Računalništvo, telefonija
06.10.2019 09:28
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

NASA preizkuša svoje prvo električno letalo

Električna potniška letala naj bi prinesla številne prednosti v primerjavi z obstoječimi letali.
Električna potniška letala naj bi prinesla številne prednosti v primerjavi z obstoječimi letali.

Elektrifikacija prevoznih sredstev je zadnja leta v polnem razmahu. Najbolj seveda izstopajo električni avtomobili, ki jih razvijajo nekatere največje svetovne znamke, poleg njih pa danes obstajajo še električni motorji, električne rolke in električna kolesa. Tem vozilom se počasi pridružujejo še električna letala. Ameriška vesoljska agencija NASA je najavila uraden pričetek preizkušanja svojega prvega električnega letala, kateremu je bila dodeljena oznaka X-57 Maxwell.

Električno letalo NASA X-57 Maxwell je bilo izdelano na osnovi italijanskega letala Tecnam P2006T, pri čemer so klasične motorje nadomestili z električnimi. Inovativno letalo bodo najprej preizkusili na tleh, v načinu “taksi” na vzletno-pristajalni stezi in nato v zraku. Namen preizkušanja novosti je seveda ugotoviti, ali so električna letala pripravljena za redno uporabo. Vse opravljene meritve bo vesoljska agencija delila z ameriškimi regulatorji in predstavniki industrije, končni cilj pa je seveda razvoj standardov za certificiranje podobnih letal z električnim pogonom v prihodnosti.

Končna različica letala X-57 Maxwell naj bi po ocenah strokovnjakov imela na krilih pritrjenih 14 električnih motorjev. Na konicah kril bosta nameščena dva velika motorja, moči 60 kilovatov s premerom 1,5 metra, na vsakem krilu pa še dodatnih šest električnih motorjev, moči devet kilovatov. Slednji bodo delovali zgolj med vzletom in pristankom, med letom pa bosta v uporabi zgolj zmogljivejša motorja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več