Računalništvo, telefonija
19.02.2020 09:29
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koronavirus že vpliva na trg prenosnih računalnikov

Proizvodnja prenosnih računalnikov bi lahko zastala zaradi vse večjega pomanjkanja strojnih komponent.
Proizvodnja prenosnih računalnikov bi lahko zastala zaradi vse večjega pomanjkanja strojnih komponent.

Smrtonosni koronavirus, ki se je nedavno sprva pojavil na kitajskih tleh, seje strah in trepet po svetu. Zaradi koronavirusa je po najnovejših podatkih namreč umrlo že na sotine ljudi, okuženih pa je več kot deset tisoč ljudi. Zaradi koronavirusa je bilo doslej odpovedanih že več pomembnih računalniških dogodkov, ta pa vse večje težave povzroča tudi izdelovalcem prenosnih računalnikov.

Čeprav so številna podjetja na Kitajskem ponovno zagnala proizvodnjo prenosnih računalnikov , se soočajo s pomankanjem strojnih komponent. Po nekaterih napovedih bodo številni obrati brez ključnih komponent ostali že meseca marca. Zaradi tega so analitiki prepričani, da se bo število izdelanih prenosnikov v prvem četrtletju letošnjega leta zmanjšala med 29 odstotki in 36 odstotki, kar bi lahko posledično povišalo njihovo maloprodajno ceno širom sveta.

Pomanjkanju strojnih komponent ni imuno niti podjetje Apple, saj se tudi podjetje Quanta Computer , ki med drugim proizvaja prenosne računalnike MacBook Air in MacBook Pro, sooča z vse večjim pomanjkanjem strojnih komponent. To v praksi pomeni, da bodo proizvajalci prenosnih računalnikov kmalu prisiljeni omejiti ali celo ustaviti proizvodnjo osebnih računalnikov. Edina izjema tu, vsaj zaenkrat, so prenosni računalniki najvišjega cenovnega razreda, saj je njihova proizvodnja zaradi manjšega povpraševanja že tako ali tako omejena v primerjavi s klasičnimi prenosniki.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več