Računalništvo, telefonija
30.11.2017 11:30

Deli z drugimi:

Share

Novi razkriti podatki NSA

Nekaj datotek iz trdega diska
Nekaj datotek iz trdega diska

Tako imenovana “tajna agencija” NSA, naj bi bila najbolj zaščitena agencija na svetu, vendar se jim je nekaj strogo zaupnih podatkov “izmuznilo” skozi prste. Začuda, v času pisanja tega prispevka, Nacionalna agencija za varnost, še zmeraj ni popravila svoje napake.

Kaj se je sploh zgodilo? Kot večina podjetji, med drugimi tudi Netflix, ki je začel s to storitvijo prejšnje leto, gostuje svoje datoteke na Amazonovih strežnikih (AWS – Amazon Web Services), kar je za mnoga podjetja cenejša in optimalnejša izbira, kot da imajo svoje strežnike in zato potrebno osebje, da vse to vzdržuje,… Konec koncev je vse povezano s stroški.

Tako je zaradi napake agencije več kot 100 GB podatkov postali javni. Trdi disk, katerega so imeli v lasti je bolj znan pod imenom “Red Disk” oziroma rdeči disk.

Direktno se do diskovnega polja ne moremo po navadi dostopati, saj je skrito na omrežju, vendar je disk ostal brez osnovne zaščite – gesla.

Tako je postalo vse skupaj tako enostavno, kot bi samo kopirali in prilepili URL naslov in že bi imeli dostop do strogo zaupnih datotek. Vendar dostop do datotek, oziroma dešifriranje ni mogoče, brez direktnega dostopa do Pentagonovega omrežja.

Torej, kaj naj bi bilo shranjeno na tej 93-milijonov dolarjev vredni napaki? Predvsem fotografski posnetki dronov, zaupna poročila in satelitski posnetki.

Tudi zaradi slabe zaščite Amazonovih strežnikov, na katerih gostujejo tudi druga podjetja, tako postala tarča nepridipravih, katerih podatki so se znašli javno, vse od Verizona, ponudnika mobilnih storitev, pa vse do Pentagona in do nacionalnega registra z več kot 200 milijonov vpisanih volilcev.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več