnih popisnih analiz.


Kako zelo uporabni so podatki mobilnih telefonov?

Zahvaljujoč se strokovnjakom laboratorija Future Cities Laboratory v Singapurju, imamo danes vsaj delni odgovor na to vprašanje. Analizirali so podatke mobilnih telefonov v Senegalu in ugotovili, da imajo ti podatki potencial, da pomagajo pri načrtovanju infrastrukture v celotni državi.


Podatki se lahko uporabijo tudi za oceno ostalih faktorjev, kot je recimo poraba električne energije, četudi so v analizo všteti zgolj majhni deleži prebivalstva. »Naš glavni cilj je zmanjšati logistične stroške pri zbiranju informacij glede načrtovanja nove infrastrukture v državi«, do povedali pri Future Cities Laboratory. Metoda, ki jo uporablja ekipa, je zelo direktna. Kot osnovo so vzeli podatke iz zadnjega popisa v Senegalu, iz leta 2013. Tako so imeli podatke gostote naselitve v 552-ih administrativnih divizijah države. Poleg tega so pridobili še anonimizirane podatke mobilnih telefonov za celo državo. Podatke o številu opravljenih klicev, poslanih in prejetih SMS sporočil, podatke o dolžini klicev itd.


Ekipi je med drugim uspelo pridobiti tudi podatke o porabi električne energije, kar je izjemno pomemben faktor pri načrtovanju infrastrukture. Te podatke je sicer težko dobiti. Kako jim je uspelo? Uporabili so satelitske posnetke države ponoči, izmerili pa so še količino svetlobe v vsaki od administrativnih divizij.


Ključno vprašanje, na katerega zdaj ekipa raziskovalcev intenzivno išče odgovor je, kako so vsi ti podatki med seboj povezani in kako se jih da kar seda optimalno uporabiti. »Trenutno se največ časa ukvarjamo s kombiniranjem različnih baz podatkov države, da bi lahko ocenili potencial podatkov mobilnih telefonov. Ti bodo po naših napovedih lahko nadomestili neučinkovite podatke popisov, ki se potem uporabljajo za načrtovanje razvoja infrastrukture«, do še dodali pri Future Cities Laboratory.


Kaj pravijo rezultati?

Rezultati so ponudili nekaj zanimivih in presenetljivih ugotovitev. Ugotovili so recimo to, da aktivnost mobilnih telefonov ni močno povezana z gostoto naseljenosti iz popisa. Je pa po drugi strani močna korelacija med aktivnostjo telefonov in porabo električne energije. V bistvu je to precej boljši indikator, kot gostota naseljenosti.

Takole na prvi pogled bi lahko rekli, da so ti podatki presenetljivi. Kljub temu pa ekipa razlaga, da je poraba električne energije skupek med seboj povezanih aktivnosti, ki so med seboj bolje povezane z uporabo mobilnih telefonov, kot pa z gostoto naselitve ljudi. Ekipa je poleg do sedaj predstavljenega našla način, kako lahko procesirajo podatke mobilnih telefonov na boljši način, da preko njih ocenijo gostoto prebivalstva in porabo električne energije, četudi je v analizo vštetih zgolj tretjina prebivalcev.


Vsekakor lahko zaključimo, da so predstavljena dognanja zanimiva in imajo velik potencial. Demonstracija ekipe Future Cities Laboratory je pokazala, da so lahko podatki mobilnih telefonov pomemben faktor pri ocenjevanju porabe električne energije v državah v razvoju. Zelo koristna lastnost tovrstnega načina analiziranja je, da lahko raziskovalci brez težav, na dnevni ravni osvežijo podatke brez nekih večjih stroškov. To je ogromna razlika napram analiziranju popisov, ki so zelo dragi, posodabljajo pa se relativno redko.


Dejstvo je, da predstavljeni pristop ni nujno idealen. En problem nastane že v razumevanju tržnega deleža ponudnikov mobilne telefonije, ki se od regije do regije razlikuje. Če bi strokovnjaki uspeli uskladiti še to, bi lahko govorili o izjemni natančnosti podatkov.


Ne glede na vse, rezultati kažejo, da imajo podatki mobilnih telefonov potencial, da drastično spremenijo način, kako vladne agencije, načrtovalci in ekonomisti merijo in razmišljajo o ekonomiji in načrtovanju infrastrukture. Ti podatki pa bi lahko močno doprinesli k nižanju stopnje revščine in povečevanju razvoja podjetništva na teh področjih.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več