Računalništvo, telefonija
16.01.2019 08:55
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljša nosljiva tehnologija CES-a 2019 (1. del)

Najboljša nosljiva tehnologija CES-a 2019 (1. del)
Najboljša nosljiva tehnologija CES-a 2019 (1. del)

Vsi tisti, ki redno spremljate naš portal, boste verjetno rekli, pa ne še eden članek o letošnjem CES-u, kajne? Ne glede na vse enostavno ne moremo mimo industrije nosljive tehnologije, ki je kljub temu, da so na letošnjem CES-u prevladovale revolucionarne televizije, avtomobilske inovacije in upogljivi telefoni, ponudila nekaj zelo zanimivih produktov. Pa si poglejmo, s čim so nas tehnološki velikani navdušili. V prvem delu članka si bomo pogledali najboljše pametne ure in VR naprave, v drugem delu članka pa bomo pozornost namenili še ostalim napravam.

Nove pametne ure CES-a 2019

Withings prinaša EKG

Največja novost, ki jo je letos predstavil Withings, je EKG tehnologija v hibridni pametni uri in pametni merilnik srčnega utripa v obliki rokava. Withings Move ECG je ura, ki lahko pomaga pri detektiranju resnih srčnih obolenj, medtem ko novi BPM Core nosljivi rokav meri srčni utrip, EKG in deluje kot digitalni stetoskop, ki lahko v zgodnjih fazah odkrije različne težave s srcem. Za razliko pametne ure Apple Watch Withings še nima FDA dovoljenja, ampak so ravno v fazi pridobivanja le-tega. Poleg predstavljenega je Withings naznanil tudi cenovno ugodnejši hibrid Move, ki pa ponuja vse klasične lastnosti merilnikov aktivnosti razen prej naštetih zdravstvenih lastnosti.

Ticwatch E2 in S2 sta nared za plavanje

Proizvajalec nosljive tehnologije Mobvoi je razkril naslednjici pametnih ur Ticwatch E in S, ki sta opremljeni z Wear OS-om in tokrat tudi z vodoodpornim dizajnom. Takole na prvi pogled se oba modela bistveno ne razlikujeta, prav tako pa obe uri ponujata GPS, merilec srčnega utripa in dostop do številnih Ticwatch aplikacij povezanih z zdravjem in gibanjem. Kar se tiče procesorjev sta obe uri opremljeni s Qualcommovim Snapdragonom 2100.

Garmin se je pridružil LTE družbi

Garmin je naznanil, da bo na pametni uri Vivoactive 3 Music ponudil LTE povezljivost, ampak samo preko Verizona. To preprosto pomeni, da bodo lahko uporabniki ure brez, da bi bili povezani s telefonom, prejemali sporočila in prenašali glasbo iz platform kot sta Spotify in Deezer.

Garmin je med drugim poskrbel še za nekaj varnostnih lastnosti, in sicer bodo lahko uporabniki v primeru, če se slučajno med tekom izgubijo, poslali sporočilo “kontaktom v sili”. Gre za nekaj podobnega kot je pri Applu tehnologija detektiranja padcev, kjer ura zazna, če uporabnik slučajno pade in potem pošlje “sporočilo v sili” ter seveda lokacijo na številko kontakta, ki si ga uporabnik izbere.

Fossil Group je ponudila novo Kate Spade Wear pametno uro in še veliko več

Fossil Group je letos poskrbel za kar nekaj novih pametnih ur in hibridov, med drugim tudi Kate Spade pametno uro. Kate Spade Scallop Smartwatch 2 še vedno izgleda kot odlična Wear izbira za ženske, le da ima sedaj še lastnosti klasičnih merilnikov aktivnosti kot je merilec srčnega utripa, vgrajeni GPS in vodoodporni dizajn. Poleg teh klasičnih tehnikalij pa lahko uporabniki uporabljajo tudi NFC tehnologijo ter Google Pay plačevanje.

Če se dotaknemo še nekaterih drugih novosti Fossil Group, smo dobili posodobljeno pametno uro Michael Kors Access Sofie, ki je opremljena z istim merilnikom srčnega utripa, GPS-om, vodoodpornim dizajnom in Google Pay lastnostjo kot nova Kate Spade in ostale ure 4. generacije Fossil Group. Na voljo so tudi nove barvne kombinacije pametne ure Michael Kors Acces Runway, ki je odslej na voljo v črni, zlati, nerjaveče jeklo/roza, nerjaveče jeklo/roza zlati in nerjaveče jeklo/zlati barvi.

In to še ni vse … Skagen Falster 2 Wear dobiva svojega naslednjika, prav tako pa je nekje na poti še Skagen Holst hibridna pametna ura. Fossil je poskrbel tudi zase, in sicer z dvema hibridnima modeloma Fossil Carlie in Neutra, ki oba staneta manj kot 180 evrov.

PowerWatch 2 prinaša več “pametnih lastnosti” (in solarno energijo)

Glavni problem pri prvi PowerWatch pametni uri je bil ta, da ni bila ravno “pametna”. Proizvajalec Matrix se je odločil, da nekaj ukrene, poleg tega pa je dodal še novost, zaradi katere PowerWatch 2 verjetno ne bo potrebno nikoli resnično polniti. PowerWatch 2 od zdaj naprej podpira tudi solarno energijo, ki poskrbi, da je ura praktično vedno polna. Po novem je opremljena tudi z barvnim ekranom, vgrajenim GPS sistemom in merilnikom srčnega utripa.

Apple Watch pametni pašček spremlja hidracijo uporabnika

Tokrat ne gre za pametno uro, temveč za zanimivi “add-on” pašček za pametno uro Apple Watch, ki bi lahko poskrbel za kar nekaj impresivnih načinov uporabe ure. Pametni pašček Aura spremlja stopnjo hidriranosti uporabnika, poleg tega pa se lahko uporabi za detektiranje in ocenjevanje tveganj za srčne okvare. Pašček je vodoodporen, kar pomeni, da ga lahko nosimo cel čas, vzdržljivost baterije pa naj bi držala do 9 mesecev. Imetniki Apple Watch pametne ure lahko svoj pašček dobijo že za slabih 80 evrov.

Coolpad Dyno je 4G pametna ura za otroke

Podjetje Coolpad verjetno poznate po cenovno ugodnejših pametnih telefonih kajne? Zdaj so se odločili, da se preizkusijo še v svetu nosljive tehnologije, in sicer s 4G LTE pametno uro za otroke – naprav, ki staršem med drugim omogoča, da imajo poostreni nadzor na svojimi malčki.

Coolpad Dyno pametna ura je bila narejena za otroke stare med 4 in 9 let, opremljena pa je z lastnostmi kot je štetje korakov, otroci pa lahko kar preko ure opravijo dvosmerne klice, pošiljajo sporočila staršem in prijateljem, ki jih predhodno odobrijo starši. Med drugim ima ura Dyno tudi SOS gumb, ki pokliče “kontakte v sili”, starši pa lahko vnaprej izberejo tudi območje, kjer naj bi se otrok gibal, ura pa potem spremlja to gibanje.

Uro Coolpad Dyno poganja procesor Qualcomm Snapdragon Wear 2100 in 650 mAh baterija, ki bi morala zadoščati za dva dni in pol uporabe.

Najboljša VR in AR tehnologija CES-a 2019

HTC Cosmos je postal samostojen, priklopimo pa ga lahko na osebni računalnik

HTC je na letošnjem CES-u dva-krat opozoril nase z dvema Vive produktoma. Kot vse kaže si podjetje želi izboljšati razvijalcem prijazni Vive Pro, hkrati pa ponuditi VR napravo za vsakogar. Slednje je naprava, ki nosi ime Vive Cosmos, za njo pa je značilno to, da nudi “inside-out tracking” brez, da bi bilo potrebno nastaviti senzorje po sobi. Zanimivo je tudi to, da lahko zdaj Vive Cosmos povežemo z “gaming” računalnikom, poganjajo pa jo lahko tudi nekatere druge naprave, da imamo vseeno občutek, da gre za bolj samostojno VR napravo. Poleg vsega naštetega je to prva HTC VR naprava, ki bo omogočila Vive Reality System, povsem novi uporabniški vmesnik.

Druga velika novica v zvezi z Vive-om je bila predstavitev Vive Pro Eye-a, ki na HTC napravo prvič prinaša tehnologijo “eye tracking”. Glavni cilj tehnologije je izboljšati, kaj gledamo v VR tehnologiji. Vive ima v primerjavi s predhodno napravo nekoliko spremenjen dizajn, izšel pa naj bi nekoliko pozneje v letošnjem letu.

Nreal Light je postavil mešano resničnost v sončna očala

Bivši zaposleni pri Magic Leap-u je uspel izdelati pametna sočna očala, ki ponujajo “mixed reality” tehnologijo ob povsem običajnem izgledu. Tehtajo vsega 85g, opremljene so z dvema kamerama z resolucijo 1080p, zajamejo pa lahko do 52-stopinjski kot vida. Uporabniki lahko v dotična sončna očala vstavijo lastne leče, na očala pa lahko povežemo večino USB-C kompatibilnih naprav, iz katerih lahko predvajamo vsebino. To pomeni, da lahko z očali povežemo pametne telefone in osebne računalnike. Nreal upa, da bo lahko začel s prodajo teh sončnih očal v sredini letošnjega leta, cena pa naj bi se gibala nekje okrog 1.000 evrov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več