Računalništvo, telefonija
17.11.2016 10:35
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova Googlova aplikacija, ki oživlja stare fotografije s skeniranjem

Nova Googlova aplikacija, ki oživlja stare fotografije s skeniranjem
Nova Googlova aplikacija, ki oživlja stare fotografije s skeniranjem

Vsi kdaj pa kdaj poslikamo kakšno staro fotografijo s svojim pametnim telefonom, vendar nekako nismo najbolj zadovoljni s kvaliteto novonastale slike. Googlova aplikacija PhotoScan je nekaj korakov naprej, saj poskrbi, da tipično bleščanje na fotografijah skoraj popolnoma izgine, za vse to pa poskrbi programska oprema. Torej, največja težava slikanja fizičnih fotografij z našimi telefoni je naravno bleščanje, tiste tipične svetlobne pike, ki se pojavijo na sliki.

Googlovi inženirji so se s težavo spoprijeli s pomočjo programske opreme in si kot glavni cilj postavili ravno odpravo tega nadležnega bleščanja. Ka je torej končni rezultat? Aplikacija PhotoScan, ki naj bi bila nujna za vse, ki se slikanje starih fotografij poslužujete pogosto.

Na voljo imamo številne aplikacije, večinoma brezplačne, ki skenirajo dokumente, recepte in celo fotografije. Poznamo Tiny Scanner, TurboScan in Photomyne, vendar so po večini vse osredotočene na skeniranje papirja in ne fotografij.

Kako pa deluje aplikacija PhotoScan? Odprete jo, izberete fotografijo, ki jo želite skenirati, in pritisnete sprožilec. Google vas nato prosi, da slikate štirikrat, da zajamete štiri pojavljajoče se pike, kar storite tako, da premikate telefon preko teh pik v navidezni resničnosti. Nastaja nova slika nastaja, vi pa jo lahko takoj malce prilagodite in poravnate kote ali jo rotirate. Ko končate s skeniranjem, kliknete “Save All” in slika gre direktno do aplikacije Google Photos, ki je kot neka “teta” aplikacije PhotoScan.

David Lieb, produktni vodja pri Google Photos, je za portal “USAToday” povedal, da je na svetu neskončno fotografij, ki so na robu “izumrtja”. Gre namreč za analogne fotografije, ki so bile v času digitalizacije pozabljene ali izgubljene. A ni škoda vseh teh spominov? Lieb pravi, da imajo pri Googlu edinstveno rešitev te težave. Ko združimo Googlovo programsko opremo ter zmogljivosti današnjih telefonov, lahko po Liebovem mnenju nastane aplikacija, kot je PhotoScan, ki detektira in popravi bleščanje, avtomatsko obreže fotografijo in v trenutku prilagodi barve.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več