Računalništvo, telefonija
26.05.2009 10:00
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Med oblake z gorivnimi celicami

Sklopi membranskih elektrod (MEA – Membrane electrode assemblies) iz BASF-a omogočajo še cenejšo in okolju prijaznejšo energijo.
Sklopi membranskih elektrod (MEA – Membrane electrode assemblies) iz BASF-a omogočajo še cenejšo in okolju prijaznejšo energijo.

BASF Fuel Cell (BFC) je razvil novo vrsto gorivnih celic, ki proizvajajo okolju prijaznejšo energijo. Korak naprej omogočajo sklopi membranskih elektrod, v katerih se kemična energija, ki je posledica reakcije med kisikom in vodikom, pretvarja neposredno v električno energijo in toploto.

Trenutni izziv za raziskovalce je izdelati gorivne celice, ki bodo čim manjše in čim lažje za praktično rabo, to pa se doseže tako, da ima nek sistem čim manj sestavnih delov. MEA iz podjetja BASF odstira proizvajalcem nova obzorja, saj je membrana za gorivne celice prvič v svetu na voljo komericalnim interesom.

Membrano pa odlikuje še ena posebnost: medtem ko običajni sistemi gorivnih celic za delovanje pri nizkih temperaturah delujejo pri največ 80°C, novi produkt iz podjetja BASF omogoča delovanje tudi pri temperaturi do 180°C. Novi inovativni sistemi so zaščiteni pod imenom Celtec®. Gorivne celice, ki so opremljene s tem materialom, je možno hladiti z zrakom in jih ni potrebno vlažiti z vodo. S tem pa postanejo zračni vlažilci, vodne črpalke, rezervoarji, ventili in čistilni sistemi nepotrebni. “Po zaslugi produkta Celtec®, ki je velik približno kot dlan, sistemi gorivnih celic potrebujejo sedaj za približno tretjino manj sestavnih delov. To zniža stroške do 40%,” še razlaga dr. Henschel.

BASF-ove nove membranske celice so vgrajene tudi v novo letalo “Antares DLR-H2“, izdelek Nemškega Aeronavtičnega Centra (DLR) in družbe Lange Aviation. Odlika novega letala, ki je posledica novih gorivnih celic iz podjetja BASF, je njegova neslišnost in okolju prijazno delovanje – vonja po gorivu namreč sploh ni.

Ker so gorivne celice odporne proti visokim temperaturam, pa bi lahko kmalu bile na voljo tudi za izdelavo dela opreme za kampiranje, bile bi del električne in ogrevalne napeljave v zasebnih domovih ali vgrajene celo v avtomobile. Ta inovativna tehnologija predstavlja velik potencial tudi za industrijo elektronike, ki išče gorivne celice, ki bi zagotovile do petkrat daljšo dobo mobilnih telefonov, radijske opreme in prenosnih računalnikov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več