Računalništvo, telefonija
12.01.2021 11:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nosljive naprave v letu 2021: pred nami je pomembno leto (2. del)

Nosljive naprave v letu 2021: Pred nami je pomembno leto (2. del)
Nosljive naprave v letu 2021: Pred nami je pomembno leto (2. del)

Prvi del članka nam je prinesel nekaj zelo obetavnih napovedi, v drugem delu članka pa nas čaka še več ambicioznih in težko pričakovanih novosti. Kaj vse nas na področju nosljive tehnologije še čaka v letošnjem letu? Več športnih pametnih ur, nove Samsungove tehnologije, povratek AR očal različnih proizvajalcev in še marsikaj drugega.


Pa si poglejmo …

11. Pametne ure Fossil Gen 6

Fossil Group po navadi pripravi kar nekaj Wear OS modelov, ki jih potem predstavlja tekom leta. Posamezni modeli se potem znajdejo v portfelju modnih znamk, kot so Michael Kors, Diesel in recimo Emporio Armani. Leto 2020 je bilo posebno tudi za Fossil in tako nismo dobili nove generacije Fossil Gen 6, temveč Fossil Gen 5E, ki se je na trg postavila, kot cenejša varianta Gen 5.

Pričakujemo torej letošnji izid 6. generacije Fossil pametnih ur, ki bi znale biti še boljše, bolj izpopolnjene na področju programske opreme, prav tako pa pričakujemo novi Qualcommov Snapdragon Wear 4100+, ki bi podaljšal tudi vzdržljivost baterije.

12. Obeta se nam več športnih ur

Garmin, Polar in ostali proizvajalci pretežno športnih ur so dokaj dobro izpopolnili zbiranje podatkov uporabnikov, ne glede na to, ali ti tečejo, plavajo, plezajo, ali vadijo v fitnesu. Naslednja logična poteza bi tako bila, da bi podatki postali bolj uporabni. Nekako je ultimativni cilj proizvajalcev ta, da pametna ura postane uporabnikov osebni trener. Tej ideji se mnogi proizvajalci že približujejo, predvsem na področju športnih nosljivih naprav, vendar še vedno nismo tam, kjer bi si želeli biti. Morda pa je leto 2021 tisto, ko bodo Polar, Garmin in ostali naredili še večje korake v pravo smer.

13. Prihaja Fitbit pametna ura za otroke

Trg pametnih ur za otroke bi lahko bila naslednja velika stvar za vse proizvajalce. Kot vse kaže si Fitbit želi pridobiti pomembno prednost pred konkurenco. Fitbit mora sicer te informacije še uradno potrditi, vendar naj bi v začetku lanskega leta kupili kitajskega proizvajalca Doki Technologies. Ta je že izdelal nekaj otroških pametnih ur, s 4G tehnologijo, videoklici in lokacijskimi lastnostmi.

Fitbit je sicer že predstavil dva otroška merilnika aktivnosti, Fitbit Ace in Ace 2, vendar pa bi lahko isto storil tudi na področju pametnih ur, podobno kot Apple, ki svojim uram dodaja vedno več otroških lastnosti. Fitbit je torej že dokazal, da lahko razvija družinam prijazne naprave, zdaj pa je morda čas, da še bolj resno zapopade to področje z veliko potenciala.

14. Samsung pripravlja EKG in merjenje krvnega tlaka za več modelov ur

Samsung se tako skuša približati Applu, saj je dodal EKG senzor za Samsung Galaxy Watch Active 2 in tudi na modelu Galaxy Watch 3. Problem je, da uporaba teh novosti traja, saj morajo vse potrditi pristojne zdravstvene organizacije. Za zdaj je EKG podpora za Samsungove ure odobrena v Koreji in ZDA, v letu 2021 pa pričakujemo, da se bo spisek držav še povečal.

Enako velja tudi za merjenje krvnega tlaka. Samsungov pristop je trenutno takšen, da mora uporabnik kalibrirati uro z določenim merilnikom krvnega tlaka, preden lahko uporabnik brez dodatnih naprav, samo z uporabo ure, meri te številke. Brez dvoma je po svetu nemalo Samsungovih uporabnikov, ki bi uporabljali te funkcionalnosti, za katere menimo, da bodo v letošnjem letu postale bolj široko dostopne.

15. Kmalu bomo dobili AirPods Pro 2

Applove “true-wireless” slušalke Pro so stare nekaj čez eno leto in zato smo skoraj prepričani, da bomo novi model dobili letos. Po pisanju Bloomberga in nekaterih drugih medijev bi lahko z modelom Pro 2 Apple spremenil kontrolni sistem, vsekakor pa si obetamo, da bo “true-wireless” tehnologija ostala. Zdaj, ko Apple Fitness+ deluje, obstaja velika verjetnost, da bo Apple izkoristil svoje slušalke, da bi še izboljšal izkušnjo vadbe uporabnikov.

16. Googlov povratek AR pametnih očal

Google je bil prvi med tehnološkimi giganti, ki je poizkusil z AR očali, vendar mu ni najbolj uspelo. Medtem ko očala Glass še živijo v poslovnem, pisarniškem okolju, bi morda Google v 2021 ponovno lahko poizkusil. K tem pričakovanjem doda veliko težo tudi Googlov nakup kanadskega “start-up” podjetja North, katerega očala Focals so bila povsem nekaj drugačnega od Googlovih AR očal Glass. Druga generacija očal Focals prav tako ni bila idealna, še vedno pa velja, da je to eden najboljših poizkusov na področju AR pametnih očal.

Glede na to, da je North dokazal, da lahko izdela očala, ki delujejo, bi lahko to za Google pomenilo priložnost za nov poizkus. Tudi Apple, Facebook in Samsung se pripravljajo na svoj razvoj, vendar je Google na tem področju v prednosti, saj imajo izkušnje in znanje, da bi lahko drugi poizkus uspel bolje od prvega.

17. Prihaja hitro polnjenje

Že res, da obstajajo pametne ure, ki z enim polnjenjem držijo več tednov, vendar pa so ravno najbolj popularne, Applove, Samsungove in večina ostalih Wear OS modelov še vedno omejene na največ nekaj dni. Ideja o Applovi ali Samsungovi uri, ki se polni sama, je še vedno zelo daleč, zato je do tedaj edina rešitev hitro polnjenje.

Tako Fitbit kot Oppo sta že predstavila hitro polnjenje za svoje najnovejše modele, s čimer le z 10-15-minutnim polnjenjem dobimo dovolj energije za en dan. Apple in Samsung, prav tako pa Google Wear OS partner Qualcomm še niso dovolj zreli, da bi lahko govorili o uporabnem hitrem polnjenju. Mogoče pa je leto 2021 končno leto, ko bomo tudi na področju pametnih ur dobili zares hitro polnjenje.

18. Wear OS 3.0

Leta 2017 je Android Wear 2.0 prvič poskrbel za večjo posodobitev operacijskega sistema po izidu leta 2014. V treh letih je od takrat Google skušal narediti več na področju pametnih ur, vendar so ga Apple, Samsung, Fitbit in ostali prehiteli, saj so svojim uporabnikom nudili bolj stabilno posodabljanje programske opreme.

Glede na to, da Googlovi partnerji, kot je Mobvoi sami eksperimentirajo s pametnimi urami, ki prenehajo uporabljati Googlovo programsko opremo, poleg tega pa recimo Oppo in Fossil oba že razvijata programsko opremo v lastni režiji, bo Google primoran zadržati te znamke, če želi ohraniti vizijo Googlove pametne ure pri življenju.

19. “Off-line” sinhronizacija Spotifyja na pametni uri Apple Watch

Dobili smo aplikacijo Spotify Apple Watch in ta nas je navdušila. Omogoča celo poslušanje glasbe in podkastov preko LTE in “Wi-Fi” omrežja. To, kar si Spotify Premium uporabniki in imetniki ure Apple Watch v resnici želijo, pa je zmožnost “off-line” sinhronizacije seznamov predvajanja.

Trenutno je izpostavljena lastnost na voljo zgolj na urah Samsung Galaxy Watch in Garmin. Glede na to, da je bila pred kratkim dodana “streaming” podpora, se zdi, da se počasi približujemo trenutku, ko bodo lahko Apple Watch uporabniki končno sinhronizirali svoje sezname predvajanja v “off-line” načinu.

20. Facebookova AR očala

Leto 2020 je bilo že dolgo časa označeno, kot veliko leto za AR očala – in leto, ko bi naj dobili tudi Applova AR očala. Seveda se nič od tega ni zgodilo. Leto 2021 je po pisanju večih tehnoloških medijev ponovno “veliko leto” za AR očala, Apple bi naj končno naredil korak naprej, pripravljen pa je še en tehnološki velikan, Facebook. Zuckerberg je tako že naznanil, da bo v sodelovanju z luksuzno znamko Luxottica izdal Ray-Ban AR očala. Kaj lahko pričakujemo? Težko povemo, vendar pa vsekakor nekaj v smislu očal, ki uporabnikom pomagajo pri iskanju izgubljenih predmetov in navigiranju v okolici.

21. Amazonova naslednja poteza na področju nosljive tehnologije

Amazon je na trg nosljive tehnologije vstopil leta 2019, in sicer s pametnim prstanom, pametnimi očali in nosljivimi slušalkami. Prstan Echo Loop se kot kaže ne bo obdržal, medtem ko bodo očala Echo Frame še nekaj časa med nami. Slušalke Echo Buds se izboljšujejo, leta 2020 pa nam je Amazon predstavil tudi Halo, nosljivo zapestnico, ki posluša naše želje.

Bezos in ekipa so zelo jasni, da si želijo svoj del pogače trga nosljive tehnologije. Kam bo torej Amazon usmeril svoj razvoj v letu 2021? Skoraj prepričani smo, da lahko pričakujemo Echo Buds slušalke in pa morda posoditev zapestnice Halo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710