Računalništvo, telefonija
28.09.2018 19:03
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koliko smo narudarili v 300 urah?

..Naša “mašina” za rudarjenje kriptovalut, oziroma natančnje Ethereuma, je dosegla 300 delovnih ur. Preverite, koliko “rude” je uspela v tem času “izkopati”..
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Na Računalniških novicah smo že pred nekaj meseci začeli zanimiv eksperiment – rudarjenje kriptovalut. Glede na trenutno stanje na trgu in njihovo ceno boste morda rekli, da nismo izbralni najbolj pametnega časovnega okvira, a nekako še vedno računamo, da se nam “švicanje” v poletnih mesecih obrestuje čez zimo. Vsaj če gre soditi po preteklih letih, ko so cene kriptovalutam decembra navadno precej poskočile. Seveda našega “rudarja” nismo imeli vedno vklopljenega. Malo smo se vseeno orientirali po grafih, ki prikazujejo padce in rast. Najpgosteje smo ga zato aktvirali, ko so bili grafi malce bolj optimistični in ga izključili, ko so se začeli obračati navzdol.

Spomnimo najprej, kakšno “mašino” sploh uporabljamo. Za strokoven nasvet pri sestavi smo se obrnili na podjetje Chip Tehnika d. o. o. iz Maribora (www.chiptehnika.si), kjer so se med drugim specializirali tudi za sestavo t. i. rigov oziroma računalnikov, namenjenih rudarjenju. V ta namen so se tudi profesionalno povezali z mladim zagonskim podjetjem ADD Mining d. o. o., kjer so razvili lastno namensko ohišje za računalnike, namenjene rudarjenju. Pri tem so seveda upoštevali vse potrebne smernice, ki jih takšno ohišje potrebuje, da je pri svojem poslanstvu učinkovito. Torej, da ponuja dovolj prostora za vgradnjo potrebnih komponent in dovolj zračnosti, da se ne pregrevajo. Zanj pa so pri podjetju ADD Mining ne nazadnje dobili tudi nagrado na podjetniškem skladu za informacijski razvoj in inovacije.

Računalnik, krojen za rudarjenje Ethereuma
Pri Chip Tehniki so nam po posvetovanju glede naših potreb sestavili računalnik iz sledečih komponent:

  • 1x osnovna plošča MSI Z270-A PRO,
  • 1x procesor Intel Celeron G4400 1151 Box 2 MP Cache,
  • 6x grafična kartica Nvidia GeForce GTX 1070 Ti,
  • 6x riser PCI-ei USB 3.0,
  • 1x SSD disk 2,5 60 GB Team L7 Evo Marwell,
  • 1x RAM D4 2133 C15 Crucial 4 GB,
  • 1x napajalnik 1000 W Corsair RM1000i silence 80 + gold,
  • 4x ventilator ARCTIC F12 Pro PWM 120 mm.

Odločili smo se za rudarjenje druge najbolj uveljavljene kriptovalute, Ethereuma. Danes je še vedno pred njim le Bitcoin, vedno bolj tesno za petami pa mu je Ripple, ki ga je po tržni kapitalizaciji enkrat vmes za kratek čas tudi že prehitel. Ampak vrnimo se k našem rudarjenju. Za Ethereum smo se med drugim odločili zato, ker velja za eno najbolj stabilnih kriptovalut in ker ga je relativno enostavno rudariti. Zanj ne potrebuješ cele kleti računalnikov, ampak je lahko dovolj tudi eden, če je ta solidno opremljen. Rudarjenje Ethereuma temelji na zmogljivosti grafičnih kartic, zato smo tudi v naš sistem vložili nekaj več na tem področju, “šparali” pa smo pri drugih komponentah, ki na primer niso tako pomembne.

Procesor mora na primer zadoščati le minimalnim standardom, da takšen sistem nemoteno poganja. Prav tako je minimalna tudi količina RAM-a. Je pa zelo pomembno, da ima takšen računalnik, ki ima v “drobovju” več zmogljivih grafičnih kartic, tudi ustrezno zmogljiv napajalnik. Moč tega najbolj enostavno definirate s seštevkom porabe energije grafičnih kartic. Če imate torej 6 grafičnih kartic, kjer vsaka porabi do 150 W energije, to pomeni, da rabite napajalnik z močjo vsaj 1000 W, še raje pa močnejšega. Naš ima na primer 1000 W, ampak bi bilo bolje, če bi vzeli malce močnejšega, saj ni vedno zmogel poganjati celotnega sistema optimalno. Zato smo morali občasno eno grafično kartico izključiti in rudariti “le” s petimi.

Rudarjenje, pri katerem si ne umažete rok
Ko je računalnik povsem sestavljen in je nanj nameščena ustrezna programska oprema (tudi to so nam zagotovili pri Chip tehniki), samo rudarjenje ne predstavlja kakšne umetnosti. Vse, kar morate narediti, je vklop stikala na ohišju. Deluje celo brez monitorja, do njega pa lahko dostopate tudi prek oddaljenega namizja in na ta način vidite, kaj se z njim dogaja. To je predvsem koristno, če se vam kdaj zaradi preoremenjenosti izklopi. Ampak tudi v tem primeru ga lahko enostavno samo ponovno zaženete z namenskim stikalom.

V 300 delovnih urah smo zaslužili …
Ampak da ne bomo preveč dolgovezili. zagotovo vas zanima, koliko smo z njim uspeli narudariti. Odgovor: v 300 urah obratovanja nam je uspelo “izkopati” 0,128 Ethereuma. Po današnjem ceniku, po katerem cena enega Ethereuma znaša 207 evrov, je to, prevedeno v evre, slabih 27 evrov. Na prvi pogled ne ravno veliko. A poglejmo to sliko z nekoliko drugačnega zornega kota. 300 ur 12 dni in pol. V slabih dveh tednih smo torej brez kakšnega posebnega truda uspeli zaslužiti 27 evrov. To je 2,16 evra na dan. Za nič dela to ni slabo. Če to apliciramo na cel mesec, torej 30 dni, to nanese skoraj 65 evrov. In to pri trenutnih cenah Ethereuma, ki so precej nizke glede na stanje v začetku letošnjega leta, ko je cena enega Ethereuma tudi že presegla 1000 evrov.

Vzemimo za hipotetičen primer še to ceno. Torej, koliko bi naš zaslužek znašal, če bi cena enega Ethereuma znašala 1000 evrov. Pri tej ceni bi naš zaslužek v 300 urah oziroma slabih dveh tednih znašal 128 evrov. Na mesečni ravni bi to pomenilo 307 evrov, na letni pa okrog 3.700 evrov. To je pa že skoraj cena našega rudarskega “riga”. Tega bi torej imeli poplačanega v dobrem letu dni. Če bi cene Ethereuma poskočile še višje, kot še vedno predvidevajo nekateri kriptoanalitiki, pa bi bil ta zaslužek seveda lahko še precej večji.

Dejstvo je, da mi nismo strokovnjaki za analiziranje gibanja cen kriptovalut. Niti nismo pretirani špekulanti. Tega smo se, kot že rečeno, lotili bolj kot poskusa, ki se nam morda kdaj obrestuje. S trenutnimi cenami kriptovalut se morda res ne zdni najbolj optimalno lotiti rudarjenja. A kdo ve, kaj bo prinesla prihodnost. Če se nam obetajo podobno optimistični časi, kot ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta, je naše uredništvo ustrezno opremljeno. Če bodo še bolj pesimistični, pa bo naš računalnik počival in čakal na naslednjo priložnost.

Kriptorudarji kljub nizkim cenam še vedno zelo aktivni
Kljub slabi trenutni “letini” pa grafi kažejo, da je rudarjenje trenutno še vedno zelo priljubljeno v svetu. Povprečni dnevni “hash rate” za Ethereum trenutno znaša dobrih 240 TH/s. Še obrazložitev: hash rate definira hitrost, pri kateri poteka rudarjenje oziroma razreševanje in potrjevanje t. i. blokov v blockchain omrežju, na katerem temelji tudi Ethereum. Torej, povedano preprosto, hitrost, pri kateri določena mašina za rudarjenje obratuje oziroma opravlja svoje delo – tj. izračunavanje algoritmov in potrjevanje transakcij, ki botrujejo odkritju novih enot določene kriptovalute. Hitrost izračunavanja algoritmov oziroma hash rate se meri v hashih (h/s), kilohashih (kh/s), megahashih (mh/s), gigahashih (gh/s) oziroma terahashih (th/s) na sekundo. Večja kot je torej ta številka, bolj je sistem učinkovit pri rudarjenju. Najvišji skupni dnevni hash rate za Ethereum je znašal malce pod 300 TH/s. Glede na trenutno številko to pomeni, da je še vedno precej kriptorudarjev, ki verjamejo v obstojnost Ethereuma in dvig njegove cene. Že čez nekaj mesecev bomo videli, ali bodo za svoj optimizem nagrajeni.

Če bi tudi vi želeli stopiti v svet kriptorudarjenja in ne veste, kje bi začeli, je pravi naslov podjetje Chip Tehnika, kjer vam bodo ne le priskrbeli ustrezno opremo, ampak vam tudi ustrezno svetovali, kako pristopiti k stvari in kateri so pojmi, ki jih je dobro poznati.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več