Računalništvo, telefonija
16.10.2020 07:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ohišje za računalnik: Kaj je? Zakaj je pomembno? Kje ga lahko kupimo?

Ohišje za računalnik ANTEC NX300
Ohišje za računalnik ANTEC NX300

Ohišje za računalnik je zagotovo del, s katerim ste se že velikokrat srečali, vendar mu verjetno niste posvetili preveč pozornosti. Kljub temu je ohišje pomembno iz več razlogov, prav tako pa ni vseeno, ali za ohišje odštejemo nekaj deset evrov ali nekaj čez sto evrov. Za vas smo pripravili kratek vodnik po osnovah ohišij za računalnike, poleg tega pa smo vam pripravili ponudbo zanimivih produktov.

Ohišje za računalnik je namenjeno predvsem temu, da fizično obdaja in drži komponente računalnika, kot so matična plošča, trdi disk, optični disk itd. Navadno dobimo ohišja za računalnike že povezana skabli. Ohišje prenosnega računalnika ali tablice je v teoriji tudi ohišje, vendar pa tukaj seveda ne gre za ločeni del naprave. Zato v tem članku z ohišjem za računalnik mislimo na del tradicionalnega namiznega računalnika. Med najbolj popularne proizvajalce ohišij za računalnike spadajo Xoxide, NZXT, and Antec.

Pomembne informacije, ki jih moramo vedeti o ohišju za računalnik

Za ustrezno delovanje računalnika je potrebna medsebojna kompatibilnost treh delov: matične plošče, napajanja in ohišja. Mnoga ohišja za računalnike so narejena iz kovine in te so znane po ostrih robovih. Pri teh moramo paziti, saj se lahko na njih resno poškodujemo. Ko serviser računalnikov pravi “prinesite računalnik”, po navadi misli na ohišje in vse, kar se skriva v njem. Brez miške, monitorja, tipkovnice in ostalih delov, ki jih uporabljamo ob računalniku.

Zakaj je ohišje za računalnik pomembno?

Obstaja več razlogov, zakaj uporabljamo ohišja za računalnike. Prvi in verjetno tudi najbolj očiten je zaščita, potem sledi estetski vidik, še en razlog pa je ohranjanje nizke temperature vseh komponent, ki se nahajajo znotraj ohišja. Tukaj bi lahko dodali še faktor glasnosti, ki pa morda ni tako zelo ključen.

Kako je ohišje za računalnik zgrajeno?

Ohišja so načeloma lahko zgrajena iz vseh materialov, ki omogočajo normalno delovanje notranjih delov. Po navadi so ohišja iz plastike, kovine in aluminija, lahko pa bi bila tudi iz stekla ali lesa. Večina ohišij za računalnike je kvadratnih in črnih. “Case modding” pa imenujemo personalizacijo ohišja računalnika, kjer si lahko sami izberemo notranjo razsvetljavo, barvo ali tekoči sistem hlajenja.

Prednja stran ohišja za računalnik vsebuje gumb za vklop/izklop naprave in včasih tudi gumb za resetiranje. Tipične so tudi majhne LED lučke, ki predstavljajo trenutni status napajanja, stanje trdega diska in včasih tudi ostalih notranjih procesov. Ti gumbi in luči so vezani direktno na matično ploščo, ki se skriva v notranjosti ohišja. Vsaj ena od strani, po navadi je to stranica, se lahko odstrani, da lahko pridemo v notranjost ohišja. Zadnja stran ohišja pa vsebuje majhne odprtine, ki omogočajo povezovanje različnih kablov. Na zadnji strani ohišja je tudi vhod za napajanje.

Pestra izbira ohišij za računalnike v spletni trgovini Links

Obiskovalci spletne trgovine Links lahko izbirate med priznanimi znamkami ohišij za računalnike:

  • ANTEC
  • BE QUIET
  • COOLERMASTER
  • INTER-TECH
  • LC POWER
  • LIAN LI
  • MSI
  • NZXT
  • PHANTEKS
  • SHARKOON

Ponudbo vseh ohišij preverite TUKAJ.


Ohišje ANTEC NX300

Ohišje za računalnik ANTEC NX300 je črne barve in se prodaja brez napajanja. Plačilo je možno z gotovino, ali karticami Maestro, Visa, Mastercard, Diners, Amex.

Ohišje BE QUIET Pure Base 500DX

Ohišje za računalnik BE QUIET Pure Base 500DX je bele barve in se prav tako prodaja brez napajanja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več