Računalništvo, telefonija
24.09.2018 14:12
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako shraniti podatke v oblak?

..Danes že veliko uporabnikov računalnikov prisega na hrambo podatkov v oblaku, vedno bolj pa pa so platforme v oblaku prisotne tudi na pametnih mobilnih telefonih..
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Storitve v oblaku so priljubljene med običajnimi in poslovnimi uporabniki, saj predstavljajo odličen način za shranjevanje raznoraznih dokumentov in shranjevanje varnostnih kopij podatkov. Prav tako je takšen način hrambe zelo priročen, saj ne potrebujete dodatne strojne opreme, kot na primer zunanjih podatkovnih nosilcev in podobno.

Vse kar potrebujete, je internetna povezava in registracija na izbrani platformi. Hramba v oblaku je postala zelo priljubljena tudi na pametnih mobilnih telefonih, na katerih imamo vedno več osebnih podatkov in dokumentov. Kopiranje podatkov s telefona v oblak pa je smiselno tudi zato, ker telefoni spadajo med naprave, ki jih najpogosteje menjamo. Tako imamo z nakupom novega telefona takoj dostop do vseh naših podatkov. Le vpišemo se v ustrezen oblak in že lahko naprej operiramo z njimi. Hkrati pa telefoni še vedno nimajo toliko lokalnega prostora, da bi lahko na njih hranili celotne zbirke fotografij, glasbe in podobno. Zato oblak pride še kako prav, saj podatki ne tratijo dragocenega pomnilnika, podatke pa imate vseeno vedno na dosegu roke. Hkrati pa lahko do teh oblakov dostopate na računalniku, tako da imate dober pregled nad dokumenti na vseh napravah.

Ker je obstaja že malo morje ponudnikov oblačnih storitev, smo za vas pripravili seznam najboljših mobilnih platform, ki vam bodo v pomoč pri shranjevanju vaših podatkov, fotografij, videoposnetkov in glasbenih datotek. Čeprav je izbor namenjen predvsem pametnim mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom z Androidom, je kar nekaj izmed spodaj navedenih aplikacij na voljo tudi za Applove mobilne naprave, ki sicer privzeto uporabljajo Applov lasten oblak imenovan iCloud.

Google Drive
Google Drive (drive.google.com) je ena izmed najbolj uporabljenih aplikacij za oblačno shranjevanje podatkov. Uporabnikom je na voljo 15 gigabajtov brezplačnega oblačnega prostora. Ti imajo možnost še neomejenega varnostnega shranjevanja slik v visoki ločljivosti, in sicer preko aplikacije Google Photos. Poleg tega so na voljo tudi aplikacije za pregledovanje in urejanje shranjenih dokumentov. Razpoložljivi oblačni prostor lahko seveda tudi razširite, in sicer na 100 gigabajtov (1,99 evra na mesec), en terabajt (9,99 evrov na mesec) in tako naprej do največ 30 terabajtov (299,99 evrov na mesec).

Dropbox
Dropbox (www.dropbox.com) je najverjetneje najbolj poznana oblačna storitev na svetu. Gre za preprosto platformo, ki uporabniku omogoča spletno shranjevanje datotek in njihovo deljenje z ostalimi uporabniki, za katere pa ni nujno, da so registrirani uporabniki Droboxa. Brezplačno lahko v Dropbox shranite do dva gigabajta podatkov, če ste pripravljeni nekoliko odpreti denarnico, pa je lahko ta kapaciteta še precej višja. Dropbox ima veliko uporabnikov tudi med podjetji, saj je kompatibilen z operacijskimi sistemi Windows, macOS, iOS, Linux in Android. Do datotek lahko v njem dostopate tudi, ko niste na spletu, saj ponuja način delovanja brez povezave.

Microsoft OneDrive
Microsoft OneDrive (onedrive.live.com) je relativno priljubljena storitev za shranjevanje podatkov, saj uporabniki ob registraciji dobijo brezplačno pet gigabajtov oblačnega prostora. Če ta ne zadošča, ga lahko na 50 gigabajtov povečate že za slaba dva evra na mesec. OneDrive je sicer že vključen v oblačno storitev Office 365, ki je na voljo tako za običajne uporabnike kot za poslovne. Kot uporabniki lahko prejmete paket OneDrive z enim terabajtom prostora in s pisarniškim paketom Office 365 za okoli sedem evrov na mesečno, oziroma s petimi terabajti in paketom Office 365 za 10 evrov mesečno. Poleg tega je mobilna aplikacija zanesljiva in hitra.

Huawei Cloud

Huawei je letos postal 2. največji proizvajalec telefonov na svetu, kar pomeni, da njegove telefone v rokah drži vse več uporabnikov. Ker se pri kitajski multinacionalki trudijo zagotoviti tudi dobro uporabniško izkušnjo z uporabno programsko opremo, so lani za svoje uporabnike aktivirali tudi oblak. Ta omogoča podobne funkcionalnosti, kot nekatere druge shrambe na tem seznamu (npr. Google Drive). Če imate Huaweijev telefon, je oblak zelo priročen za shranjevanje stikov, koledarja, nastavitev brezžičnega omrežja in raznih zapiskov, prav tako pa tudi za kakšno fotografijo. Pri varnostnem kopiranju lahko nastavite, da se to izvaja samodejno, ko je vaš telefon povezan na omrežje Wi-Fi, vedno pa lahko varnostno kopijo naredite tudi ročno na zahtevo. Za dostop do Huaweijevega oblaka sicer potrebujete aktiven račun Huawei ID, do njegove vsebine pa lahko potem dostopate tudi na računalniku preko spletnega portala cloud.huawei.com. Brezplačno je na voljo 5 gigabajtov prostora, dodatno pa lahko zakupite še 50 gigabajtov (0,99 evra za 1 mesec, 11,88 evrov za 12 mesecev), 200 gigabajtov (2,99 evra za 1 mesec, 35,88 evrov za 12 mesecev) ali 2 terabajta (9,99 evrov za 1 mesec, 119,88 evrov za 12 mesecev) prostora.

Amazon Drive
Amazon Drive (www.amazon.com/clouddrive) je odlična mobilna aplikacija za shranjevanje podatkov v oblak, kar še posebej drži za vse tiste, ki uporabljajo storitev Amazon Prime. Ti imajo namreč v paket že vključenih 5 gigabajtov brezplačnega prostora in brezplačno neomejeno shranjevanje fotografij in videoposnetkov, za letno doplačilo v višini 12 ameriških dolarjev (približno 10 evrov) pa bomo prejeli 100 gigabajtov prostora. En terabajt spletnega prostora nas bo na letni ravni stal le slabih 60 ameriških dolarjev, oziroma 51 evrov.

MediaFire
MediaFire (www.mediafire.com) je relativno nova storitev na področju oblačnega shranjevanja podatkov, pri čemer gre za zelo solidno oblačno storitev. Uporabnik brezplačno prejme 10 gigabajtov prostora, ki jih lahko uporabi za shranjevanje in deljenje podatkov, fotografij in filmskih posnetkov. Za 7,5 ameriških dolarjev (dobrih 6 evrov) na mesec boste dobili en terabajt oblačnega prostora, za 80 ameriških dolarjev (68 evrov) na mesec pa kar 100 terabajtov, pri čemer je treba račun poravnati na četrtletni osnovi.

Box
Storitev Box.com (www.box.com) je ena izmed boljših za mobilno shranjevanje podatkov v oblak. Na voljo je veliko število mobilnih aplikacij, ki omogočajo upravljanje s podatki v oblaku. Novi uporabniki prejmejo 10 gigabajtov brezplačnega oblačnega prostora, za plačilo osmih evrov mesečno pa imajo na voljo 100 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov. Poslovni uporabniki imajo na voljo mesečne pakete, v vrednosti od 4 do 12 evrov, pri čemer so zanje na voljo številne dodatne možnosti.

MEGA
Uporabniki oblačne storitve Mega (mega.nz) imajo brezplačno na razpolago 50 gigabajtov oblačnega prostora. Za to zadostuje le brezplačen uporabniški račun. Če ponujeni prostor ne zadošča, so na voljo še naročniški paketi, s katerimi pridobite od 200 gigabajtov (slabih 5 evrov) do kar 8 terabajtov prostora. Za to bo treba podjetju Mega odšteti le slabih 30 evrov na mesec.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več