Računalništvo, telefonija
06.09.2018 20:10
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IFA 2018: Nadvlada umetne inteligence

..Letošnji sejem potrošniške elektronike IFA 2018, ki je potekal v Berlinu od 31. avgusta do 5. septembra, je privabil več kot 250 tisoč obiskovalcev iz več kot 100 držav. Ogledali so si lahko več kot 10.000 inovacij od skupno 1.800 razstavljavcev iz 51 držav. Sejma pa se je udeležilo tudi več kot 6.000 novinarjev s celega sveta. Preberite, katere inovacije so najbolj navdušile..
IFA 2018: Nadvlada umetne inteligence
IFA 2018: Nadvlada umetne inteligence

Kateri izdelki so najbolj izstopali?

Med številnimi izdelki je težko izpostaviti peščico, ki je najbolj izstopala, saj imamo ljudje različne okuse, spekter izdelkov pa je bil resnično širok. Prisotna je bila namreč bela tehnika, pametni termostati, računalniki, prenosniki, nosljiva tehnologija, pametni telefoni, tablice in še bi lahko naštevali. Če bi našteli vse zanimive naprave bi lahko IFI posvetili celo številko revije, zato se bomo osredotočili zgolj na izdelke zabavne elektronike in tiste, ki jih najbolj uporabljamo v vsakdanjem življenju.

Prenosnik za kreativne uporabnike
Podjetje MSI je letos prijetno presenetilo s predstavitvijo prenosnega računalnika, ki je malce poseben. Prenosnik z oznako P65 Creator je namreč namenjen ustvarjalnim uporabnikom in tistim, ki se želijo usmeriti v to področje. Kupci bodo pri računalniku lahko izbirali med bogato paleto zmogljive strojne opreme, ki bo obsegala Intelove procesorje družine Core i7 ter grafične kartice Nvidia GeForce GTX 1050 Ti, GeForce GTX 1060 in GeForce GTX 1070 Max-Q. Vsi modeli računalnikov MSI P65 Creator so opremljeni z aluminijastim ohišjem in podpirajo sistemske pomnilnike do kapacitete 64 gigabajtov ter do sva pogona Solid State z vmesnikom M.2 SSD. Novinci za prikazovanje slik uporabljajo zaslon z 39,6-centimetrsko oziroma 15,6-palčno diagonalo ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk. Novost bo mogoče kupiti oktobra, za vstopni model pa naj bi bilo treba odšteti okrog 1.700 evrov.

Najbolj inovativni prenosnik
Podobno je navdušil tudi Lenovo s predstavitvijo vseopravilnega prenosnika Yoga Book C930. Novost se v marsičem razlikuje v primerjavi s konkurenčnimi izdelki, zdaleč pa najbolj izstopa tipkovnica. Inženirji Lenova so klasično tipkovnico namreč nadomestili z na dotik občutljivim elektronskim papirjem. Slednjega lahko uporabljamo tudi v vlogi risalne deske ali celo v vlogi klasičnega bralnika elektronskih knjig. Vsestransko uporabniki Yoga Book C930 bomo zlahka prenašali naokrog, saj tehta zgolj 790 gramov. Kljub temu je dovolj zmogljiv tudi za zahtevnejša opravila, saj je opremljen z Intelovimi procesorji do družine Core i5, štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 256 gigabajtnim pogonom Solid State. Za vstopno različico novosti bo v evropskem prostoru treba odšteti slabih 1.000 evrov, kar ni tako zasoljena cena, glede na to kaj ponuja.

Najbolj zmogljiv prenosnik
Lenovo pa se je podpisal tudi pod najbolj zmogljiv prenosnik IFE. To je ThinkPad X1 Extreme, čigar strojna oprema obsega šestjedrni Intelov procesor Core i7-8850H (vPro) frekvence 2,6 gigaherca oziroma 4,3 gigaherca v pohitrenem načinu delovanja, do 64 gigabajtov sistemskega pomnilnika in vgrajen pogon Solid State do skupne kapacitete dveh terabajtov. Prenosnik ima za prikazovanje slik na voljo 39,6-centimetrski (15,6-palčni) zaslon ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk oziroma ločljivosti 3.840 x 2.160 slikovnih točk (odvisno od različice), pri čemer slednji podpira še tehnologijo DolbyVision HDR. Zahtevnim grafičnim vsebinam bo kos grafična kartica Nvidia GeForce 1050 Te Max s štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika GDDR5. Vgrajena baterija zmogljivosti 80 vatnih ur pa zadošča za do 14-urno avtonomijo, pri čemer bo tehnologija za hitro polnjenje RapidCharge poskrbela, da se bo povsem izpraznjena baterija do 80 odstotkov napolnila v zgolj eni uri. Novost bo v Združenih državah Amerike mogoče kupiti že ta mesec, maloprodajna cena vstopne različice pa se bo gibala okrog preračunanih 1.600 evrov. V Evropi pa bomo morali zanj odšteti še približno 300 evrov več.

Najboljši mobilni procesor vseh časov
Huawei je v sklopu sejma predstavil trenutno najzanimivejši procesor za pametne mobilne telefone. Gre za mobilni procesor Kirin 980, ki je kot prvi izdelan s pomočjo 7-nanometrske tehnologije. Kirin 980 je združljiv s sistemskimi pomnilniki LPDDR4X frekvence 2.133 megahercev, odlikuje pa ga tudi posebna nevronska procesorska enota, v kateri se skriva umetna inteligenca in bo uporabniku pomagala pri ugašanju neuporabljenih aplikacij, prihranku energije in fotografiranju. Novincu računske moči zagotovo ne bo zmanjkalo, saj ima za preračunavanje na voljo kar osem procesorskih sredic (skupno 6,9 milijard tranzistorjev), in sicer dve procesni sredici Cortex-A76 za intenzivnejša opravila, dve energijsko učinkovitejši sredici Cortex-A76 in štiri energijsko varčne sredice Cortex-A55. Kar se tiče povezljivosti, pa Kirin 980 ponuja podporo za hitra mobilna omrežja 4G/LTE (do 1,4 gigabitov na sekundo) ter hitra brezžična omrežja Wi-Fi (do 1.732 megabitov na sekundo). Novi procesor bo Huawei najprej vgradil v pametna mobilna telefona Mate 20 in Mate 20 Pro, ki prihajata oktobra.

Pametni zvočnik brez primere
Huawei pa se je podal tudi na področje pametnih zvočnikov. Posebnost njihovega zvočnika AI Cube je vgrajena podpora za mobilno omrežje 4G/LTE. Za to moramo le vstaviti kartico SIM operaterja, ki podpira to omrežje. Poleg tega je na voljo tudi brezžična povezava Wi-Fi 802.11ac, ki podpira hitrosti prenosa podatkov do 1.200 megabitov na sekundo. AI Cube sicer za komunikacijo uporablja Amazonovo digitalno asistentko Alexo, ta pa uporabnikom omogoča upravljanje z napravami pametnih domov. Še posebej pa se zvočnik izkaže pri predvajanju glasbe. Zasluge za to gredo naprednemu sistemu Huawei Histen, ki glasbo obogati z uporabo umetne inteligence. Ta namreč kakovost glasbe izboljša z dodajanjem navideznih nizkih tonov, izenačevalnikom, nastavljivim nadzorom glasnosti in številnih drugih funkcij.

Prvi televizor OLED ločljivosti 8K
Prvi televizor OLED ločljivosti 8K na svetu je predstavil LG, obiskovalci sejma pa so bili nad novincem več kot navdušeni, saj je kakovost prikaza slik navdušila tudi najbolj petične uporabnike. LG-jev novi televizor po diagonali meri 223 centimetrov oziroma 88 palcev, ločljivost prikaza slik pa znaša kar 7.680 x 4.320 slikovnih točk. To pomeni, da za prikazovanje slik uporablja kar 33 milijonov osvetljenih slikovnih točk, kar seveda pripomore h kristalno čistemu prikazu slik. K temu pa nedvomno pripomore tudi dejstvo, da pri teh televizorjih ne najdemo osvetljave »od zadaj«, kot je to na primer običajno pri klasičnih televizorjih LED, ki posledično nudijo manj kakovosten izris slike.

Najbolj inovativen fotoaparat
Podjetje Polaroid Originals se je na IFI pohvalilo z izjemno zanimivim fotoaparatom OneStep+. Njegova ključna prednost je podpora za brezžično povezavo Bluetooth ter možnost povezave z mobilnimi napravami Android in iOS prek namenske aplikacije. S pomočjo slednje lahko s fotoaparatom zajemamo fotografije in prilagajamo nastavitve kar na daljavo. TPohvaliti pa gre tudi objektiv, v katerega so inženirji podjetja Polaroid Originals vgradili lečo premera 103 milimetre. Ob slabši vidljivosti pa nam bo zagotovo prav prišla močnejša bliskavica. Fotoaparat bo kmalu mogoče kupiti tudi v evropskem prostoru, zanj pa bo treba odšteti okrog 160 evrov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več