Računalništvo, telefonija
21.08.2009 09:25
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nissanovi avtomobili na daljinsko upravljanje

Novi iPhone 3G S naj bi se tržil za med!
Novi iPhone 3G S naj bi se tržil za med!

Nissan

je razvil nov prototip iPhone aplikacije, ki bo lastnokom električnih avtomobilov omogočila klic v svoja vozila za preverjanje stanja akumulatorja.

Aplikacija, katere delovna različica je bila prikazana v raziskovalnih prostorih podjetja v Yokosuki na Japonskem, se poveže do IT sistema avtomobila za preverjanje stanja litijevih baterij, ki poganjajo takšne avtomobile.

Z uporabo aplikacije bodo lastniki lahko spremljali polnjenje avtomobila na daljavo. Sistem bo priročen še posebej v primeru, ko bo avtomobil parkiran na javnih polnilnih postajah in bo lastnik želel popolnoma napolniti baterije pred začetkom vožnje. Poleg osnovnega spremljanja ravni polnjenja, bo preko telefona moč dobiti tudi podatke o času, potrebnem za popolno polnjenje in približne stroške takšnega polnjenja.

Moč bo pridobiti tudi informacije o trenutni temperaturi v notranjosti avtomobila, kar nas privede do druge ključne funkcije naprave: daljinsko upravljanje klimatskega sistema avtomobila. Vozniki, ki se vračajo v svoj avtomobil na vroč ali hladen dan, po navadi vklopijo klimo ali grelnik, ki ga pustijo teči vse dokler ni dosežene želena temperatura. Takšen način seveda ne povzroča težav pri bencinskih motorjih, medtem ko je pri električnih avtomobilih zgodba popolnoma drugačna. Velika poraba električne energije močno zmanjša doseg baterije.

A če je avtomobil priključen na polnilnik, potem je vklop grelnika ali klime veliko bolj smiseln, saj se bo energija črpala iz pomnilne postaje in ne baterij. Z iPhone aplikacijo bodo lastniki lahko vklopili klimatsko napravo še preden bodo vstopili v svoj avtomobil.

Sistem je še vedno v fazi preizkušanja in del Nissanove raziskovalne poti proti letu 2010, ko naj bi na proizvodne linije prišla prva serija električnih avtomobilov na Japonskem in v Severni Ameriki.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več