Računalništvo, telefonija
10.01.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Najbolj nenavadna nosljiva tehnologija letošnjega CES-a

MONIT pametna plenica
MONIT pametna plenica

CES 2019 je predstavil kar nekaj zelo zanimivih “gadgetov”, vendar nekateri med njimi še posebej izstopajo, in to samo zato, ker so preprosto povedano malce nenavadni. Medtem, ko smo vajeni, da inovacije na področju tehnologije prihajajo s strani tistih, ki razmišljajo izven okvirjev, lahko za spodaj predstavljene produkte mirne vesti povemo, da so se ustvarjalci resnično potrudili pri “biti nevsakdanji” in izvenserijski. Da ne bo pomote, še vedno govorimo o zelo zanimivih kosih tehnologije, ki pa iz takšnega ali drugačnega razloga izstopajo. Pa si poglejmo najbolj nenavandno nosljivo tehnologijo letošnjega CES-a.

Na letošnjem CES-u smo že videli “pametno” nosljivo otroško majico, Monit pa je otroško nosljivo tehnologijo povzdignil na povsem drugo raven in predstavil prvo pametno plenico. Kot lahko vidimo na sliki se okrogla Monit pametna naprava pripne na zunanjo stran plenice in potem spremlja, kdaj je plenico treba zamenjati. Monit trdi, da njihova naprava loči med urinom in blatom, njihov višji cilj pa je zmanjšanje infekcij pri otrocih. Naprava je naprodaj v Koreji in na Japonskem od konca leta 2018, Monit pa si želi partnerstva s podjetjem Huggies v ZDA.


IGLAM pametni nakit

Če ste prava ljubiteljica mode, verjetno vedno gledate, da vaš nakit lepo sovpada v celoten “outfit”, je tako? Če ste temu pritrdili, potem ste tudi potencialno občinstvo podjetja iGlam, ki je na CES-u predstavil LED nosljivi nakit, ki spreminja barve (tri slike, različne barve). Vsak kos nakita upravljamo z aplikacijo na pametnem telefonu, na izbiro pa imamo široko paleto barv, ki jih lahko kombiniramo z ostalimi kosi oblačil. Baterija drži okrog 5 ur, kar bi moralo zadostovati za razne dogodke, kjer bi iGlam lahko prišel prav.

ONTRACKS GUIDEWATCHES

Nosljiva tehnologija je odlična za navigacijo, kajti vedno jo lahko imamo pri roki in hitro lahko odreagiramo, če slučajno skrenemo iz poti. Podjetje OnTracks je skušalo to uporabiti kot izhodišče za GuideWatches – nosljivo napravo, ki vam pomaga pri navigaciji, ne da bi bilo potrebno vseskozi gledati na ekran. Kako? Naprava GuideWatches pride v paru – ena za vsako zapestje. Če moramo zaviti levo, vibrira leva naprava, če desno, desna. Na voljo sta dve verziji – navadna in športna, ki jo lahko vidimo na sliki.

DFREE

Dfree je naprava, ki z uporabo ultrazvočnih valov spremlja gibanje in stanje mehurja ter komunicira s pripeto pametno napravo, kdaj je čas za odhod na stranišče. Medtem, ko se mogoče na prvi pogled naprava zdi popolnoma nesmiselna in neuporabna, je v resnici zelo koristna za oskrbovalce tistih, ki imajo težave z mehurjem, ali za tiste, ki ne morejo nadzorovati izločanja vode. Ravno ti lahko veliko bolj samostojno živijo, saj naprava Dfree poskrbi, da bodo vedno pravočasno na stranišču, s čimer jih odreši neljubih pripetljajev v različnih situacijah.

DREAMON

Si predstavljate, da nosite napravo, ki vsak večer poskrbi, da lepo mirno zaspite? Verjetno se sliši malce čudno, vendar nič za to. DreamOn je zanimiva nosljiva zapestnica, ki preko nizkofrekvenčnih valov človeške možgane pripravi na spanje. Po podatkih ustvarjalcev DreamOn posnema naravne nizkofrekvenčne valove, ki se pretakajo po možganih med spanjem. S tem, ko zapestnica posnema te valove, uporabnik hitreje zaspi. Ustvarjalci pa poleg tega učinka izpostavljajo tudi meditacijski potencial, ki ga DreamOn ima, na uporabnika naj bi namreč deloval tudi sproščujoče, torej naj bi zmanjšal občutek stresa, kar pomeni, da se lahko DreamOn uporabi tudi kot neke vrste meditacijski produkt.

WELT pametni pas

CES je vedno januarja, ravno po praznikih in času obilnega prenajedanja z dobrotami takšnih in drugačnih vrst – ravno pravi čas, da si nadenemo pametni pas, ki poskrbi, da bo naša linija točno takšna, kot bi morala biti. Pametni pas Welt izgleda povsem enak kot ostali usnjeni pasovi, le da je ta opremljen s tehnologijo, ki nam pomaga pri spremljanju našega zdravja. Pas komunicira s kompatibilno aplikacijo za pametne telefone in spremlja informacije o trenutnem obsegu pasu, šteje korake, šteje tudi obroke, poleg tega pa ponuja še nekatere druge pomembne informacije – vse to aplikacija analizira in na koncu vsakega tedna ponudi statistiko. Dejstvo je, da je pametni pas Welt nekoliko dražji od ostalih klasičnih usnjenih pasov, a če vas vsaj malo zanima vaše zdravje, potem je pametni pas zagotovo inovativen način, kako do podatkov o svojem zdravju, do katerih sicer verjetno ne bi prišli.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več