Računalništvo, telefonija
21.03.2013 18:43
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Okrogla miza: »Ustvarjanje kjerkoli – priložnost ali past?«

Danes je na na Univerzi v Ljubljani potekala okrogla miza s tematiko »Ustvarjanje kjerkoli - priložnost ali past?« ki sta jo organizirala Microsoft Slovenija in Zavod Ypsilon.
Govorci in strokovnjaki so predstavili svoja stališča.
Govorci in strokovnjaki so predstavili svoja stališča.

Temeljna ideja pobude Ustvarjamo kjerkoli je dvig ozaveščenosti o prednostih in možnostih za uvedbo sodobnejših, bolj prilagodljivih oblik dela. Namen je zasledovati boljšo storilnost in zadovoljstvo zaposlenih, uspešnost poslovanja in dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Na okrogli mizi so sodelovali številni ugledni gostje in strokovnjaki. Debato je odprl prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani, ki je poudaril, da se trendi spreminjajo in da jim morajo slediti tudi podjetniki. Delo od doma, na poti, z različnih lokacijah, je moderna oblika delovnega procesa.

Najbolj konkretne informacije o ustvarjanju kjerkoli smo dobili od Biljane Weber, generalne direktorice Microsoft Slovenija. Povedala je, da Microsoft že dalj časa prakticira mobilno delo. Zaposleni v podjetju pogosto dva dni na teden delajo od premičnih lokacij – in ne le v pisarni. Poudarila je, da je potrebno zaupanje med menedžerjem in delavcem, da mora biti menedžer sposoben upravljati in voditi delavce, ki delajo od doma, ter da je treba stalno nadzirati tudi učinkovitost dela.

Bivši minister za delo prof. dr. Ivan Svetlik, s Fakulteta za družbene vede, je poudaril da nova tehnologija vsekakor omogoča delo od doma, da pa določeni poklici kljub vsemu tega ne omogočajo (npr. delo v proizvodnji). Zavzema se, da bi čim več podjetij spregledalo prednosti mobilnega dela (največja ustvarjalnost naj bi bila ravno takrat, ko se človek reši rutinskega dela v pisarni), obenem pa je opozoril, da v tako delo ne smemo siliti tistih, ki tega ne želijo.

Posvet je zaključil Aleš Kranjc Kušlan, direktor Zavoda Ekvilib in Mreže za družbeno odgovornost Slovenije, in povedal da večina zaposlenih v Zavodu Ekvilib dela mobilno – neprestano v pisarni je pogosto le en zaposlen. Ob tem pa je poudaril, da delo od doma, oziroma mobilno delo, ne pomeni delo neprestano 24 ur na dan, temveč prav tako 8-urno delo, na mobilni lokaciji. Od vsakega posameznika je odvisno kakšno delo mu bolj ustreza, delodajalci pa se bodo morali temu prilagoditi, saj bo v prihodnosti med podjetji vladal boj za pridobitev najbolj sposobnih kadrov.

Posvet je potekal v sproščenem vzdušju, vsi sodelujoči pa so se strinjali, da je mobilno delo, delo prihodnosti. Temeljna ideja celotne akcije je, da bi vsaj en dan na teden vsak zaposleni lahko delal od doma, oziroma na mobilni lokaciji.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več