Računalništvo, telefonija
12.02.2018 08:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dan za nujno pomoč

11. februar - svetovni dan nujne številke
11. februar - svetovni dan nujne številke

Vsako leto na 11. februarja, obeležimo dan za nujno telefonsko številko 112, na katero dnevno prejmejo tudi v Sloveniji po tisoče klicev iz vseh regij. Na voljo je za vse – brezplačno. Telefonska številka 112 deluje po Evropi že vse od leta 1991, pri nas pa smo jo standardizirali in začeli uporabljati vse od leta 1997 dalje.

Poenotena je po celi Evropi, kar pomeni, da če potrebujemo nujno pomoč, je potrebno vedeti samo eno številko.

Kot zanimivost, to številko uporabljajo tudi v Indiji, drugod pa imajo druge telefonske številke, kot je 911 v ZDA in 000 v Avstraliji. Vendar tudi če pokličemo na številko 112 v ZDA ali drugod, kjer ni standardizirana, se bo avtomatsko preusmerila na lokalno številko za klice v sili.

Pri nas, pa je med prvimi zaživela storitev E112 oziroma eCall, kar zagotavlja operaterjem, da pridobijo vse možne informacije iz telefona s katerega trenutno kličemo. Največkrat je to najpomembnejša lokacija lokacija, saj zaradi začetnega šoka ali neznanega kraja, preprosto ne vemo kje se nahajamo, pametni telefon, ki ga pa ima praktično že vsakdo pa lahko operaterjem ponudi to vitalno informacijo skoraj v trenutku.

Na nujno številko lahko pokličemo tudi, če je telefon zaklenjen ali nimamo vstavljene SIM kartice. Tudi takrat, ko je omrežje prezasedeno, oziroma ne deluje, bo telefon samodejno poiskal prvo prosto linijo in jo uporabil.

Tudi, če se nam na telefonu izpiše, da smo v območju brez signala, bo telefon samodejno uporabil najbližji radiooddajni stolp, brez da bi pri tem morali plačati kakršnekoli dodatke.

Če želite, se pa lahko tudi sami preizkusite v vlogi operaterja na klice v sili, tako da si naložite precej zanimivo igro 911 Operator.

Nedavno, smo pa tudi pri Računalniških novicah pisali o tem, kako pomembno je to, da je pomoč karseda hitra, saj je čas tisto, kar je ključnega pomena pri reševanju. Več si lahko preberete o slovenskem projektu iHELP, ki deluje mednarodno in ponuja tudi brezplačno aplikacijo, kjer samo z enim klikom obvestimo nujno reševalno službo in ljudi, ki so v bližini, ter so pripravljeni pomagati rešiti življenje.

Povezava -> https://www.racunalniske-novice.com/triki/pomagajte-resiti-zivljenje.html


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več