Računalništvo, telefonija
24.07.2016 09:21

Deli z drugimi:

Share

Microsoft dobil 3 mesečni ultimat za Windows 10

Microsoft ima tri mesece časa, da ustavi prekomerno zbiranje osebnih podatkov s strani operacijskega sistema Windows 10.
Microsoft ima tri mesece časa, da ustavi prekomerno zbiranje osebnih podatkov s strani operacijskega sistema Windows 10.

Številne dosedanje raziskave so pokazala, da četudi odkljukamo vse nastavitve za zasebnost in onemogočimo vso telemetrijo in pošiljanje podatkov Microsoftu, Windows 10 še vedno pošilja podatke oddaljenim strežnikom računalniškega giganta. Zaradi tega ne preseneča, da je priljubljeni operacijski sistem pred kratkim vzel pod drobnogled francoski varuh podatkov, ki je prav tako prišel do enakih ugotovitev. Zaradi tega je ta Microsoftu dal tri mesečni ultimat, da ustavi nedovoljeno vohunjenje za uporabniki, če mu ti za zbiranje podatkov ne dajo dovoljenja.

Najhuje pri operacijskem sistemu Windows 10 je prekomerni nadzor uporabnikov ko ti brskajo po svetovnem spletu. Microsoft namreč prikrito zbira podatke o njihovih brskalnik navadah, in sicer z namenom, da zanje pripravi ciljne reklamne oglase. Poleg tega Microsoft za pošiljanje podatkov na strežnike, ki so locirani v Združenih državah Amerike, nima zagotovljenega ustreznega varovanja osebnih podatkov uporabnikov Evropske unije, saj je konec lanskega leta padel sporazum “safe harbor”. Čeprav je sedaj na voljo novi, ga Microsoft še ne spoštuje v celoti, kot bi moral.

Podjetje Microsoft ima za ureditev zasebnosti uporabnikov operacijskega sistema Windows 10 na voljo tri mesece časa. Če pa zahteve ne bodo izpolnjenje, francoski varuh podatkov napoveduje stroge sankcije proti računalniškemu gigantu. V najslabšem primeru ga bo doletela večmilijonska kazen ter morebitna podrobnejša preiskava s strani članov Evropske komisije in drugih organizacij za varstvo človekove pravice do zasebnosti pri deskanju na svetovnem spletu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več