Računalništvo, telefonija
14.09.2016 15:08

Deli z drugimi:

Share

NE objavljajte fotografij vaših otrok na družbena omrežja!

Vsakič ko objavite fotografijo vaših otrok na družbena omrežja, ustvarjate bogat, trajen in potencialno problematičen "on-line" profil osebe, ki bo nekoč iskala službo, imela svoje otroke in mogoče čutila posledice objav izpred nekaj desetletij. Strokovnjaki svetujejo, da pristopimo k zadevi s precejšnjo mero pazljivosti.
NE objavljajte fotografij vaših otrok na družbena omrežja!
NE objavljajte fotografij vaših otrok na družbena omrežja!

Facebook in ostali člani družine družbenih omrežij so s prihodom pametnih telefonov proces posodabljanja in deljenja statusov naredili enostavnejši kot kdajkoli prej. Ljudje postajamo nepazljivi in neselektivni pri izbiri vsebin, ki jih brezbrižno delimo s svetom. Včasih si vsaj moral prižgati računalnik preden si svetu povedal kaj si počel, danes to narediš s klikom na nekaj tipk na telefonu. Vse to vodi v občasne napake, deljenje neprimernih vsebin ali komentarjev, vendar smo še vedno odrasli in to so naše lastne napake. Kaj pa ko v to zgodbo padejo naši otroci?

Vedno več ljudi, ki ima otroke, objavlja ali je vsaj razmišlja o objavljanju nečesa povezanega z otroci na družbena omrežja kot so Facebook, Instagram, Twitter. Vendar se vprašajmo ali je to varno oz. celo etično objaviti nekaj o nekom, ki mogoče niti še ne more podati svojega mnenja/dovoljenja? Je mogoče, da bo evolucija razvoja družbenih omrežij pripeljala tako daleč, da bodo nekega dne te nedolžne fotografije pomenile nevarnost za naše otroke? Smo mogoče že prišli v to “nevarno in negotovo” obdobje?

Ko je govora o objavljanju slik otrok, so seveda starši tisti, ki so po navadi glavni “storilci”. Študije kažejo, da kar 63% mamic uporablja Facebook, 97% od teh objavlja slike otrok, 89% statuse o njih in 46% video vsebine. Razlogi za tovrstno početje so različni, od želje po deljenju rasti in razvoja otrok s prijatelji in sorodniki, ki ne živijo v bližini, do ponosa, ki ga praktično vsak starš čuti do svojega otroka itd. Vse to se zdi dokaj neškodljivo, saj nastavitve zasebnosti poskrbijo, da vsebine vidijo le tisti ljudje, za katere vemo, da niso “nevarni”. Pa je temu res tako?

Victoria Nash, direktorica Oxford Internet Institute, posebej izpostavlja dve stvari na kaj moramo biti pozorni. Prva je količina informacij, ki jih delimo – datum rojstva, kraj rojstva, polno ime, geografska lokacija itd. – in je lahko uporabljena za krajo identitete, druga stvar pa je tip informacij. Moramo že vnaprej razmisliti kaj bi o sebi otrok, ko odraste, na spletu rad videl in kaj ne. Recimo slika otroka z znakom hudiča na roki se v tem trenutku zdi smešna in prikupna, vendar ima takšna slika potencialne škodljive posledice v prihodnosti otroka. Samo pomislimo na situacijo “razgovora za službo”, kajti kot vsi vemo, dandanes delodajalci podrobno pregledajo vse profile kandidatov na družbenih omrežjih. Določeni podatki kažejo, da skoraj 60% bodočih delodajalcev zelo resno oceni “on-line” identiteto svojih potencialnih kandidatov.

Otroci, še posebej v svojih najzgodnejših fazah, počnejo razne norčije, prikupno raziskujejo svet in starši enostavno želijo ohraniti vse te spomine ter jih v določenih situacijah deliti z najbližnjimi, prijatelji in (pre)pogosto s popolnimi neznanci. Ali objaviti slike svojih otrok ali otrok koga drugega na družbena omrežja, ali ne, to je zdaj vprašanje, ki pa v bistvu niti ni vprašanje, saj je precej jasno kaj je prava odločitev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več