Računalništvo, telefonija
20.12.2017 19:30

Deli z drugimi:

Share

Kombiniranje kabelskega in mobilnega interneta

Kombinirajte fiksni in mobilni internet, če ni optike
Kombinirajte fiksni in mobilni internet, če ni optike

Zgodi se, da imamo kabelski internet, ki pa žal ni dovolj zmogljiv, mobilni internet je pa predrag. Optike pa žal pri nas (še) ni na voljo.

Do sedaj, tega še ni uspelo nobenemu izmed slovenskih operaterjev, lahko pa sedaj že združimo več povezav (WiFi, mobilnih, kabelskih) s pomočjo programske opreme.

A1, se je tokrat kot drugi najboljši ponudnik v Sloveniji odločil, da bo združil kabelski in mobilni internet v celoto, za kar bo potreben v hiši oziroma stanovanju samo en modem. Pri A1 pravijo, da naj bi to bila hibridna rešitev, kjer je poanta v tem, da mobilno omrežje pripomore k večjim hitrostim. Tako uporabiki, ki živijo daleč od centrale oziroma vozlišča, večkrat občutijo največji padec pri hitrosti internetne povezave.

Zadeva naj bi delovala nekako takole. Internetna televizija (IP TV), naj bi potekala žično, po že obstoječi kabelski povezavi, kjer naj bi zavzela nekje med 4 do 6 megabitov pasovne širine za HD program. Kar naj bi ostalo, bi bilo na voljo za spletno telefonijo in internet. V primeru, da bi prišlo do povečane porabe internetne povezave, bo modem začel uporabljati tudi 4G LTE mobilno omrežje, katero bo združil. Za sedaj, so še pri A1 skopi z informacijami, vendar naj bi to bilo nekje od 40 megabitov k uporabniku (download) in okrog 10 megabitov od uporabnka (upload), kar naj bi nekako povzelo najhitrejši paket, ki ga pri omenjenem operaterju ponujajo.

Samemu uporabniku ne bo vidno, od kod modem črpa podatke, razen če si bo to ogledal v nadzorni plošči samega modema. To lahko pričakujemo najprej pri uporabnikih, ki živijo daleč od vozlišč in imajo nezanesljiv kabeslki internet z velikimi odstopanji. Edina težava naj bi bila samo še postavitev modema, saj bi potreboval tudi dobro pokritost s signalom, kar pomeni da kleti in razni kletni prostori kar hitro odpadejo.

Trenutno cen še pri podjetju niso razkrili, vendar bodo verjetno kakšne omejitve, tako kot ima to sedaj njihov že domači internet, ki je zasnovan samo za uporabo 4G LTE omrežja, kjer lahko prenašamo podatke pri polni hitrosti do 200 GB, potem se pa nam le-ta zniža na do 2 megabita k uporabniku (download) in 1 megabit od uporabnika (upload), kar naj bi veljajo za pogoje pravične uporabe, za samega uporabnika pa je to katastrofalno prenizka hitrost.

Do tokrat še operater ni pokazal ničesar “nekaj izjemnega” kar je tudi trenutni slogan podjetja, morda se bo pa to kaj hitro spremenilo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več