Računalništvo, telefonija
12.06.2018 11:45

Deli z drugimi:

Share

Neverjetno. Kitajci izbrali AMD za razvoj lastnega procesorja!

AMD želi konkurenčni Intel izpodriniti tudi iz kitajskega strežniškega trga!
AMD želi konkurenčni Intel izpodriniti tudi iz kitajskega strežniškega trga!

Podjetje Intel ima s procesorji AMD Ryzen že dalj časa težave, saj ti za precej nižjo ceno ponujajo izjemno zmogljivost, povpraševanje po njih pa je zaradi tega pričakovano vse večje. Ker se železo kuje, dokler je vroče, ne preseneča, da so pri podjetju AMD skupaj s kitajskim podjetjem THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co, Ltd) ustanovili novo podjetje na Kitajskem. Tu gre za podjetje Chengdu Haiguang IC Design Co. (Hygon), njegova ključna naloga pa je razvoj zmogljivih procesorjev x86 za strežnike, ki se tržijo predvsem na kitajskem trgu.

Kitajskim podjetjem bo najprej na voljo strežniški procesor z razvojno oznako Dhyan, ki bo seveda temeljil na osnovi zmogljivih procesorskih sredic AMD Zen. Zanimanje zanj so že izrazila številna kitajska podjetja, vključno s kitajsko akademijo znanosti. Ta je bila nad novimi procesorji celo tako navdušena, da je razvoj novega procesorja podprla celo finančno. Za razvoj novosti so namreč pri kitajski akademiji znanosti v podjetje Hygon vložili preračunanih 249 milijonov evrov kapitala.

Da je novi procesor podjetja Hygon že skorajda nared za pričetek prodaje kažejo tudi spremembe, ki so bile opravljene v programski kodi odprtokodnega operacijska sistema Linux. Ker so popravki precej preprosti in vsebujejo manj kot 200 vrstic programske kode, se domneva, da je procesor Dhyan dejansko le nekoliko »predelan« procesor Zen namenjen kitajskemu strežniškem trgu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710