Računalništvo, telefonija
04.03.2018 08:00

Deli z drugimi:

Share

Notranjost je tisto, kar šteje – tudi pri telefonih

Notranjost je tisto, kar šteje - tudi pri telefonih
Notranjost je tisto, kar šteje - tudi pri telefonih

Kljub temu, da je prodaja pametnih telefonovo v letu 2017 padla, je analitično podjetje International Data Corporation (IDC) pozitivno napovedalo rast trga mobilnih telefonov v letu 2018. Lansko leto bo zapisano v zgodovino kot leto izida enih najbolj glamuroznih telefonov na sploh, telefonov brez robov (“bezel-less”) in nekaterih trendov mobilne telefonije, ki bodo za vedno ostali integrirani v naše najboljše tehnološke prijatelje.

Kljub vsemu pa smo v lanskem letu bili priča prvemu padcu prodaje pametnih telefonov v primerjavi s prejšnjimi leto po izidu pametnih telefonov. Vidimo lahko, da kljub raznoraznim izboljšavam, nadgradnjam, inkorporaciji umetne inteligence, virtualne resničnosti in še marsičesa drugega, mnogo uporabnikov ni kupilo novega telefona in je ostalo pri svojem trenutnem telefonu. Poročilo analitičnega podjetja IDC pa za leto 2018 napoveduje ponovno rast prodaje pametnih telefonov, številke pa naj bi dosegle raven pred omenjenim padcem. Glede na analizo IDC-ja bodo prednjačile posodobitve programske opreme in dotičnih komponent, medtem ko bo strojna oprema postavljena na drugo mesto, ne glede na hiter in zanimiv razvoj zunanjega dizajna naprav, ki ga lahko spremljamo skozi zadnjih nekaj let. Praktično vsi proizvajalci pametnih telefonov so naredili kar nekaj korakov naprej, kar se tiče dizajna, vendar bo v prihodnje kot kaže programska oprema tista, ki bo prevzela najpomembnejšo mesto.

Kaj vse to pomeni za uporabnike pametnih telefonov?

IDC pravi, da ljudje več ne iščejo zgolj lepih, sijočih se pametnih telefonov, temveč jih zanim predvsem notranjost, tehnološke specifikacije, ki delajo razliko med konkurenco in vse pomembne konkurenčne prednosti, ki napravo postavijo v ospredje na tako zasičenem trgu kot je trg mobilne telefonije. Ravno to, torej notranjost, bo tista, ki bo prodajala telefone v letu 2018. “Izboljšave v hitrosti, zmogljivosti, življenjski dobi baterije in splošni učinkovitosti bodo glavni faktorji, ki bodo odločali o potencialni rasti prodaje. Telefoni postajajo “all-in-one” naprave, na katere se ljudje vse bolj in bolj zanašamo. Ne glede na to, da se tovrstne izboljšave pojavljajo praktično vsako leto, bo cenovna dostopnost teh eden ključnih parametrov za potrošnike”, pravi Anthony Scarsella iz IDC-ja.

Prej smo omenili padec prodaje, ki je še posebej značilen za določene trge. Na drugi strani pa prav tako ostajajo pomembni za rast prodaje enaki trgi kot praktično vedno do zdaj. Govorimo o t. i. “first-time” kupcih na trgih v razvoju. IDC napoveduje, da bodo ravno ti ponovno imeli ključno vlogo v vračanjo prodaje pametnih telefonov na enako raven kot je to že bilo. IDC prav tako opozarja, da bo konkurenca na vseh trgih vedno večja in vedno bolj prilagodljiva. Opozarjajo, da naj so podjetja pripravljena na konsolidacijo, če bo to seveda potrebno. Samo poglejmo primer LG-ja na Kitajskem, kjer je zaradi izjemno močne konkurence docela izpadel. IDC napoveduje, da lahko takšen trend pričakujemo tudi v naprej.

Še eno izmed ključnih področij za razvoj in rast prodaje pametnih telefonov bo po mnenju IDC-ja 5G omrežje, ki naj bi v prihodnjih nekaj letih močno zraslo. Do leta 2019 bi naj 5G pametni telefoni zavzeli 19% trga. IDC je v svojem poročilu podal še eno zanimivo opazko, in sicer bi naj tablifoni v letu 2018 prehiteli standardne pametne telefone po prodaji. V lanskoletnem poročilu je IDC napovedal, da se bo to zgodilo leta 2019, sedaj je vse skupaj pomaknil nekoliko bližje.

Če se morda sprašujete, kaj se bo zgodilo z operacijskimi sistemi, IDC v svojem napovedanem urniku za naslednjih 5 let napoveduje, da bosta tako Android kot iOS zrasla za vsaj 2%, medtem ko bodo vsi ostali operacijski sistemi padli za velikanskih 21%, kar pomeni, da bodo praktično v celoti izpadli iz trga.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več