Računalništvo, telefonija
07.12.2018 08:10
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia presenetila vse s kar tremi novimi telefoni Android!

Nokia 8.1 bo prepričal tudi najzahtevnejše uporabnike.
Nokia 8.1 bo prepričal tudi najzahtevnejše uporabnike.

Podjetje HMD Global je letos pripravilo že bogato paleto novih pametnih mobilnih telefonov z mobilnim operacijskim sistemom Android, ki so namenjeni tako zahtevnejšim uporabnikov kot tudi začetnikom na področju mobilne telefonije. Podjetje je konec leta zaključilo v velikem slogu, saj je predstavilo kar tri nove pametne mobilne telefone, ki temeljijo na osnovi mobilnega operacijskega sistema Android. Tu gre za telefone z oznakami Nokia 8.1, Nokia 5.1 Plus in Nokia 3.1 Plus, ki vsaj po prepričanju strokovnjakov ponujajo odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo, zato bodo zagotovo šli v prodajo kot za stavo.

Nokia 8.1

Najzmogljivejši model novih pametnih mobilnih telefonov Nokia je seveda model 8.1. Ta je namreč opremljen s kakovostnim zaslonom z razmerjem stranic 18,7 proti 9, tankimi robovi in zarezo ter dvojnim digitalnim fotoaparatom, ki bo temeljil na kakovostnih lečah podjetja Zeiss. To pomeni, da bo novost s prodajno oznako Nokia 8.1 dejansko pisana na kožo predvsem tistim, ki pametni mobilni telefon uporabljajo bolj ali manj za zajem fotografij in video posnetkov. Novost razpolaga s procesorjem Qualcomm Snapdragon 710, kupcem pa bo na voljo različica, ki razpolaga s štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 64 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov.

Pametni mobilni telefon Nokia 8.1 še s 6,18-palčnim (15,7-centimetrskim) zaslonom ločljivosti 2.246 x 1.080 slikovnih točk in baterijo zmogljivosti 3.500 miliamper ur. Novost temeljila na mobilni platformi Android One in poganja operacijski sistem Android 9.0 Pie, za zajem fotografij sta na voljo digitalna fotoaparata ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk in 13 milijonov slikovnih točk, medem ko je za sebke na voljo spletna kamera ločljivosti 20 milijonov slikovnih točk. Pametni mobilni telefon Nokia 8.1 bo v Evropi naprodaj februarja naslednjega leta in sicer za okoli 550 evrov.

Nokia 5.1 Plus

Pametni mobilni telefon Nokia 5.1 Plus je namenjen predvsem ljubiteljem mobilnih iger, saj razpolaga z zmogljivim procesorjem MediaTek Helio P60 in grafičnim jedrom GPU Mali-G72 MP3. Tudi zaslon je dovolj kakovosten, saj novost razpolaga s 14,9-centimetrskim oziroma 5,86-palčnim zaslonom ločljivosti 720 x 1.520 slikovnih točk in razmerjem 19 proti 9. Kupcem bodo v osnovi na voljo dve različici novosti. Vstopna razpolagala s tremi gigabajti sistemskega pomnilnika in 32 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov, zmogljivejša pa s štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Vgrajeni pomnilnik bomo seveda lahko razširili s pomnilniško kartico microSD, in sicer do največja kapacitete 256 gigabajtov.

Za zajem fotografiji pametni mobilni telefon Nokia 5.1 Plus ponuja digitalna fotoaparata ločljivosti 13 milijonov slikovnih točk in pet milijonov slikovnih točk, za opravljanje spletnih video konferenc pa je na voljo spletna kamera ločljivosti osem milijonov slikovnih točk. Tu je prostora za dve telefonski kartici SIM, na voljo pa je tudi podpora za povezovanje v hitra mobilna omrežja 4G VoLTE. Za avtonomijo bo poskrbela baterija zmogljivosti 3.060 miliamper ur, na vgrajenem pomnilniku pa bo nameščen mobilni operacijski sistem Android 8.1 Oreo na mobilni platformi Android One.

Novi pametni mobilni telefon Nokia 5.1 Plus bo naprodaj od januarja prihodnjega leta in sicer v beli in modri barvi. V Evropi bomo morali za novost odšteti okoli 260 evrov, kar seveda ni veliko.

Nokia 3.1 Plus

Pameti mobilni telefon Nokia 3.1 Plus pa je seveda namenjen manj zahtevnejšim uporabnikom storitev mobilne telefonije. Ohišje novosti je kovinsko, na njemu pa se nahaja zaslon brez reže s 15,2-centimetrsko oziroma 6-palčno diagonalo in ločljivostjo 720 x 1.440 slikovnih točk ter razmerjem stranic 18 proti 9. Nokia 3.1 Plus temelji na osnovi osemjedrnega procesorja MediaTek Helio P22, in sicer v navezi s tremi gigabajti sistemskega pomnilnika in vgrajenega pomnilnika z 32 gigabajti prostora, ki ga lahko razširimo s pomnilniškimi karticami microSD do kapacitete 400 gigabajtov.

Novi Nokia 3.1 Plus ponuja še dva digitalna fotoaparata ločljivosti 13 milijonov slikovnih točk in pet milijonov slikovnih točk ter spletno kamero ločljivosti osem milijonov slikovnih točk. Naprava velikosti 156,88 x 76,44 x 8,19 milimetrov in teže 180 gramov razpolaga še z baterijo kapacitete 3.500 miliamper ur, na vgrajen pomnilniku pa je nameščen mobilni operacijski sistem Android 8.0 Oreo. Novost bo na evropskem tržišču na voljo le v modri barvi in ne bo pretirano draga, saj se bodo trgovci od nje pripravljeni ločiti že za okoli 209 evrov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več