Računalništvo, telefonija
19.05.2020 09:37

Deli z drugimi:

Share

Netflix se končno vrača na stare tirnice!

Netflix počasi odpravlja omejitve prikaza videoposnetkov.
Netflix počasi odpravlja omejitve prikaza videoposnetkov.

Konec meseca marca je bil zaradi koronavirusa večji del Evropejcev v karanteni ali samoizolaciji, veliko ljudi je delalo od doma, izobraževalne ustanove pa so bile zaprte. Ker je to pripomoglo k znatni obremenitvi internetne infrastrukture, je Evropska komisija številnim podjetij poslala poziv, naj poskušajo preprečiti prezasedenost omrežja. Prvi so se na poziv Evropske komisije odzvali pri podjetju Netflix, saj so sprejeli odločitev, da bodo znižali ločljivost videa za uporabnike. Poleg nižje ločljivosti so zmanjšali tudi števili prikazanih sličic na sekundo. To je seveda zmanjšalo količino prenesenih podatkov, s tem pa je bilo evropsko internetno omrežje posledično precej manj obremenjeno.

Ker pa je trenutno pandemija koronavirusa bolj ali manj pod nadzorom, evropske države ena za drugo razveljavljajo določbe, ki ljudem omejujejo bivanje izključno doma. To že zmanjšuje obremenitev omrežja, zato so uporabniki po vsej Evropi že opazili, da se je Netflix vrnil na stare tirnice. Video vsebine so namreč na voljo tako v ločljivosti HD kot 4K HDR in so prikazane s polnim številom sličic. To dejansko pomeni, da prenos podatkov na posamičnega uporabnika lahko znaša do 15 megabitov na sekundo.

Odprava omejitev še ni dosegla vseh uporabnikov in vseh naprav, so pa pri podjetju Netflix zagotovili, da se pogovarjajo s ponudniki internetnih storitev, da bi povečali zmogljivosti, ki bi omogočile normalno pretakanje video vsebin. To dejansko pomeni, da se bo polna ločljivost in polni prenos za evropske uporabnike vrnil na stare tirnice že čez nekaj tednov. Enako se bo zgodilo tudi za spletni portal YouTube, čeprav lahko uporabniki že danes ročno nastavijo višjo ločljivost, v kolikor to želijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18