Računalništvo, telefonija
05.03.2017 12:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljši programi za urejanje videoposnetkov

..Brazplačni programi za obdelavo videov so prehodili dolgo pot od "zlatih časov" Windows Movie Makerja, saj danes vsebujejo profesionalne elemente, katerih uporaba je povsem preprosta..
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ne glede na to ali želite zgolj izrezati neželene dele videa, skupaj združiti več posnetkov, dodajati prehode in posebne efekte ali zamenjati ozadja, vse to lahko storite z brezplačnimi programi. Za vas smo pripravili izbor petih, ki se uvrščajo v sam vrh obdelave  in urejanja videoposnetkov.


Lightworks

Lightworks je veliko več kot zgolj orodje za izrezovanje. Profesionalna različica programa je bila na primer uporabljena celo za ustvarjanje filmov, kot sta Kraljev govor (The King’s Speech) in Cesta v pogubo (Road to Perdition). Gre torej za zelo zmogljiv program, ki pa ga ne boste obvladali kar čez noč, saj je precej kompleksen. Ga bodo pa brez dvoma pozdravili vsi, ki se želijo obdelave videoposnetkov lotiti resno, podrobno in profesionalno ter si ob tem lastijo še kolikor toliko spodobno strojno opremo. Uporabnike drugih brezplačnih programov za urejanje videoposnetkov zna ob prehodu na Lightworks nekoliko zmotiti precej drugače zasnovan uporabniški vmesnik, ki pa k sreči omogoča prilagajanje posameznih oken, tako da si ga lahko vsak oblikuje po svojih željah in potrebah.

VideoPad Video Editor

Povsem preprost za uporabo tudi za začetnike, vendar ni tako zmogljiv kot zgoraj omenjeni Lightworks. Vendar še vedno dovolj za vsakdanjo uporabo. VideoPad Video Editor je na svojem področju malce poseben, saj se od tekmecev razlikuje v dveh pomembnih elementih. Medtem ko za brezplačne programe za obdelavo videoposnetkov načeloma velja, da so bodisi enostavni za uporabo, kjer ponujajo omejeno količino orodij, bodisi zelo zmogljivi, kjer je privajanje nanje precej dolgotrajno, pa VideoPad spada v tretjo kategorijo. Velja namreč za zmogljiv program, ki se ga hitro priučite, tudi če prej niste še nikoli uporabljali podobnega programa.


Shotcut

Potrebovali boste kar nekaj časa, da boste do potankosti spoznali nekoliko nevsakdanji vmesnik Shotcuta. Vendar, ko se boste enkrat seznanili z vsemi orodji, pa se vam bo odprl popolnoma nov svet v režijo in ustvarjanje filmov. Shotcut spada med profesionalne urejevalnike videoposnetkov, ki od uporabnika zahtevajo nekoliko več potrpljenja za doseganje dobrih rezultatov. Shortcut je namreč začel svojo pot kot program za operacijski sistem Linux, v čemer lahko iščemo vzroke za nekoliko neobičajen uporabniški vmesnik. Ampak če boste vztrajali pri učenju in ne boste takoj vrgli puške v koruzo, vas pod nekoliko kompleksnimi platnicami čaka zelo zmogljiv urejevalnik. Ponuja namreč ogromno možnosti, ki bodo vašim videposnetkom dale dodano vrednost. Preden pridete do točke ustvarjanja vrhunskih filmskih mojstrovin, pa napolnite svoj hladilnik in se pošteno naspite, saj je pot do tja vse prej kot kratka.

VSDC Free Video Editor

Gre za nelinearni urejevalnik videoposnetkov, ki se ves čas razvija. VSDC Free Video Editor ponuja velik izbor filtrov, orodij in posebnih učinkov, ki zadostijo potrebam tako začetnikov kot tudi naprednejših uporabnikov. VSDC je visoko zmogljiv in zato lahko od njega pričakujete vrhunske izdelke. Kot nelinearni urejevalnik videoposnetkov deluje nekoliko drugače od konkurence, saj uporabniku dopušča, da prenaša posnetke in ostale elemente po časovnici in jih nato na licu mesta ureja. VSDC omogoča tudi dodajanje besedila, kar vam na koncu omogoča profesionalne izdelke z visoko kakovostjo.


Avidemux

Zelo dostopen program za obdelavo videoposnetkov, ki pa je najprimernejši za manjše naloge. Z Avidemuxom zagotovo ne boste ustvarili novega dela v filmski sagi Vojna zvezd, bo pa zadostil vsakdanjim potrebam, saj omogoča pretvarjanje formatov, dodajanje izsekov, filtrov in posebnih učinkov. Če ste popoln začetnik je morda pametno pregledati osnovna navodila, s katerimi boste osvojili osnove urejanja videoposnetkov. Avidemux sicer ponuja precejšnjo izbiro orodij, vendar se lahko zgodi, da med njimi ne boste našli tistega, kar iščete. Zato je Avidemux možno razširiti s številnimi vtičniki, ki poskrbijo za dodano vrednost programa.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več