Računalništvo, telefonija
18.07.2019 17:34
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj sramotne napake, ki se jih moramo na družbenih omrežjih vsi izogibati

Najbolj sramotne napake, ki se jih moramo na družbenih omrežjih vsi izogibati
Najbolj sramotne napake, ki se jih moramo na družbenih omrežjih vsi izogibati

Ko govorimo o družbenih omrežjih, beseda zasebnost tiči praktično na vsakem koraku. Regulativa išče tiste potencialne “šibke točke” velikih tehnoloških korporacij, kjer prihaja do največjih napak pri uprabi osebnih podatkov. V zadnjih letih lahko opažamo tudi vedno več astronomsko visokih kazni za podjetja kot je recimo Facebook, ki so vpletena v takšne in drugačne škandale. Spomnimo se samo Cambridge Analytice in pred kratkim pet-milijardne kazni za Facebook.

Kljub velikim zlorabam osebnih podatkov, ki se dogajajo, pa je za povprečnega človeka veliko huje, če recimo pozabi, da se brskalna zgodovina na spletu pogosto deli s prijatelji, sledilci in souporabniki raznoraznih platform. Saj veste tisto sliko, katero ste všečkali pred petimi minutami na Instagramu kajne? No, vsi vaši sledilci lahko z enim klikom vidijo, kaj točno ste všečkali. Ali pa tisti “Snap”, ki ste ga gledali danes na poti v šolo? Oseba, ki je vsebino objavila, točno ve, kdo vse jo je pogledal.

Ko enkrat ugotovimo, koliko naše aktivnosti na družbenih omrežjih je dejansko javne, se počasi začnemo zavedati, kaj dejansko počnemo in kaj vse je vidno našim prijateljem, znancem, sledilcem, ali pa celo popolnim tujcem. V ZDA je v zadnjem času močno naraslo število uporabnikov Venma. Si prestavljate, da nekemu prijatelju zlažete, da ne morete z njim na zabavo, potem pa ta isti prijatelj ugotovi, da ste šli na večerjo z drugim prijateljem? Verjetno se ne boste počutili ravno najbolje kajne?

Glavni namen tega članka je, da vam pomaga prepoznati največje napake na družbenih omrežjih, ki se jih moramo vsi izogibati.

Venmo ve vse

Pa začnimo z zgoraj omenjeno “money-sharing” aplikacijo Venmo. Venmo (PYPL) uporabnikom omogoča medsebojno pošiljanje denarja preko telefona. Venmo poleg tega vsebuje zanimivo lastnost, ki morda niti ni potrebna (oz. sploh ni potrebna), kjer lahko uporabniki vidijo opravljene transakcije med prijatelji. Roko na srce, gre za izjemno čudno opcijo za “cash-sharing” aplikacijo, ki lahko hitro privede do ne najbolj prijetnih situacij.


Samo predstavljejte si reakcijo vašega šefa, ko mu poveste, da morate nujno k zdravniku in zato odidete iz službe nekoliko prej, v resnici pa ste namenjeni na “after-work” zabavo k prijatelju. Če na tej zabavi prijatelju pošljete nek znesek denarja, bi lahko vaš šef to transakcijo opazil v aplikaciji. Še enkrat, gre ze popolnoma nepotreben element aplikacije, ki vsakega uporabnika spremeni v vohuna. Po drugi strani pa je to tudi ena redkih lastnosti, ki loči Venmo od PayPal-a (lastnik Venma).

Na srečo Venmo omogoča, da si uporabniki nastavijo vse transakcije kot zasebne, lahko pa celo izbirajo med določenimi posameznimi plačili in transakcijami in izberejo “public” ali “private”. Če na primer koga skrbi glede starih transakcij, jih prav tako lahko nastavi kot zasebne, ne glede na to, kdaj so bile opravljene.

Všečki na Instagramu se ne morejo skriti pred nikomer

Bistvo Instagrama je, koliko všečkov dobimo za našo vrhunsko kompozicijo ptice, ki čisto naključno pije iz luže na pločniku. Tisto, kar pa morda niste vedeli je, da takoj, ko všečkamo neko objavo, pa naj bo to video našega prijatelja, ali morda fotografijo, ki jo je objavil National Geografic, to vidijo vsi naši sledilci. Seveda to velja zgolj za javne objave.

Potem pa so tukaj še Instagram Stories. O teh verjetno ni potrebno izgubljati besed, pomembno pa je izpostaviti, da tisti, ki je objavil neko “zgodbo”, lahko vidi vse, ki so pogledali njegovo vsebino. Na voljo imamo celo podatke, ali je nekdo pogledal samo eno del več-delne zgodbe, ali celotno zgodbo. Torej, všečki na Instagramu se ne morejo skriti pred nikomer.

LinkedIn uporabniki lahko vidijo, ko gledamo njihov profil

LinkedIn (MSFT) nam omogoča, da iščemo potencialne delodajalce in tudi sodelavce. Zapomniti pa si moramo, da LinkedIn vedno obvesti tistega uporabnika, katerega profil smo obiskali in obratno. Če nekdo gleda nas, potem smo mi tisti, ki dobimo obvestilo. Osnovna verzija LinkedIna nam pokaže zadnjih 5 ljudi na našem profilu, če ti seveda niso uporabili “private mode”, medtem ko “premium” verzija aplikacija pokaže vse, ki so obiskali naš profil.


Kljub temu, da ta lastnost LinkedIn-a ni katastrofalno slaba, je proces iskanja nove zaposlive lahko še kako stresen. Zadnja stvar, ki so jo takrat želimo je, da damo vsem potencialnim, bodočim delodajalcem vedeti, da iščemo službo pri njih. Prav tako pa morda ne želimo, da naša bivša ali bivši vidijo, da nas je zanimalo, kaj se z njimi dogaja.


Najboljši način, kako se tega izogniti je, da svoj račun nastavimo pod “private mode”. Slaba stran tega je, da od zdaj naprej tudi mi ne bomo mogli videti, kdo je obiskal naš profil. Gre za dvorezen meč kajne? Po eni strani nočemo, da ljudje vidijo, da smo obiskali njihov profil, po drugi strani pa želimo vedeti, kdo je obiskal našega. Kateri pristop bomo izbrali, je naša odločitev.


Nalaganje “Snap-ov” na “Our Story” pomeni, da jih lahko uporabijo “third-party” akterji

Snapchatova lastnost “Our Story” omogoča, da uporabniki delijo njihova doživetja iz velikih dogodkov kot so športne in kulturne prireditve iz različnih zornih kotov. Zavedati se moramo, da ko objavimo “Snap” na “Our Story”, lahko to vidijo vsi uporabniki Snapchata.


To, kar morda niste vedeli je, da lahko ta “Snap” uporabljajo “third-party” storitve in aplikacije. Snapchat ima to sicer zapisano med pogoji uporabe, vendar na to posebej ne opozarja svoje uporabnike. Če se s to politiko ne strinjate in ne želite, da vsi uporabniki Snapchata vidijo, kaj počnete v vašem prostem času, potem enostavno ne objavljajte v sekcijo “Our Story”.


In še ena stvar, na katero morate biti pozorni. Vsakič, ko naredimo posnetek zaslona “Snap-a” nekega uporabnika, ta dobi obvestilo. Če smo do zdaj mislili, da smo “kul”, ker imamo na telefonu shranjene posnetke zaslona vseh naših prijateljev, ti po vsej verjetnosti mislijo, da smo malce čudni.


Ljudje lahko vidijo, ko smo prebrali njihova sporočila na Messengerju

Verjetno smo se že vsi znašli v situaciji, ko smo dobili ne najbolj zaželeno sporočilo na družbenem omrežju in smo ga hoteli ignorirati kajne? V večini primerov ni s tem nič narobe, če seveda nismo po nesreči sporočila odprli. Facebook nam takšnih “osnovnih” napak ne dopušča in hitro se lahko zgodi, da bo prijatelj še kako jezen na nas. Torej ne pozabiti, ko odpremo sporočilo, to pošiljatelj vidi in obratno, ko ob sporočilu vidimo majhno profilno sliko prejemnika, to pomeni, da je sporočilo odprl. To sicer še ne pomeni, da ga je prebral, ampak v tem primeru prejemnik nima izgovorov.

Vaša iskalna zgodovina na Facebooku in Instagramu vas lahko veliko staneta

Če recimo iščemo neko osebo na Facebooku ali Instagramu, potem bo to ostali v iskalni zgodovini. Kje je tukaj problem? Če imamo partnerja, ali se pa z nekom zgolj dobivamo, potem zna hitro priti do ljubosumja. Verjeli ali ne, pogosto se dogaja, da zveze razpadejo, ker se je nekdo pozabil odjaviti iz svojega Facebook profila, ali je iskal napačno osebo. Na srečo nam tako Facebook kot Instagram omogočata, da izbrišemo iskalno zgodovino, s čimer rešimo marsikateri bolj ali manj zapleteni problem.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več