Računalništvo, telefonija
08.01.2018 14:00

Deli z drugimi:

Share

Nakup in prodaja Bitcoinov

V današnji t.i. "kriptomrzlici", bi radi vsi čim več od tega odnesli, natančneje zaslužili, vendar je do svojega Bitcoina oziroma natančneje delčka tega vložiti nekaj osebnega truda.
Kako kupiti in prodati Bitcoin?
Kako kupiti in prodati Bitcoin?

Največ uporabnikov še danes zasluži z t.i. “rudarjenjem” kriptovalut, kar v domačem jeziku pomeni, da uporabnik s pomočjo programskih vmesnikov računalniku naloži delo, natančneje računske operacije, kjer je za vsako rešeno uporabnik nagrajen z določenim številom Bitcoinov. Ker se je to rudarjenje z leti otežilo, so se uporabniki združili v t.i. “bazene” oziroma pool, kjer delijo svojo procesorsko moč z drugimi in si na koncu razdelijo dobiček.

V začetni fazi se je to splačalo, sedaj pa je zaradi težavnosti vedno potrebno kupovati in vlagati v to posebno strojno opremo, saj domači računalniki niso več kos, oziroma niso dovolj zmogljivi za rudarjenje Bitcoinov.

Najlažje je kupiti Bitcoin, oziroma del preko svetovno poznanih menjalnic. Ena izmed teh je tudi Bitstamp, z slovenskimi koreninami. Postopek registracije je hiter in enostaven, vzame nam pa morda 10 minut, lahko pa tudi več, saj mnoge menjalnice poročajo o sistemskih težavah zaradi večjega števila uporabnikov, kot so predvidevali.

Kje lahko kupim Bitcoin?

Najlažje je to narediti kar preko spleta, če imamo svojo debetno oziroma kreditno kartico pri večjih svetovnih menjalnicah (Coinbase, Bitstamp,…), lahko pa z gotovino opravimo nakup po mnogih Bitcoin bankomatih po Sloveniji, ali pa preprosto kupimo Bitcoin kar na bankomatu hranilnice Lon, ki od prejšnjega leta ponuja nakup od 20€ dalje za komitente vseh slovenskih bank. Lahko pa Bitcoin kupimo tudi od drugih ljudi, vendar moramo pri tem paziti na vedno pogostejše prevare.

Kdaj naj kupim oziroma prodam Bitcoin?

To je vedno večje vprašanje in ali se sploh še splača investirati v to kriptovaluto. Vedno moramo računati na to, da naša priljubljena menjalnica ne bo delovala, saj je ob mrzlici, ko vrednost pade se nakup poveča, ko pa vrednost naraste se pa prodaja poveča, tako da večkrat prihaja do tehničnih težav oziroma izpadov delovanja storitev. Pomembno je tudi, da vrednost pada in narašča iz ure v uro glede na povpraševanje na trgu.

Pomembno je tudi vedeti, da večina spletnih menjalnic zahteva preverbo identitete z osebno izkaznico oziroma potnim listom, kot tudi z bančnim izpiskom, kjer preverijo naš stalni naslov bivanja. To nekako vpliva na to, da je Bitcoin anonimen. Tudi tukaj so potem omejitve, saj recimo pri večini ne moremo opraviti večjega nakupa kot par tisoč evrov na dan, tako da če želimo cel Bitcoin, ki je vreden par več tisočakov, ga lahko kupimo v parih dneh oziroma mesecih, saj je v večini primerov zaščita proti pranju denarja, kar nam večji nakup onemogoča. Tako lahko kupimo svoj Bitcoin, ampak ne v enkratnem nakupu (vsaj v večini primerov).

Je vedno potrebna preverba moje identitete?

Ni rečeno. Bitcoin naj bi bil anonimen, zato ga lahko kupimo tudi od drugih ljudi, ki jih sploh ne poznamo, preko spletne strani LocalBitcoins, vendar moramo vedno paziti na prevare, ter kakšne imajo svoje provizije, saj lahko dobimo dosti manj, kot če kupimo preko registrirane menjalnice.

Kaj naj naredim z Bitcoinom in kako ga zavarujem?

Potrebno je vedeti tudi, da je Bitcoin samo virtualna valuta in ne papirnat denar in tudi nobena banka vam ne bo jamčila, če ga boste “izgubili” oziroma vam ga kdo odtuji. Tako je boljše, da si ustvarimo t.i. “papirnate denarnice”, kjer dobimo svoj javni ključ, tja naložimo svoj Bitcoin, oziroma delček in privatni ključ, s katerim lahko dostopamo potem do tega Bitcoina ali dela. Pomembno je, da privatni ključ skrbno varujemo!

Mnoge trgovine po svetu, pa tudi v Sloveniji omogočajo plačilo z Bitcoinom, lahko pa tudi naročimo svojo predplačniško kartico, kamor lahko naložimo svoj Bitcoin oziroma del Bitcoina in tako z to kriptovaluto plačujemo kot z denarjem vsepovsod kjer sprejemajo kartično plačilo.

Pomembna je tudi provizija, ki jo zaračuna Bitcoin omrežje. Pri vsaki transakciji, so udeleženi vsi računalniki, ki sodelujejo med seboj po svetu, tako Bitcoin nima centralnega sistema. Če želimo, da je prenos Bitcoinov uspešen, moramo rudarje prepričati, da našo transakcijo sploh obdelajo. To naredimo z dodajanjem provizije za rudarje, ki pa trenutno znaša okrog 10€, če želimo da je transakcija potrjena v roku pol ure. Namreč vsaka transakcija je zapisana v blok, ki se ustvari na 10 minut in za vsako transakcijo je potrebno preveriti ali je resnična. To se naredi z več potrditvami bloka, v katerem je več transakcij skupaj.

Tudi mi smo se preizkusili v nakupovanju kriptovalut. Več si lahko preberete na tej povezavi ->
https://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/ali-je-zdaj-pravi-cas-za-investicijo-v-bitcoin.html


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več