Računalništvo, telefonija
13.07.2018 14:58
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Oglejte si pametno čelado z asistentko Alexa in tehnologijo navidezne resničnosti

Oglejte si pametno čelado z asistentko Alexa in tehnologijo navidezne resničnosti
Oglejte si pametno čelado z asistentko Alexa in tehnologijo navidezne resničnosti

Ja, pametne motorne čelade so pravi hit in tajvansko “start-up” podjetje se je odločilo, da naredi 2. generacijo pametne čelade, ki je opremljena z asistentko Alexa in ekranom za navidezno resničnost. Po tem, ko je Jarvish lansko leto izdal model X (ki se je kot kaže najbolje prijel pri tajvanskih policistih), je 2. izdaja čelade X-AR bolj usmerjena v povezljive lastnosti, med drugim je čelada opremljena s HUD ekranom, ki temelji na tehnologiji optičnih valov, s temi pa vozniki dobijo informacije kot so podatki o vremenu in prometu, lahko pa direktno na ekranu dobivamo še obvestila o klicih na telefon ali nadziramo predvajalnik glasbe.

Jarvish je v čelado vgradil še 2K full-HD zadnjo kamero, ki jo lahko motorist aktivira z uporabo vgrajenega mikrofona in zvočnikov. To pa še ni vse, kar nam ponujajo ti zvočniki, namreč možno je aktivirati tudi digitalno asistentko Alexo. O Alexi ne bi izgubljali besed, lahko pa malce bolj podrobno opišemo, kako točno Alexa deluje v čeladi. Voznik torej preko Alexe lahko naroči, da čelada prevzame nadzor nad kamerami, umakne HUD ekran in prilagodi glasnost zvočnik, če poslušamo glasbo. Na HUD ekranu lahko spremljamo tudi dogajanje iz zadnje kamere.

Medtem ko je čelada narejena iz karbonskih vlaken polna napredne tehnologije, je ekipa inženirjev, ki stoji v ozadju projekta, zagotovila na prvem mestu seveda varnost uporabe. Tako kot model X ima tudi X-AR izpolnjene vse najpomembnejše certifikate ECE R22.05 (Evropa), DOT (ZDA in Kanada), CNS 2396, CNS 13438, CNS 13439 (Azija), FCC (certifikat elektronskega in radijskega sevanja).

Ostale lastnosti čelade so: 16GB vgrajenega spomina, ki ga lahko razširimo z do 256GB spominskimi karticami, Bluetooth povezava, Wi-Fi povezljivost, približno 4 ure vzdržljivosti baterije, prav tako je pomemben podatek, da je čelada kompatibilna z operacijskima sistemoma Android in iOS.

Kar se tiče cene nove pametne čelade za zdaj še nimamo točnih podatkov, o kakšni številki je govora, smo pa prepričani, da bo cena višja od 1.000 ameriških dolarjev. To je skoraj dva-krat več od prvega modela in vsekakor ni nekaj, kar bi bilo primerno ravno za vse voznike motorjev. Model X je stal $598 in ne glede na to, da je “start-up” Jarvish naredil kar nekaj korakov naprej pri razvoju novega modela, je pričakovana cena zares visoka in zato obstajajo določeni dvomi, ali bo prodaja stekla. Po zadnjih napovedih bi naj prve pošiljke čelade X-AR bile poslane v začetku prihajajočega se leta, kar pomeni, da bomo morali še malce počakati, preden bomo lahko vozili v novi pametni čeladi. Če se prijavite na Jarvish newsletter boste lahko ob naročilu prejeli 35% popusta na celotno ceno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več