Računalništvo, telefonija
19.11.2019 09:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na vidiku nov brskalnik, ki bi nadomestil Chrome?

Brave je predstavil brskalnik, ki na prvo mesto postavlja varnost uporabnikov. V primerjavi s Chromom je v tem pogledu precej močnejši.
Na vidiku nov brskalnik, ki bi nadomestil Chrome?
Na vidiku nov brskalnik, ki bi nadomestil Chrome?

Chrome je trenutno še vedno najpriljubljenejši brskalnik, uporablja ga več kot 70 % uporabnikov na namiznih računalnikih. Njegova priljubljenost v zadnjih letih le še raste, od leta 2016 je pridobil še dodatnih 16 % deleža uporabnikov. Kljub vsemu lahko uporabniki, vsaj kar se varnosti tiče, izberejo zmogljivejši brskalnik.

Eden od njih je Brave. Prvo verzijo so predstavili pred dnevi, izdelal pa ga je Brendan Eich, soavtor Mozille (njihovo brskalnik Firefox je bil priljubljena alternativa nekoč dominantnemu Internet Explorerju). Novi brskalnik Brave je izšel v beta verziji, predstavili pa so prvo njegovo stabilno izdajo. Z različico 1.0 uvaja zasebno oglaševalsko omrežje in sistem nagrajevanja, ki uporabnikom omogoča plačevanje spletnih strani, ki so jim všeč.

Kljub temu, da je Brave šele v beta verziji, ga vsak mesec že uporablja osem milijonov ljudi. Za mobilne naprave obstajajo različice iOS in Android ter različice za Windows, Linux in Mac. Krog uporabnikov je seveda še vedno izjemno majhen v primerjavi s Firefoxom, ki ima več kot 100 milijonov mesečnih uporabnikov, in Chromom, ki jih ima več kot milijardo. Toda velikost, kot pravijo analitiki, ni pomembna. Tu je nekaj razlogov, zakaj bi morali razmisliti o tem, da (vsaj začasno) opustimo Chrome in ga nadomestimo z Brave.

Majhen obseg zbiranja podatkov

Medtem ko je Google, lastnik Chroma, veliki šef na področju zbiranja podatkov, Brave briše celotno zgodovino, zato ne morejo izdelati slike o vas in vam predstaviti ciljane ponudbe oglasov, narejene izključno po vaši meri. “Naši strežniki niti ne vidijo niti ne shranijo podatkov brskanja – na vaših napravah ostanejo zasebni, dokler jih ne izbrišete vi,” so zapisali na spletni strani novega brskalnika. Uporabnik lahko tudi spremlja, koliko robotov, ki spremljajo njegovo spletno obnašanje, je blokiral.

Hitrejše brskanje

Ravno na račun blokiranja sledenja naš aktivnost naj bi bil Brave hitrejši pri nalaganju spletnih vsebin. Na mobilnih napravah naj bi, denimo, spletne časnike naložil dva do trikrat hitreje kot konkurenčni brskalniki. Zavidljiv rezultat!

Vgrajen nadzornik za gesla

V Chromu je vgrajena možnost za shranjevanj gesel. Ker pa se v zadnjem obdobju pojavljajo dodatni pomisleki glede zaupanja gesel le enemu ponudniku (konkretno Googlu), se Brave znova zdi kot odlična alternativa. Ponuja nadzornik za shranjevanj gesel, ki je del brskalnika.

Zasebni oglasi

Kljub temu, da Brave v osnovi blokira vse oglase, pa brez njih le ne gre. Njihov sistem ponujaja je malce drugačen. Ponudili so zasebno platformo za oglaševanje, v okviru katere uporabnik izbere, kaj želi videti. Za oglede je tudi nagrajen v obliki kriptožetonov BAT. Te žetone lahko nato uporabniki pošljejo avtorjem strani, ki so jim še posebej všeč.

Na tej stopnji razvoja brskalnika seveda še ni jasno, ali se bo ideja prijela, je pa zanimiva in skladna s sodobnimi smernicami o nagrajevanju kakovostne vsebine.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več