Računalništvo, telefonija
26.12.2017 07:16

Deli z drugimi:

Share

Navigacijske aplikacije spreminjajo mirne soseske v hrupne predele polne gneče

Navigacijske aplikacije spreminjajo mirne soseske v hrupne predele polne gneče
Navigacijske aplikacije spreminjajo mirne soseske v hrupne predele polne gneče

Ni hujšega kot zastoji sredi potovanja na dopust, ko cela družina že komaj čaka na uživanje na vroči plaži, ali v toplem objemu hiške sredi smučišča. Na srečo je tukaj navigacija, ki pa nas preusmeri na alternativno pot, ki naj bi nam prihranila čas potovanja. V nasledjem trenutku se znajdemo na cesti sredi vasice, za katero ni še nihče slišal. vozimo pa se skupaj z dvema avtomobiloma in skupino izgubljenih motoristov. Takšne in podobne situacije so nekaj povsem normalnega po celem svetu, vendar je sedaj prišlo tako daleč, da je enemu mestu prekipelo.

Navigacijske aplikacije kot so Google Maps, Waze in Apple Maps najdejo seveda najhitrejše alterantive na poti in ena takšnih je tudi hribovita cesta v mestu Leonia, v New Jerseyju. Lokalna skupnost ima dovolj nepreglednih kolon vozil, ki se vijejo preko njihovega mesta, kajti sedaj bi naj promet dosegel kritično točko po obsegu. V sredini januarja 2018 bo lokalna policija zaprla 60 ulic za vse voznike, razen za prebivalce in zaposlene v mestu Leonia. Ulice bodo zaprte v času jutranjih in popoldanskih gneč, kar bo efektivno zmanjšalo število prometa, saj bodo uporabniki navigacijskih aplikacij dobili obvestilo o teh zaporah.

“Brez dvoma so bile glavni faktor pri celotni zadevi navigacijske aplikacije”, je povedal Tom Rowe, vodja policije v Leonii. “Če se recimo zjutraj vpišem v svoj Waze račun, najdem 250.000 uporabnikov aplikacije v okolici. Ko se primarne ceste zabašejo, aplikacija preusmeri voznike na sekundarne in terciarne poti, kar pa lahko pomeni popolno zaporo cestišč. V najhujših primerih se je zgodilo, da ljudje niso mogli iz svojih dvorišč”, je še dodal. Tudi pred prihodomo navigacijskih aplikacij Leonia ni bila tujec pred prometom. Lega mesta enostavno prinaša promet, saj leži mesto ob eni najbolj obleganih glavnih cest v državi. Leonia pa seveda ni edini primer, kjer se dogaja podobno. V ZDA je dotični problem zares velik, medtem ko recimo v Evropi ljudje še ne poročajo o takšnih primerih oz. za zdaj še ni bilo nekih večjih obtožb, da bi ravno navigacijske aplikacije bile glavni krivec za slaba stanja v prometu.

Aplikacija Waze

Deluje na princpu “crowd sourcinga” in ljudje, ki so zares postali frustrirani zaradi pormeta v njihovih mesti, so začeli celo ponarejati poročila o nesrečah, da bi aplikacijo pretentali, da ne pošilja prometa v njihove kraje. Eden od predelov Tel Aviva je celo tožil aplikacijo Waze, katero je razvilo podjetje iz Izraela.

Waze brani svoje poslovanje in način delovanja aplikacije, kljub številnim kritikam s strani prebivalcev mest, kjer se promet vse bolj gosti. Pri podjetju trdijo, da svoje podatke delijo naprej z različnimi preometnimi podjetji po vse svetu. Ta želijo kakovostno nadzorovati promet in še izboljšati razne časovne sekvence prometne signalizacije. Terry Wei, predstavnik za odnose z javnostmi pri podjetju Waze, pravi: “Imamo kar nekaj lokanih prostovoljcev, ki skrbijo, da so naše mape “up-to-date”, hkrati pa morajo biti v skladu z lokalnimi zakoni. Če se recimo zgodi, da se katera ulica legalno prekvalificira v zasebno cesto, bodo ti prostovoljci poskrbeli, da se v aplikaciji naredi ta sprememba. Nač cilj je delati celostno z celotno skupnostjo voznikov načrovalcev zemljevidov, prav tako si želimo izboljšati vozniško izkušnjo od trenutka, ko se voznik posede za volan, do trenutka, ko doseže svoj cilj”.

Kakšni so načrti loklanih skupnosti?

Medtem, ko so številne skupnosti pripravile obsežne strategije kot so prepovedi zavijanj in razne hitrostne ovire za motoriste, je poteza mesta Leonia verjetno kar najbolj ekstremen med vsemi. Leonia načrtuje, da bi na avtomobile prebivalcev obesili rumene oznake, vsi tisti, ki pa te oznake ne bi imeli in bi se vseeno vozili v urah, ko to ne bi bilo dovoljeno, bi prejeli 200 ameriških dolarjev kazni. Policija je že opozorila največje navigacijske aplikacije, da na spremembe vnesejo v svoje aplikacije. Začetek teh sprememb bo 22. januarja, in sicer od 6.00 do 10.00 zjutraj ter od 16.00 do 21.00 popoldan/zvečer. Novosti bodo veljale vseh 7 dni v tednu.

Rowe je za portal The New York Times povedal, da so v preteklosti že poizkusili s podobnimi prijemi, recimo zapirali so dele cest in postavljali začasne prometne znake, vendar brez večjih uspehov. Promet se je v določenih primerih preusmeril na druge ceste, ali pa so vozniki preprosto ignorirali znake. “V resnici moramo iti na vse ali nič. Gre za ekstremne ukrepe za zelo ekstremen promet. Si jaz osebno tega želim? Nikakor ne! Kljub temu pa raje poizkusim in vidim, da mi ne uspe, kot pa da sploh ne poizkusim. Lokalne oblasti sicer postavljajo v ospredje dejstvo, da je doseganje želenih restrikcij zelo optimističen načrt, vendar puščajo prostor za pozitiven končni rezultat.

Tako kot po navadi obstajajo podporniki in nasprotiki ideje. Nekateri prebivalci, ki živijo nekoliko zunaj mesta Leonia, so močno proti zapiranju cest. Na spletni strani NJ.com objavljajo raznorazne komentarje kot so: “slaba ideja, ki ima potencial zgolj na kratki rok”. Veliko ljudi se prav tako sprašuje, kaj se bo zgodilo z ostalimi cestami, ki jih uporabljajo prebivalci mesta.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več