Računalništvo, telefonija
31.01.2018 19:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Največji in najpomembnejši dosežki podjetja Space X

Največji in najpomembnejši dosežki podjetja Space X
Največji in najpomembnejši dosežki podjetja Space X

Space X je letos zelo pozno januarja testno izstrelil raketo Falcon Heavy Rocket. Po besedah podjetja bo to “najzmoglivejša, najmočnejša delujoča raketa na svetu”, je pa prej še potrebno poskrbeti za pravo, glamurozno izstrelitev. Space X je podjetje, ki je v zadnjih 10-ih letih močno prevetrilo področje vesoljskega raziskovanja in eno redkih podjetij, ki je tako močno vpeto v javnost in oblikovanje novega dojemanja vesolja.

Vsem dobro znani ustanovitelj podjetja, Elon Musk, je zgodbo Space X-a začel pisati leta 2002. Imel je en zelo ambiciozen in mnogim nepredstavljiv cilj, in sicer si je zadal vzpostaviti človeško življenje na Marsu. Musku je med drugim pomagala tudi NASA, sam pa trdi, da morajo ljudje najprej videti, da bi verjeli. Po tem, ko je spoznal ceno rakete, ki bi jo potreboval za tovrstno odpravo, je Musk ugotovil, da največja ovira ni volj, temveč stroški. Za portal Wired je povedal: “Resnični razlog, zakaj ljudje še nismo na Marsu, ni pomanjkanje nacionalnega interesa, temveč pomanjkanje finančno dostopnih raket, ki bi z nekim normalnim vložkom lahko izpeljale misijo na Mars”. Američani so znani po tem, da naredijo korak naprej, tudi če vsi ostali odnehajo in tako je naredil tudi Musk.

Vse do danes je Space X na misiji gradnje in razvoja raket, ki niso samo funkcionalne, temveč tudi cenovno ugodne. Space X je od svojega začetka dosegel impresivne dosežke, med katerimi je bilo tudi kar nekaj neuspehov, ki pa so prav tako zelo pomembni za končni cilj, in sicer Mars. Za vas smo pripravili nekaj največjih dosežkov in najpomembnejših datumov za Space X od svojih začetkov naprej.

Falcon 1 je dosegel vesolje – september 2008

Falcon 1 je začel precej neobetavno. Prvi poizkus izstrelitve je trajal vsega dobro minuto, prav tako pa nista bila niti naslednja dva nič kaj boljša – moramo pa biti vseeno pošteni, gre za “znanstveno fantastiko”. V četrtem poizkusu je Falcon 1 končno dosegel orbito in tako po besedah Space X-a postal “prvo zasebno raketno plovilo s tekočim gorivom, ki je doseglo Zemljino orbito. Takrat je Muskov dosežek napolnil svetovne medije, ki so takoj napovedali, da Space X nima meja.

Plovilo Dragon – december 2010

Space X pa se še zdaleč ne ukvarja zgolj z raketnimi vesoljskimi plovili. Kapsula Dragon je vesoljsko plovilo, ki je namenjeno prevozu ljudi in tovora do Mednarodne vesoljske postaje. Leta 2010 je Space X poslal kapsulo Dragon na raketi Falcon 9 v orbito (Falcon 9, večji in močnejši sorodnik rakete Falcon 1). Medtem ko je Dragon impresiven v vesolju, je najbolj navdušujoče bilo to, da se je uspešno vrnil na Zemljo oz. natačneje v Pacifiški ocean, približno 500 milj od obale Mehike. Space X je tako ustvaril prvo zasebo vesoljsko plovilo, ki se je vrnilo iz orbite.

Dragon je dosegel Mednarodno vesoljsko postajo marec 2012

Space X je bil prvi še pri eni stvari, in sicer je z Dragonom postal ustvarjalec prvega zasebnega vesoljskega plovila, ki je uspešno pristalo na Mednarodni vesoljski postaji. Dragon je bil postavljen v vlogo vira informacij za Space X. Kljub temu, da primarna naloga kapsule ni pridobivanje informacij iz vesolja, jo je Musk uporabil ravno v tem namene, seveda vse v lovljenju glavnega cilja, vzpostavitve življenja na Marsu.

Falcon 9 uspešno pristane – december 2015

Po nekaj neuspelih poizskusih je Space X-u končno uspelo pristati s svojo raketo Flacon 9. Musk je tako dosegel enega najpomembnejših ciljev v lovu za glavnim ciljem na sploh. Uspešen pristanek je bil izjemno pomemben korak k proizvodnji cenovno ugodnih raket: v preteklosti je eden največjih stroškov pri upravljanju z raketami bil ta, da niso bile namenjene večkratni uporabi. To seveda pomeni veliko oviro za razvijanje takšnih idej kot si jih je zamislil Musk. “To je ključna stvar za človeštvo, da bi postali vesoljska civilizacija. Amerika ne bi nikoli bila kolonizirana, če se ladij ne bi dalo uporabiti več krat”.

Vertikalno pristajanje ni bilo prvo zgolj za Space X, temveč je ta dosežek pomenil tudi izjemno pomemben korak v razvoju raket na sploh. “Še nikomur ni uspelo pripeljati rakete nazaj”, je še dodal Musk.

Prvi pristanek na majhni platformi v oceanu – april 2016

Ko ti enkrat uspe pristati raketo na Zemlji, kam greš naprej? Verjetno si je Musk takratk mislil: “Kaj pa če bi poizkusili pristati z raketo na majhni platformi v oceanu? Po kar nekaj nesrečah je Space X-u uspelo ravno to. Leta 2016 smo tako bili priča prvemu pristanku sredi oceana. Če se sprašujete zakaj je to tako pomemben dosežek, je odgovor ponovno v denarju oz. optimizaciji stroškov. Po izračunih podjetja je pristajanje “na vodi” bolj ekonomično od pristajanja na kopnem.

Space X prvi ponovno uporabi raketo – marec 2017

Pristanek rakete je le del uspeha, ki se skriva v zgodbi o večkratni uporabnosti. Drugi del je seveda ponovna uporaba, kar je Musku uspelu marca 2017. Space X je uspel svojo drugo raketo, ki je uspešno pristala spraviti v iztrelišče in z njo pristati na platformi na vodi. Celoten krog je tako bil sklenjen in inženirji podjetja so sekundarni pristanek ocenili kot uspešnega.

Dragon je ponovno poletel – junij 2017

S tem, ko je Space X dokazal, da lahko raketo Falcon 9 uporabijo več krat, so sedaj imeli nov colj, dokazati enako s kapsulo Dragon. V bistvu je tukaj šlo za dokaj podoben primer sistema kot pri Falconu, so pa inženirji morali všteti druge paramtre, specifične za kapsulo. 3. junija 2017 je podjetja uporabilo raketo Falcon 9 za ponovno izstrelitev že uporabljene kapsule Dragon v orbito. To je bila že 11. misija za dostavo tovora na Mednarodno vesoljsko postajo. Po tem, ko je raketa dosegla orbito, sta se Dragon in Falcon ločila in nadaljevala vsak svojo pot proti vesoljski postaji.

Vidimo, da lahko na Space X še kako resno računamo, je pa veliko odvisno od samega ustanovitelje, Elona Muska, ki včasih zelo preseneti s svojimi odločitvami o prihodnosti svojih podjetij.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več