Računalništvo, telefonija
25.09.2017 11:03
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Obdelovanje video posnetkov in fotografij s pametnim telefonom

Kako prepoznati lažne fotografije s temi preprostimi tehnikami?
Kako prepoznati lažne fotografije s temi preprostimi tehnikami?

Skoraj neverjetno je, da se lahko danes video posnetki in fotografije obdelujejo neposredno na pametnih napravah. Tehnologija in zmogljivosti naprav omogočajo, da razvijalci ponudijo rešitve, ki brez težav konkurirajo programom na klasičnih računalnikih. Seveda prestavljene rešitve ne ponujajo primerljivega funkcionalnega spektra vendar pa so za večino aktivnosti povsem dovolj, da z nekaj ukazi spremenite dolgočasno fotografijo v nekaj zanimivega.

1) Frame.io

Aplikacija spada v kategorijo tistih za katere niste vedeli, da jo potrebujete dokler je sami niste preizkusili. Frame ponuja ekipam, ki izdelujejo video vsebine, orodje s pomočjo katerega lahko lažje komunicirate s svojo ekipo na eni strani in z naročniki na drugi. Ciljne stranke so tako podjetja iz oglaševalske industrije in samostojni podjetniki, ki se ukvarjajo z video produkcijo. Celotno orodje je usmerjeno v popolno zamenjavo storitev, ki se uporabljajo danes. Med drugim tako več ni potrebe po uporabi Dropboxa za shranjevanje datotek z video posnetki, e-pošte prek katere se največkrat izvaja komunikacija z drugimi člani in storitve Viemo, ki se ponavadi uporablja za pregled končnih različic posnetkov. Aplikacija pa ne izstopa zgolj funkcionalno ampak tudi vizualno in zato ne preseneča, da je med preteklimi dobitniki nagrade Apple Design Awards. Frame.io je brezplačna in na voljo izključno uporabnikom pametnih naprav iOS.

2) Affinity Photo

Oblikovalci na področju uporabniške izkušnje, uporabniških vmesnikov in ostalih segmentov, ki se navezujejo na digitalne produkte, imajo v tem trenutku na voljo orodja podjetja Adobe. Photoshop in Illustrator sta samo dve, ki sta revolucionirali oblikovanje kot ga poznamo danes, vendar pa zaradi široke palete funkcij, predstavljata strmo krivuljo učenja. Iz tega razloga so se na trgu pojavile storitve kot je Affinity Photo, ki oblikovalcem ponujajo ožji paket funkcij namenjen izključno oblikovanju digitalnih produktov v vektorski in rastrski obliki. Za lažje sodelovanje z naročniki in ostalimi oblikovalci se vse datoteke lahko izvozijo tudi v PSD formatu in s tem omogočajo dostop do gradiv tudi tistim, ki ne uporabljajo aplikacije. Izstopa uporabniški vmesnik, ki spominja na tistega v Photoshopu, a je zaradi manjšega obsega funkcij enostavnejši za uporabo. Affinity Photo je ena izmed redkih aplikacij, ki izkoriščajo izjemno procesorsko moč iPad Pro tabličnih računalnikov in s tem kot nalašč za vse, ki ste del delovnega procesa že prenesli na tablico. Na voljo je na platformi iOS za slabih 20 EUR in na platformi macOS za 50 EUR.

3) Flipagram

Ni treba veliko časa preden ugotovite zakaj je Flipagram priljubljena pri milijonih uporabnikih po vsem svetu. Aplikacija vam namreč ponuja možnost, da vaše navadne video posnetke in fotografije predstavite na malo drugačen način in sicer v obliki pripravljenega posnetka katerega opremite s tekstom, glasbo in filtri. Celoten proces izbire serije fotografij ali video posnetka iz vaše zbirke na pametnem telefonu do končnega izdelka objavljenega na Flipagramu traja manj kot minuto. Zanimiva je izbira glasbe, ki je s strani najbolj priljubljenih glasbenih izvajalcev in je brezplačna za uporabo. Seveda ne gre za celotne pesmi, zgolj določen del, vendar pa je to dovolj za pripravo zanimivega posnetka. Slednjega lahko po želji objavite izključno izbranim prijateljem in znancem ali pa javno v aplikaciji Flipagram. Prav tako lahko, ko ne urejate svojih vsebin, spremljate kaj so objavili drugi uporabniki.

4) Snapseed

Nemško podjetje, ki je leta 2011 prejelo nagrado Apple Design Award in je leta 2012 bilo prodano Googlu, je bilo eno izmed prvih, ki so na pametnih napravah ponudili profesionalno orodje za obdelavo fotografij. Izbira filtrov je tako samo en del funkcionalnosti, ki pa ne spada med razloge zakaj je Snapseed tako priljubljen. Brezplačna aplikacija, ki deluje tako na pametnih telefonih kot tudi tablicah in med predstavljenimi spada med zahtevnejše za uporabo. To tudi pomeni, da v ciljno publiko ne spadajo hobi fotografi ampak uporabniki, ki se spoznajo na vse elemente fotografije in se z veseljem s fotografijo tudi ukvarjajo. Zato socialne komponente kot je možnost javnega objavljana fotografij oziroma sledenja ostalim Snapseed uporabnikom niso prioriteta pri razvoju aplikacije. Po izbiri funkcij spominja aplikacija na orodje Adobe Photoshop in bo tako domača za uporabo vsem, ki v svojem vsakdanu uporabljajo podobna orodja za obdelavo fotografij.

5) SKRWT

Nemogoče ime aplikacije za sabo skriva zbirko funkcij, ki jih kot take še niste našli v nobeni podobni aplikaciji. SKRWT je namenjen obdelavi fotografij vendar pa so se razvijalci pri tem odpovedali številnim klasičnim učinkom kot so na primer pogosto uporabljeni flitri. Namesto tega vam ponujajo možnost manipulacije s fotografijami v prostoru. Tako lahko manipulirate fotografije po horizontalni ali vertikalni osi in s tem ustvarjate efekt globine, ki jih na pametnih telefonih doslej še niste mogli. Aplikacija je funkcionalno osredotočena na zgolj nekaj omenjenih trikov vendar pa bo ravno zaradi tega razloga naletela na navdušenje pri vseh, ki se radi ob prostem času poigrate z obdelavo fotografij. Svoj končni izdelek lahko na koncu shranite na telefon ali delite prek Instagrama. SKRWT je na voljo tako na App Store kot tudi Google Play. Uporabniki iOS lahko v tem trenutku pri nakupu aplikacije izkoristijo akcijsko ponudbo.

6) Pixlr

Pixlr se predstavlja kot urejevalnik slik za slehernega uporabnika. To pomeni, da je število možnost s katerimi lahko vaše fotografije obdelujete na eni strani omejeno vendar pa na drugi strani od vas ne zahteva nobenega predznanja. Dve aktivnosti sta ključni za aplikacijo in s tem tudi sovpadajo vse funkcije. Prvo predstavlja obdelava fotografij, ki pa se nato lahko delijo na vsa večja družbena omrežja. Slednje predstavlja drugo aktivnost s katero se boste v aplikaciji pogosto ukvarjali. Razvijalci so veliko pozornosti namenili temu, da bi vaše fotografije s pomočjo orodij za obdelavo bile boljše zato je na voljo tudi nekaj primerov ostalih uporabnikov. Pod vsako fotografijo je tudi navedena kratka zahvala razvijalcev, ki s tem izkazujejo hvaležnost uporabnikom za njihovo delo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več