Računalništvo, telefonija
08.11.2016 11:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nevidna pametna očala so idealna prihodnost nosljive tehnologije

Nevidna pametna očala so idealna prihodnost nosljive tehnologije
Nevidna pametna očala so idealna prihodnost nosljive tehnologije

Prihodnost nosljive tehnologije se giblje v smeri navadnih očal, ki so “pametna”.

Torej kaj bi se zgodilo, če bi bila pametna očala videti kot navadna, vsakdanja očala? Google Glass očala so bila označena kot “piflarska”, groba in “v zasebnost vdirajoča” očala. Če pa pomislimo malo drugače, so Google Glass očala bila začetnik revolucije pametnih očal, torej ali se naj Googlu zahvalimo, ali ga kritiziramo? Kamera na očalih je delala ljudi živčne, baterija je bila slaba, ljudje so zgledali precej čudno, ko so gledali majhen ekranček itd. Še vedno smo neodločeni kajne?

Kaj pa, če bi se nekdo spomnil pametnih očal brez optike? Dobra novica! Pametna očala brez kamere in zaslona prihajajo na tržišče. Najboljša stvar pri teh očalih pa ni manko kamere in ekrana, temveč je glavna prednost ta, da se lahko popolnoma normalno vključijo v družbo “navadnih” očal na recept, ki so lahko tako sončna kot navadna. Po pisanju portala TechConnect bi lahko ta očala poimenovali “nevidna pametna očala”, ker vsebujejo “nevidne” nosljive elemente.

Najboljša “nevidna pametna očala” do tega trenutka bi naj bila Vue pametna očala, ki trenutno zbirajo sredstva na Kickstarterju. Vue očala zgledajo skoraj popolnoma enako kot navadna očala na recept (ali sončna očala). Nič več moteče elektronike, nič več čudnih ekranov ali laserjev, poleg tega pa tehtajo le 28 gramov. Izbirali bomo lahko med dvema stiloma – “Classic” in “Trendy” – tremi barvami in petimi opcijami ročajev. Vsi “pametni” elementi so skriti, je pa res, da so ročaji nekoliko debelejši, kajti vseeno je te tehnične elemente potrebno nekam skriti.

Zakaj so “nevidna pametna očala” najbolj idealen kos nosljive tehnologije?

Pametna očala Vue prestavljajo tehnologijo v razvoju, katere glavna ideja je izpustitev optike – kamere, ekrani itd. Ostali akterji na tem področju so še Zungle Panther sončna očala in VSP Level očala. Z optiko ali brez nje, ključno ostaja to, da elektronika postane “nevidna”. Prihodnost pametnih očal bo v največji meri dominirana s strani nosljive tehnologije, ki ne izstopa in se brez težav zlije v vsakdan. “Nevidna pametna očala” bodo dosegla večjo praktičnost, baterije bodo držale dalj časa, poleg tega pa bodo očala veliko bolj prijetna za nositi – tako kot smo navajeni navadnih očal.

Za razliko Google Glass očal, pametnih ur in ostalih kosov nosljive tehnologije, so “nevidna pametna očala” idealna, in sicer zaradi tega, ker so to naša očala. Nosimo jih cel dan, vsak dan, tudi če je baterija prazna. Kot smo to lahko videli pri očalih Vue, je jasno, da so navadna očala, ki prinašajo umetno inteligenco in virtualne asistente, idealna nosljiva tehnologija. So družbeno sprejemljiva in “lepljiva”, saj jih tako ali tako nosimo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več