Računalništvo, telefonija
16.11.2019 11:00

Deli z drugimi:

Share

Nike odslej ne bo več prodajal preko Amazona

Nike odslej ne bo več prodajal preko Amazona
Nike odslej ne bo več prodajal preko Amazona

Nike je zaključil dveletno partnerstvo z Amazonom, v sklopu katerega je prodajal svoje produkte direktno preko platforme. Amazon je prodajal omejeno število Nikovih produktov kot del pilotnega projekta, ki se je začel leta 2017. Razlog, zakaj se je Nike odločil za to potezo je, ker si želijo svoje produkte prodajati preko svoje spletne strani, trgovine in različnih aplikacij. Nike je potrdil te informacije v izjavi za javnost: »Ker si s svojimi strankami želimo vzpostaviti bolj oseben odnos in izboljšati uporabniško izkušnjo, smo se odločili, da pilotni projekt z Amazon Retail zaključimo«.


Strategija, ki jo je sprejel Nike, omogoča večje marže pri prodaji, prav tako pa omogoča večji nadzor nad svojim ugledom. Nike se je tako odločil, da se osredotoči na obstoječe prodajalce, ki so do tega trenutka prodajali njihovo obutev in oblačila. Uspeli so obdržati močan odnos s prodajalci, kot je na primer Foot Locker. Nike je v izjavi zapisal še to, da bodo še naprej investirali v trdna, distinktivna partnerstva z ostalimi prodajalci in platformami, ki skrbijo za dobro uporabniško izkušnjo strank po vsem svetu.


Poslovno sodelovanje z Amazonom je Nike vedno zelo pazljivo obravnaval. Prvo naznanilo dotičnega sodelovanja oz. pilotnega programa je bilo šele nekaj let po tem, ko je Nike dolgo časa opazoval ostale blagovne znamke, ki so prodajale ogromne količine svojih produktov preko Amazonove »third-party« platforme. Raziskava Morgan Stanleyja iz leta 2017 je pokazala, da je Nike najbolje prodajana blagovne znamka na Amazonu.


V preteklosti je Nike že opozarjal na te neavtorizirane prodajalce, poleg tega pa je okrog Amazona krožilo kar nekaj ne najbolj pozitivnih zgodb, ki so ugled vseh večjih korporacij, ki so se pojavile na platformi, stal nekaj točk ugleda. Wall Street Journal je pisal o tem, da sta Nike in Amazon kar nekaj časa razmišljala, kako bi skupno sodelovanje bilo karseda plodno za oba akterja. Nike se je naposled le odločil, da Amazonu zagotovi nekaj kosov obutve in oblačil, v zameno, da Amazon poskrbi za umaknitev lažnih in neavtoriziranih Nike produktov. Po podatkih raziskovalnih podjetij Coresight Research in DataWeave so prodajne številke Amazona posledično padle.


Nikeov primer pa ni edini, s katerim se je ukvarjal Amazon, v zvezi s prodajo ponarejenih izdelkov. V začetku letošnjega leta je Amazon tako naznanil Project Zero, iniciativo, s katero želi iz svoje platforme izbrisati vse ponarejene izdelke. Za to uporablja tehnologijo umetne inteligence, s katero lahko blagovne znamke same pregledujejo produkte in v zadnji fazi tudi same odstranijo tovrstne izdelke. Verjetno smo že vsi kdaj prebrskali Amazon, da bi našli nek izdelek in smo naleteli na nešteto različnih verzij kajne?


Nike glede ponarejenih izdelkov ni želel komentirati, prav tako pa za zdaj ni znano stališče Amazona. Edino, kar je znano je, da bo Nike še naprej uporabljal Amazon Web Services storitve, saj si bo tako priskrbel dodatno podporo za storitve na spletni strani Nike.com in ostalih aplikacijah znotraj Nikeovega ekosistema.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več