Računalništvo, telefonija
16.12.2018 11:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova blamaža za Facebook na področju varstva osebnih podatkov

Facebook je tokrat izpostavil osebne podatke 6,8 milijonov uporabnikov preko 1.500 različnih aplikacij.
Facebook je tokrat izpostavil osebne podatke 6,8 milijonov uporabnikov preko 1.500 različnih aplikacij.

Ponudniki spletnih storitev zbirajo kar precej podatkov o vas, med njimi tudi takih, ki jih sploh ne bi smeli. Med njimi z več kot dvema milijardama uporabnikov seveda prevladuje podjetje Facebook, saj je že večkrat nelegalno zbiralo osebne podatke uporabnikov družbenega omrežja. Najnovejša afera pa je razkrila, da je zaradi resne napake v programski kodi programskega vmesnika za fotografije podjetje Facebook mnogim podjetjem in posameznikom širom sveta omogočilo dostop do fotografij objavljenih na časovnicah ter do drugih fotografij, ki so jih uporabniki sicer objavili vendar nikoli delili.

Napaka v programski kodi programskega vmesnika za fotografije je prizadela kar 6,8 milijonov uporabnikov preko 1.500 različnih aplikacij. Ta je bila »aktivna« za 12 dni preden so jo programerji odpravili konec septembra letos. Ker je podjetje Facebook zamudilo 72 urni rok za razkritje vdora v osebne podatke uporabnikov, so poznavalci prepričani, da bi lahko računalniškega giganta doletela precejšnja denarna kazen. Pri podjetju Facebook pozno razkritje udora sicer upravičujejo z zahtevno in obsežno raziskavo dogodka.

Da bi vsaj nekoliko omilili škodo, bo podjetje Facebook programerjem dalo v uporabo posebno programsko orodje, s pomočjo katerega bodo lahko ugotovili, ali je omenjena programska napaka prizadela tudi njihove aplikacije. Poleg tega jim bo omenjeno programsko orodje tudi v pomoč pri brisanju fotografij, ki jih dejansko ne bi smeli imeti. Če ste bili tudi vi žrtev omenjene programske napake, boste v naslednjih nekaj dneh prejeli obvestilo znotraj vašega uporabniškega profila na družabne omrežju Facebook.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več